in ,

The Women’s Prize for Fiction 2021 Kısa Listesi Açıklandı

The Women’s Prize for Fiction 2021 kısa listesi açıklandı. İngiltere’nin prestijli edebiyat ödülünde finale 6 isim kaldı.

The Women's Prize for Fiction 2021 Kısa Listesi
- Reklam -
- Reklam -

The Women’s Prize for Fiction 2021 kısa listesi açıklandı. İngiltere’nin prestijli edebiyat ödüllerinden birisi olan Kadınlar Kurgu Ödülü, Birleşik Krallık’ta yılın en iyi orijinal romanını kaleme alan kadına veriliyor.

Kısa liste için seçilen 6 roman aile, şahsiyet, baskı, bağımlılık, ırkçılık temalarını konu alıyor.

Adaylar Brit Bennett, Susanna Clarke, Claire Fuller, Yaa Gyasi, Cherie Jones ve Patricia Lockwood. Jüri başkanı Booker ödüllü yazar Bernardine Evaristo, geriye kalanlarsa gazeteci Elizabeth Day, radyo spikeri Vick Hope, köşe yazarı Nesrine Malik ve sunucu Sarah-Jane Mee.

- Reklam -

26. senesinde olan prestijli ödül, İngilizce dilinde kadınlar tarafından yazılmış kitaplara veriliyor. Eserin Birleşik Krallık’ta yayımlanması da şartlardan birisi. Ödülün daha önceki isimleri Orange Prize for Fiction ve Baileys Women’s Prize for Fiction’dı.

Clarke 2004’teki ilk kitabı “Jonathan Strange & Mr Norrell”dan 16 sene sonra “Piranesi” ile karşımızda bir kez daha ödüle aday.

İngiliz yazar Claire Fuller da kitabında ikiz kardeşleri anlatıyor. 51 yaşlarında hâlâ anneleriyle yaşayan kardeşler, onun ölümüyle beraber hayatın tehlikeleriyle karşı karşı kalıyor.

Karayipli yazar Cherie Jones’un ilk kitabı “How the One-Armed Sister Sweeps Her House” Cennet denilen yerde şiddetten kaçmaya çalışan 4 çaresiz karakteri konu alıyor.

Amerikalı şair Patricia Lockwood’un ilk romanında sosyal medyada paylaşımlarıyla ünlenen karakter, sevenleriyle buluşmak için dünyayı gezmeye çıkıyor ve Portal ismini verdiği dünyadaki insanların artık düşüncelerine yön verdiğini anlıyor ve hikâye gelişiyor.

Ganalı yazar Yaa Gyasi’nin hikâyesindeki baş karakter, etrafında gördüğü acıların bilimsel altyapısını bulmaya çalışıyor.

Amerikan yazar Brit Bennett de “The Vanishing Self” romanıyla listede. Hikâye siyahi ikiz kardeşleri konu alıyor. Beraber büyüyen kardeşler büyüyünce ayrı düşüyor ve aralarından biri kimliğini saklamaya çalışıyor. Evaristo’ya göre roman güzel yazılmış, psikolojik yapısı çetrefil. Irkçılığın insana etkilerini iyi işlemiş, alınan kararları nasıl değiştirdiğini, ilişkilere ve geleceğe nasıl müdahale ettiğini anlatmış.

The Women’s Prize for Fiction Kadınların Edebiyattaki Görünürlüğünü Artırmayı Hedefliyor

Bernardine Evaristo, şu açıklamada bulundu:

Geçen 26 senede kurgu edebiyatta kadınlar için işlerin iyi gittiğini düşünüyorum. Basılan eserlerdeki kadın erkek oranını bilmiyorum ama ülkenin geçmişine baktığımızda, kurgu edebiyatta erkeklerin üstünlüğü söz konusu. 26 senedir ödül kadınların yazarlığını desteklemiş olsa da, kadınların hikayelerini duyurmak için önümüzde yüzyıllar var.”

- Reklam -

Jüri uzun listeye transseksüel yazar Torrey Peter’ın “Detransition, Baby” kitabını alınca, ödül transfobik eleştirilere maruz kalmıştı. Wild Woman Writing Club’dan gelen bir mektup, edebiyatta kadınlara ayrılmış tek ödüle de bir erkeğin aday gösterilmesinin yanlış olduğundan bahsetti.

The Women’s Prize for Fiction 2021 Kısa Listesi

Brit Bennett, “The Vanishing Half”

Susanna Clarke, “Piranesi”

Claire Fuller, “Unsettled Ground”

Yaa Gyasi, “Transcendent Kingdom”

Cherie Jones, “How The One-Armed Sister Sweeps Her House”

Patricia Lockwood, “No One Is Talking About This”

YouTube video

The Women’s Prize for Fiction 2021 kısa listesine kalan eserler hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Fehim Nadirli

Mimarım. İTÜ mezunuyum. "Salgın" isimli bilimkurgu kitabım 2020’de yayımlandı. "Yazarlar ve Kitaplar" podcast'ini hazırlıyorum. Roman yazmakla uğraşıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Kelebek Zihinli Çocuk - Victoria Williamson | Haftanın Kitabı #173

Kelebek Zihinli Çocuk – Victoria Williamson | Haftanın Kitabı #173

A Magical Year: The Illustrations of Jim Kay harry potter

Koleksiyonluk Yeni Resimli Harry Potter Kitabı Yolda – A Magical Year: The Illustrations of Jim Kay