in

PEN Amerika’nın Edebiyat Hizmeti Ödülü Stephen King’in Oldu

Uluslararası yazarlar birliği PEN’in ABD şubesi, bu yılki Edebiyat Hizmeti Ödülü’nü Stephen King’e vermeyi uygun gördü.

king pen amerika
- Reklam -
- Reklam -

5 Ekim 1921’de Londra’da kurulan ve günümüzde 102 ülkenin üye olduğu PEN’in Amerika şubesi, bu yılki Edebiyat Hizmeti Ödülü için Stephen King’i seçti. İngilizcede “kalem” anlamına gelen PEN kısaltması poets (şairler), playwrights (oyun yazarları), essayists (denemeciler) ve novelists (romancılar) kelimelerinden oluşuyor.

Edebiyat çevrelerinde ödülün korku/gerilim ve fantastik türlerde eserler üreten bir yazara verilmesi tartışılıyor olsa da, PEN Amerika yaptığı açıklamada ödülün veriliş sebebi olarak Sai King’in, “Eserleriyle takdir toplayıp geniş bir kitleyi etkilemesi ve insan olmanın özgün ve güçlü yollarını anlamamıza yardımcı olması” gösterildi. Ayrıca ödül komitesi, King’in eserlerinin “baskının herhangi bir türü karşısında PEN Amerika’nın üstlendiği misyonu somutlaştırdığı”nı da vurguladı.

Edebiyat çevreleri tartışmaya devam ededursun, Sai King’e hem edebiyata hem de alt türlere yaptığı katkıdan dolayı teşekkür ediyor, ödüllerine bir yenisini daha eklediği için de tebrik ediyoruz.

- Reklam -
- Reklam -

Türker Beşe

Müzmin arkeolog adayı. 4 yaşında atari oynamakla başlayan oyunculuk macerası şiddetle devam etmektedir. Okuma zevki günden güne değişmekle birlikte, tuhaf kurgu, büyülü gerçeklik ve tekinsiz korkudan aldığı keyfi hiçbir türden alamaz.

2 Yorum

Yorum Yap
  1. PEN oldukça itibar sahibi bir kurum, özellikle üyelerinden ve onurlandırdıkları yazarların arasından Nobel adayı çıkartıyorlar. King için öyle bir ihtimal olur mu bilmiyorum :/ PEN’in ödül vermesi de ihtimal dışıydı.

    Merak ettiğim bir diğer şey ise: Sai, Stephen’ın kısaltması mı? 🙂

    • Merhaba öncelikle 🙂 Sai, King’in “magnum opus”u Kara Kule serisinde kullanılan, saygıyı belirten bir hitap. Seriyi okuyanlar da o şekilde hitap etmemin başka sebeplerini de anlamışlardır 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

baskabiryer ust

Sümeyye Kesgin’in Çizdiği “Elsewhere” Artık Türkçede!

ayilar da atesi bulur

Ayılar da Ateşi Bulur – Terry Bisson