in

Cyberpunk 2077, Atatürk’e Hakaret Olarak Algılanan Türkçe Çeviri Tercihi ile Gündemde

Cyberpunk 2077, Atatürk’e hakaret olarak algılanan bir çeviri tercihi ile gündeme geldi. Oyunu Türkçeye çeviren 23 Studios özür diledi.

Cyberpunk 2077, Atatürk'e Hakaret Çeviri
- Reklam -
- Reklam -

Son yılların en çok beklenen oyunu Cyberpunk 2077 sonunda geçen günlerde oyuncularla buluştu. CD Projekt RED imzalı yapım, Türkçe dil desteği ile gelmesiyle de takdir toplamıştı. Ancak oyunda Mustafa Kemal Atatürk’ün ünlü sözü “İstikbal Göklerdedir“e atıfla yapılan bir çeviri tercihi, ağır eleştirileri beraberinde getirdi.

Andrzej Sapkowski’nin kitaplarından uyarlanan The Witcher adlı oyun serisiyle adını tüm dünyaya duyuran Polonyalı oyun şirketi CD Projekt Red, uzun yıllardır hayranların merakla beklediği yapımını nihayet piyasaya sürdü. Defalarca aldığı erteleme ile çokça tepki toplayan Cyberpunk 2077, nihayet pek çok platformda çıkışını gerçekleştirdi.

Cyberpunk RED adlı rol yapma oyunundan serbest bir şekilde uyarlanan ve karanlık bir gelecek tasarısı içerisinde geçen oyun, kısa sürede satış rekorları kırdı. 400’den fazla kişinin üzerine çalıştığı oyun, söylenene göre şimdiden maliyetini çıkartmış durumda.

- Reklam -

Dün akşam sosyal medyada paylaşılan bir görüntü ile ortaya çıkan Türkçe çeviri tercihi, oyunseverlerden ve kamuoyundan ağır tepki gördü.

Cyberpunk 2077 Türkçe Çevirisinde Atatürk’ün Meşhur Sözüne Göndermeli Problemli Tercih

Oyunu Türkçeye kazandıran 23 Studios, oyunda bir poster üzerinde yazan yazının çevirisinde ciddi tepki çekebilecek bir işe imza attı. Paylaşılan ekran görüntülerine göre Mustafa Kemal Atatürk’ün “İstikbal Göklerdedir” sözü, “g.tlerdedir” olarak değiştirilerek bir elektropunk grubunun adına taşındı.

Cyberpunk 2077, Atatürk'e Hakaret Çeviri

Oyunun İngilizce kopyasında bu posterde “Perilious Futur” yani “Tehlikeli Gelecek” tercihinin yapıldığını görüyoruz. Anlaşılan çeviri şirketi, oyunu yerelleştirirken kullanmak istediği dilde ciddi bir hata yapmış görünüyor.

Ekran görüntüsünün sosyal medyada paylaşılmasından sonra, Türkçe çeviriden sorumlu 23 Studios bir özür açıklaması paylaştı.

- Reklam -

Cyberpunk 2077, Atatürk'e Hakaret Çeviri

Gözden kaçan bir hata olarak değerlendirilen bu tercihin, yapıma gelecek ilk yama ile birlikte düzeltileceği ifade edildi.

23 Studios Cyberpunk 2077 Açıklaması Çeviri

Oyunun yayınlanan ilk versiyonu pek çok mekanik sorun da içeriyor. Muhtemelen yapıma dair yayınlanan ilk yamada, hem bu mekanik sorunlar hem de bu Türkçe çevirideki çirkin kullanım düzeltilecek.

23 Studios ise özür açıklamasına rağmen sosyal medyada tepki görmeye devam ediyor.

Peki siz bu hatayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Oyunu oynama fırsatı bulabildiniz mi? Düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

26 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for GKS GKS dedi ki:

    Ben bu olayın çeviri hatası değil, kasten ama art niyet gözetmeksizin yapılan bir şey olduğunu düşünüyorum. Cyberpunk bir evrende geçiyor. Birçok kitapta, filmde ve oyunda bu tarz evrenlerde gelecekte değerlerin değersizleştirildiği, çeşitli gruplarca da espirileştirildiği görülebiliyor. Bunu gözeterek yapılmış bir şey olabilir mi acaba diye düşündüm. Yeni gelen kuşaklarla beraber din, gelenek-görenek kavramlarının farklılaştığı ya da reddedilmeye başladığı görülebilirken Atatürk’e dair böyle bir şey neden olmasın diye düşünüp öyle mi çevirdiler acaba?

  2. Avatar for narpal narpal dedi ki:

    Çeviriyi yapanın gidiş yolunu anladım da çok zorlama olmuş. Yerelleştirme yaparken 8-10 yaş espri anlayışına gerek yok bence.

  3. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    Kuyruk acıları var tabi anca kendilerini böyle yaparak tatmin ediyorlar demek :slight_smile:

  4. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    “Perilious Futur" düz çeviri “Tehlikeli Gelecek”. Eh, illaki bire bir olması istenmiyor, havalı da gelmesi isteniyorsa “Tehlikeli İstikbal” de olabilirdi. :thinking:

  5. Avatar for Leingrad Leingrad dedi ki:

    Söz konusu postere ve orjinal kelimeye bakınca 23 Stuidos’un “hata” diye açık açık yalan söylemesine mi yanayım? Aynı şeyi akit, ahaber falan yapsa sayfalarca küfür edip linç kampanyalarına katılacak olan insanların, sırf Türkçe çeviriye ihtiyacı var diye 23Studios’un tükürüğünü yalayıp sırtını sıvazlamasına mı yanayım?

    Nerden tutsan elinizde kalan, toplumun rezil bir tablosunu ortaya çıkarmış.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

21 cevap daha var.

Büyük İstanbul Tarihi

Büyük İstanbul Tarihi Dijital Ortama Aktarıldı: Antik Çağ’dan Günümüze İstanbul

what if...? disney plus

What If…? Fragmanı: 6 Alternatif Marvel Hikâyesi ile Tanışın