in ,

Orwell’in “Wigan İskelesi Yolu” Kitabı Yeniden Basıldı

Can Yayınları, George Orwell kitaplarının yeniden basımına hız kesmeden devam ediyor. Sıradaki kitap “Wigan İskelesi Yolu”.

Wigan İskelesi Yolu - George Orwell
- Reklam -
- Reklam -

Bin Dokuz Yüz Seksen Dört ve Hayvan Çiftliği başta olmak üzere dünyaya önemli eserler armağan eden, İngiliz edebiyatının saygın isimlerinden George Orwell‘in kitapları bir bir Türkçeye kazandırılıyor.

Bir yandan Sel Yayınları yazarın daha önce ülkemizde hiç yayımlanmamış eserlerini yayımlarken, bir yandan da Can Yayınları yıllar önce İthaki Yayınları’nın yayımladığı ve günümüzde baskısı bulunmayan kitapların tekrar basımlarına devam ediyor.

Kısa bir süre önce Faşizm Kehanetleri isimli kitabını dilimizde gördüğümüz Orwell’in şimdi de Ekim 2005’te İthaki’den çıkan otobiyografi türündeki  Wigan İskelesi Yolu‘nu yeni bir çeviri ile raflarda görüyoruz.

- Reklam -

Wigan İskelesi Yolu – George Orwell | Arka Kapak Tanıtımı

wigan-iskelesi-yolu-george-orwellWigan İskelesi Yolu, George Orwell’in İngiltere’nin sanayi bölgelerinde bugün de fazla değişim göstermeyen ve zaman içinde siyasal etkisinden hiçbir şey yitirmemiş olan işçi sınıfı yaşamıyla ilgili deneyimlerini aktaran önemli bir inceleme. Sosyal adaletsizlik, korkunç konutlar, madenlerdeki çalışma koşulları, sefalet, açlık ve yaygın işsizlik sorunlarının müthiş bir öfke, insancıllık ve dürüstlükle aktarıldığı bu kitabı Peter Ackroyd, “Gerçek deha örneği… Orwell’in bütün öfkesi, hayal kırıklığı, umutsuzluğu ve acısı Wigan İskelesi Yolu’nda en anlamlı ifadesini buluyor,” diye tanımlıyor.

- Reklam -

“Paranın feodalizme karşı savaşı olan İçsavaş’ta, Kuzey ve Batı kraldan yanayken, Güney ve Doğu parlamentodan yanaydı. Fakat kömür kullanımındaki artışla birlikte, sanayi Kuzey’e kaydı ve orada yeni bir insan tipi, başarısını kendisine borçlu olan Kuzeyli işadamı ortaya çıktı. Nefret dolu ‘ya başarılı olursun ya defolursun’ felsefesiyle Kuzeyli işadamı, yarım kron ile yola çıkan ve sonunda elli bin sterlini olan ve her şeyden çok, para kazandıktan sonra eskisine oranla daha da nobran olmasıyla övünen tiptir. İncelendiğinde, yegâne meziyetinin para kazanma yeteneği olduğu görülür. Bizden ona hayranlık duymamız beklenir; çünkü dar kafalı, çıkarcı, cahil, açgözlü ve görgüsüz olsa da, adamda ‘cevher’ vardır, ‘başarılı olmuştur’, başka bir ifadeyle, nasıl para kazanılacağını biliyordur.”

Kitap, Levent Konca çevirisi ve Seçkin Selvi editörlüğüyle okurlarını bekliyor. Geçtiğimiz aylarda yazarın “Boğulmamak İçin” ve “Paris ve Londra’da Beş Parasız” gibi eserlerini de yayımlayan Can Yayınları’nın, kısa bir süre sonra Orwell’in sevilen bir diğer eseri Papazın Kızı‘nı da yayımlaması yüksek bir ihtimal olarak görülüyor.

Bahri Doğukan Şahin

1995, Erzurum. Küçük yaşlarımdan itibaren fantastik şeylere merakım vardı. Bunun önünü açan ve bugünkü ben olmamı sağlayan Pokemon, Digimon, Harry Potter ve Yüzüklerin Efendisi gibi serilere minnettarım. Zamanla bu ilgi bilimkurguya kaydı. Sinemaya ve sürpriz yumurtalara olan ilgim de azımsanmayacak boyutta. Şu sıralar amatör haberci ruhumu profesyonel boyuta taşımak uğruna çabalıyor, Kayıp Rıhtım ve Bilimkurgu Kulübü gibi platformlarda yazmaya devam ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

pazartesi cumartesiden baslar ust

Güncelleme: İthaki Bilimkurgu Klasikleri’nde Yeni Adım: “Pazartesi Cumartesiden Başlar”

kabadayi ust

Seçkide Seksen Altıncı Ay