in

Václav Havel Ödülü’nün Bu Yılki Sahibi Burhan Sönmez Oldu

25 dile çevrilmiş “İstanbul İstanbul” romanıyla, her yıl kitabı İngilizce olarak yayımlanmış yazarlara verilen ödülün sahibi Burhan Sönmez oldu.

burhan sonmez istanbul istanbul
- Reklam -
- Reklam -

Václav Havel anısına New York’ta kurulan Václav Havel Kütüphane Vakfı, her yıl verdiği ödülün sahibini, kitabı İngilizce yayımlanmış yazarlar arasından belirliyor. Bu yılsa ödülün sahibi, geçen yıl ABD, İngiltere ve Hindistan’da İngilizce olarak yayımlanmış olan ve çeviri hakları 25 dile satılan son romanı İstanbul İstanbul ile Burhan Sönmez oldu. Ödül,  The New York Review of Books’un baş editörü Ian Buruma tarafından 28 Eylül’de New York Bohemian National Hall’de düzenlenen törenle verilecek.

2016 yılından beri Uluslararası-PEN yönetim kurulunda yer alan ve ODTÜ’de edebiyat ve roman üzerine dersler vermekte olan Sönmez’in ödülünü, Václav Havel Kütüphane Vakfı’nın genel müdürü Pavla Niklova şu sözlerle açıkladı:

“Václav Havel’in savunduğu demokratik değerler için korkusuzca ayağa kalkan Türkiye’nin en seçkin yazarlarından birine bu ödülü vermekten büyük onur duyuyoruz”

- Reklam -

Bu yıl aday listesini hazırlarken ödül komitesi, verilecek ödül için Uluslararası Af Örgütü, Index on Censorship, Uluslararası Pen, Vaclav Havel Kütüphanesi, Words Without Borders gibi kurumlara danıştı.

- Reklam -

Devlet başkanlığı ve cumhurbaşkanlığı görevlerini yapmış olan Çek siyasetçi Václav Havel, hayatı boyunca başta tiyatro ve şiir yazarlığı olmak üzere kitaplar da çıkardı ve 2011 yılında 75 yaşındayken hayata gözlerini yummuştu.

İkinci yazdığı romanı Masumlar ile Sedat Simavi Edebiyat Ödülü ve St. Joseph En İyi Roman Ödülü almış olan Sönmez, 2015 yılındaysa Bursa Yazın ve Sanat Derneği tarafından verilen Öykü Onur Ödülü’nün sahibi olmuştu. İstanbul İstanbul ise 2015 yılında İletişim Yayınları aracılığıyla basılmıştı. Václav Havel ile ödüllerine bir yenisini ekleyen yazarı tebrik ediyoruz.

Cem Altınışık

1993 yılında Ankara’da doğdu. Çocukluğunun bir kısmını İzmir’de geçirdi ve şu an İstanbul'da yaşamakta. Psikoloji bölümünde eğitim gördü. Edebiyat, sinema, bilgisayar oyunları, müzik ilgisi ve bunları paylaşma sevgisiyle çeşitli kültür-sanat sitelerinde yazdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

astera 2 ust

Astera Kâşifleri’nin İkinci Kitabı Raflarda

poe londra canavari ust

Poe ve Londra Canavarı Raflarda