in ,

Women’s Prize for Fiction 2021 Kazananı Susanna Clarke Oldu

Women’s Prize for Fiction 2021 kazananı açıklandı. Jonathan Strange & Mr Norrell ile tanınan Britanyalı yazar Susanna Clarke, “Piranesi” ile ödülün yeni sahibi oldu.

Women's Prize for Fiction 2021 Kazananı Susanna Clarke
- Reklam -
- Reklam -

Women’s Prize For Fiction 2021 kazananı belli oldu. Her sene dünya çapında İngilizce yazan kadınların İngiltere’de yayımlanmış kurgu eserlerine verilen Kadınlar Kurgu Ödülü’nün bu seneki galibi Piranesi romanı ile Susanna Clarke.

17 yıl önce yayımlanan ilk romanı Jonathan Strange & Mr Norrell ile büyük ses getiren Susanna Clarke, yeni eseriyle Women’s Prize For Fiction ödülüne layık görüldü. Women’s Prize jüri başkanı, Booker ödüllü Bernardine Evaristo Piranesi hakkında şu ifadelerde bulundu:

“Piranesi tamamen özgün, hayal gücünün beklenmedik hareketiyle türlerin harmanlandığı ve bir kitabın nasıl olması gerektiğine dair ön yargılarla mücadele eden bir roman.”

- Reklam -

Geçen nisan ayında açıklanan kısa listede Brit Bennett, Claire Fuller, Yaa Gyasi, Cherie Jones ve Patricia Lockwood isimleri yer alıyordu. Bu yazarlar arasında öne çıkan ve ödülü kucaklayan kişi ise Susanna Clarke oldu.

Jüri üyelerinden Sarah-Jane Mee, listedeki güçlü kalemler arasında kazananını seçmenin oldukça zor olduğunu ifade etti:

“Bu seneki liste oldukça renkli olduğu için seçim yapmak çok zordu. Fakat tamamen özgün bir eseri tercih ettik. Benzeri olmayan bir yıl geçiriyoruz ve benzeri olmayan bir kazananımız olduğunu hissediyoruz. Kesinlikle daha önce böyle bir şey okumadım ve bu kitabı tekrar tekrar ele alacağız. Bu kitapları karşılaştırmak oldukça zor zira hepsi çok farklı ve dahice yazılmış. Fakat Piranesi gerçekten üzerimizde kalıcı bir etki bıraktı.”

Susanna Clarke’ın Women’s Prize for Fiction 2021 Kazananı Olmaya Giden Yolu Zorluklarla Doluydu

Susanna Clarke, 2004’te yayımlanan yaklaşık 1000 sayfalık Jonathan Strange & Mr Norrell romanıyla birçok ödüle layık görüldü. Roman dünya çapında 4 milyon kopya sattı. Eser 2015 yılında televizyon dizisine de uyarlandı. Clarke roman için bir devam kitabı yazdığını açıklasa da, konulan kronik yorgunluk sendromu tanısı sebebiyle çalışmasına devam edemedi ve daha önce üzerinde çalıştığı Piranesi kitabına geri döndü.

Women’s Prize for Fiction 2021 Kazananı Susanna Clarke

Clarke yaşadığı tıkanma hakkında şu ifadelerde bulunmuştu:

“Çok fazla seyahat ediyordum. Bir uçaktan inip diğerine biniyordum ki bu daha önce yapmadığım türden bir şeydi. Daha sonra bahar 2005’te bir çöküş yaşadım ve o da hastalığın başlangıcıydı. Bir hastalık olarak düşünmek zor çünkü ortada hiçbir şey yok.”

- Reklam -

“Piranesi Uzun Bir Hastalık Sürecinde Olgunlaştı”

Clarke, “Muazzam, inanılmaz bir onur,” ifadeleriyle 30.000 pound değerindeki para ödülünü ve Bessie adlı bronz heykelciği kabul etti ve ekledi:

“Bazılarınızın bildiği üzere, Piranesi uzun bir hastalık sürecinde olgunlaştı ve yazıldı.
Bu kitabı yazmaya başlayacağımı ve gerçekten yeterince iyi olduğumu hiç düşünmemiştim. Dolayısıyla bu iki misli olağanüstü hissettiriyor. Burada olmaktan iki kat onur duydum ve umarım ki, bu akşam burada bulunuşum, hastalığı sebebiyle güçsüz düşen bütün kadınları cesaretlendirir.”

Yazarın ve jüri üyelerinin katıldığı panelde, kadınların yazdığı kurgu kitaplarının daha fazla insana ulaşması gerektiği konusuna da değinildi.

Jüri üyelerinden Sarah-Jane Mee şunları kaydetti:

“Erkekler ne isterlerse onun hakkında yazabiliyorlar. Neden kadınlar da yazamasın? Kadınlar zihinlerinde beliren herhangi bir dünyayı herhangi bir hikâyeyle başarılı bir şekilde yazabilir. Bence bu okuyan ve yazan tüm kadınlara harika bir mesaj: Ne hakkında yazmak istiyorsanız yazabilirsiniz!”

Susanna Clarke, Piranesi ile Pek Çok Ödüle Adaylık Almıştı

Piranesi bu yılın çok konuşulan romanlarından birisi. Eser daha önce Hugo, Nebula, Locus, Dragon Awards ve World Fantasy gibi pek çok prestijli ödülde finale kalmayı başarmıştı. Kitap, Piranesi adlı bir karakterin tuhaflıklarla dolu bir evde yaşadığı hikâyeyi konu alıyor.

Susanna Clarke’ın Jonathan Strange ve Bay Norrell kitabı, Berna Kılınçer’in Türkçeye tercümesiyle Alfa Yayınları tarafından yayımlandı. Türkçe tercümesi yine Alfa’dan çıkacak olan Piranesi romanının yayım tarihi ise Ekim 2021.

Women’s Prize for Fiction 2021 Susanna Clarke hakkında neler düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Fear the Walking Dead 7. Sezon Fragmanı

Fear the Walking Dead 7. Sezon Fragmanı: Apokaliptik Bir Karşılaşmaya Hazır Olun

Lucifer 6. sezon bölümleri netflix

Lucifer 6. Sezon Bölümleri Netflix’te Yayında: İşte Tüm Detaylar