in

Microsoft’un 68,7 Milyar Dolarlık Activision Blizzard Satın Alımına ABD Federal Ticaret Komisyonu ‘Dur’ Dedi

Microsoft, Activision Blizzard satın alımında ABD Federal Ticaret Komisyonu ile karşı karşıya geldi. Teknoloji ve oyun devi, rekabet engeline takıldı.

Microsoft, Activision Blizzard Satın Alma Dava
- Reklam -
- Reklam -

Microsoft, Activision Blizzard’ı satın alma hamlesinde ciddi bir engelle karşı karşıya. ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), bu işleme “engel olacaklarını” açıkladı.

Oyun dünyası 2022 yılında devasa satın alma haberleriyle neredeyse baştan aşağı yeniden şekillendi. Sony, Halo ve Destiny’nin yapımcısı Bungie’yi 3,6 milyar dolara satın alırken Take-Two, mobil oyun şirketi Zynga’yı 12.7 milyar dolara bünyesine kattı. Amazon’un ise gözünü Electronic Arts’a diktiği iddia edildi.

En büyük hamle ise Xbox ve Gamepass’in de sahibi olan Microsoft’tan geldi. Call of Duty, Warcraft, Candy Crush, Tony Hawk, Diablo, Overwatch, Hearthstone, Guitar Hero, Crash Bandicoot ve StarCraft gibi birçok dev oyun markasının sahibi Activision Blizzard, 68,7 milyar dolar karşılığında Microsoft ile el sıkıştı.

- Reklam -

Bu büyük satın alım ise Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği düzenleyicilerinden “tekelleşme” itirazlarıyla karşılaşırken PlayStation’ın sahibi Sony de anlaşmaya karşı çıktı.

Microsoft, Activision Blizzard Satın Alma Davası

Neticede ABD Federal Ticaret Komisyonu, bu anlaşmanın gerçekleşmemesine neden olabilecek büyük bir davayla işleri farklı bir boyuta taşıma kararı aldı.

Microsoft, Activision Blizzard’ı Satın Alamayabilir

ABD Federal Ticaret Komisyonu (FTC), geçen hafta Microsoft’un Activision’ı satın almasını engellemek için dava açacağını resmi olarak duyurdu. Dava nedeni olarak ise Microsoft’un satın alma sonrası Call of Duty, World of Warcraft ve Overwatch gibi Activision oyunlarına erişimi kısıtlayarak Sony gibi rakiplerine zarar verme ihtimali gösterildi.

FTC Rekabet Bürosu yöneticisi Holly Vedova, bu zarar verme ihtimaline kanıt olarak Microsoft’un 2020 yılında gerçekleşen Bethesda satın alımını gösterdi. Bu anlaşma sonrasında, Starfield ve Redfall gibi yaklaşan Bethesda oyunları artık PlayStation üzerinden satılamayacak.

FTC, şirketin rakip platformlardaki Activision oyunlarının deneyimini kötüleştirerek, fiyatlarını değiştirerek veya tamamen geri çekerek rekabete zarar vereceği endişesini taşıyor. Komisyonun açıklamaları, Sony’nin satın almayla ilgili itirazlarını da dile getiriyor. Microsoft’un konsol alanındaki birincil rakibi olan Sony, Call of Duty’yi PlayStation’dan çekilmesi ihtimaline dair pek çok açıklamada bulunmuştu.

- Reklam -

Microsoft, Activision Blizzard Şirketini Satın Alıyor xbox

Microsoft ise bugüne dek Sony’nin iddialarını daimi olarak reddetmişti. Şirketin başkanı Brad Smith, Call of Duty’yi PlayStation’dan kaldırmanın “ekonomik olarak mantıksız” olacağını kaydetmişti. Smith ayrıca, Microsoft’un seriyi Sony’nin konsolunda 10 yıl boyunca tutabilecekleri bir anlaşmaya da hazır olduklarını doğrulamıştı.

Activision CEO’su Bobby Kotick ise firmanın davayı kazanacağından emin. Şirket içi bir e-postada Kotick, FTC’nin açtığı davanın “yanlış kanılara odaklandığını” belirtti.

Satın Alma Henüz Yalnızca 3 Ülkede Onaylandı

Bu çaptaki satın almalar, dünya çapındaki düzenleyici kurumların onayını gerektiriyor. Bugüne dek Microsoft’a izin veren ülkeler arasında yalnızca Brezilya, Suudi Arabistan ve Sırbistan yer alıyor. Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği, FTC’nin endişelerini paylaşıyor. Mevcut dava, birleşmenin tamamlanma sürecinin ertelenmesine neden olabilir.

Siz bu dava ve “tekelleşme” iddiaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilir ve bizleri Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: Tech Spot

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Mutedil Dalgalı - Ömür İklim Demir

Ömür İklim Demir’in Yeni Öykü Kitabı “Mutedil Dalgalı” Raflarda

80. Altın Küre Adayları Belli Oldu

2023 Altın Küre Ödülleri Adayları Açıklandı: Golden Globes için Geri Sayım Başladı