in ,

Women’s Prize for Fiction 2022 Kazananı Ruth Ozeki Oldu

Women’s Prize for Fiction 2022 kazananı açıklandı. Ruth Ozeki, “The Book of Form and Emptiness” adını taşıyan eseriyle ödülün sahibi oldu.

Women's Prize for Fiction 2022 Kazananı Ruth Ozeki
- Reklam -
- Reklam -

Women’s Prize for Fiction 2022 kazananı belirlendi. Ruth Ozeki, Londra Bedford Square’de düzenlenen törende The Book of Form and Emptiness adlı romanıyla Kadın Kurgu Ödülü’ne layık görüldü.

Ozeki, The Book of Form and Emptiness kitabı ile Women’s Prize for Fiction 2022 ödülünü, organizasyonun kurucusu Kate Mosse’dan teslim aldı.

Daha çok kişisel öykülere ve sosyal problemlere değinen Ozeki 30.000 İngiliz sterlini değerindeki ödülünün ve Grizel Niven’ın sınırlı sayıda yapılan bronz heykeli ‘Bessie’nin sahibi oldu.

- Reklam -

Ödülün uzun listesine kalan adayları arasında Elif Şafak’ın The Island of Missing Trees kitabı, Louise Erdrich’in The Sentence kitabı, Lisa Allen-Agostini’nin The Bread the Devil Knead kitabı, Meg Mason’un Sorrow and Bliss eseri ve Maggie Shipstead’in Great Circle kitabı gibi eserler yer alıyordu.

Jüri üyelerinden Mart Ann Sieghart ödül konusunda yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Kadınlar tarafından yazılan kurgu eserler açısından inanılmaz bir yıl oldu. Bizler de oldukça kuvvetli adayların olduğu bu yazar listesinden Ruth Ozeki’nin The Book of Form and Emptiness kitabını seçtiğimizi duyurmaktan dolayı oldukça heyecanlıyız. Kitap etkileyici yazarlığı, sıcaklığı, zekası, mizahı ve dokunaklı dili ile diğerlerinden ayrılıyor. Kitapların ve okumanın gücünü kutlarken, yaşam ve ölüm gibi büyük konuları ele alırken, bu eseri okumak büyük bir keyif. Ruth Ozeki gerçekten orijinal ve yetenekli bir hikâye anlatıcısı.”

Ruth Ozeki Women's Prize for Fiction 2022 Kazananı

Women’s Prize for Fiction 2022 Kazananı Ruth Ozeki Yakında Türkçeye de Kazandırılacak

Ozeki’nin dördüncü kitabı olan The Book of Form and Emptiness, Benny Oh ismindeki bir gencin babasının ölümü sonrasında kafasında duymaya başladığı sesleri ve cansız nesnelerin konuşmalarını takip ediyor. Keder, yalnızlık, ilişkiler ve bağlanma gibi konulara değinen eser aynı zamanda bir gencin kaybının üstesinden nasıl gelmeye çalıştığını anlatıyor.

- Reklam -

Yazar kitabı nasıl yazmaya karar verdiğini ise şu şekilde anlatıyor:

“Çocukken objelerin yarı-bilinçli olduklarını düşünürdüm. Şimdi bile eğer bu objeler konuşabilseydi ne hikâyeler anlatırlardı diye merak ederim. Ağaçlar, çakıl taşları, tost makinaları, nükleer reaktörler konuşabilir mi? Bize yaşama dair dersler verebilir mi ya da gerçekliğe dair? Cevap tabii ki evet, ancak onları dinlemeyi öğrenebilirsek.”

İlk defa 1996 yılında verilmeye başlanan Women’s Prize for Fiction ödülü, Booker Ödülü’nde beş yıl boyunca hiçbir kadının aday gösterilmemesi sonrasında verilmeye başlandı. Yayın dünyasında cinsiyet eşitliliğine vurgu yapmak açısından oldukça önemli bir noktada görülen ödül, kadın yazarların hikâyelerini dünyaya duyurmaya ve kadınların hak ettikleri değere kavuşmasına yardımcı olmayı hedefliyor.

Diğer taraftan Ruth Ozeki’nin imzasını taşıyan The Book of Form and Emptiness kitabı yakın gelecekte İthaki Yayınları etiketi ile Türkçe olarak okurların beğenisine sunulacak. Yiğit Yavuz’un çevirmenliğini üstlendiği eser 2022 yılı içerisinde raflardaki yerini alacak.

Women’s Prize for Fiction 2022 kazananı hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Lightyear filmi yasaklandi

Pixar’ın Yeni Filmi “Lightyear”a 14 Ülkede Yasaklama Geldi

Avatar The Last Airbender 3 Yeni Film

Avatar: The Last Airbender Evreninde Geçeceği Kesinleşen 3 Yeni Animasyon Filmi Duyuruldu