in

Bir Döneme Damga Vuran Tarayıcı Oyun Sitesi Miniclip Fişi Çekti: Tüm Klasik Oyunlar Platformdan Kaldırıldı

Miniclip, tarayıcı oyunlarına veda ediyor. 2000’li yıllarda çocukluğunu yaşayan birçok insanı hüzünlü bir gezintiye çıkartacak kritik bir karar verildi.

miniclip tarayıcı oyun kapandı
- Reklam -
- Reklam -

Miniclip sitesi, herhangi bir açıklamaya yer vermeden tarayıcı oyunlarının fişini çekti. Platformdaki neredeyse bütün oyunlar kaldırıldı.

Yıllardır tarayıcı tabanlı oyun sektöründe öncü pozisyonunu koruyan Miniclip, oyun camiasını hüzne boğdu. Ünlü oyun sitesi uzun yıllar boyu çocuk ve gençlerin eğlenceye en kolay erişebildiği kaynaklardan biri olmayı başarmıştı. Binlerce oyuna ev sahipliği yapmış olan siteye bugünlerde eriştiğinizde ise artık sizi yalnızca iki oyun karşılıyor: Agar.io ve 8 Ball Pool.

Ünlü oyun sitesi 2001 yılında internet dünyasına merhaba demiş ve başarılı bir girişim örneği olmuştu. 2008’de 275 milyon sterlin değere ulaşan şirket 2015 yılında Çinli oyun devi Tencent tarafından satın alınmıştı. Son dönemlerde mobil oyun sektörüne ağırlık  veren şirket, geçen günlerde tarayıcı tabanlı oyunlarının yer aldığı sitesinden 2’si hariç tüm oyunları sildi.

- Reklam -

Yapılan değerlendirmelere göre bu sonu hazırlayan iki ana sebep var:

– Tarayıcı tabanlı oyunların çalıştırılmasını sağlayan Flash Player 2020 yılının sonunda kapatılmış, birçok oyun oynanamaz hâle gelmişti.

– Oyuna erişim geçmişe nazaran daha kolay ve günümüzde oyuncular tarayıcı tabanlı oyunlar yerine çoğunlukla mobil oyunları tercih ediyor.

miniclip

Miniclip Yoluna Mobil Oyun Sektöründe Devam Edecek

Şirket geçen aylarda bugünün geleceğinin sinyallerini verdiği bir dizi açıklamada bulunmuştu:

“Miniclip.com’un evrimi, Miniclip yolculuğunda inanılmaz bir dönüm noktasıdır ve oyuncularımızın çoğu, Agar.io ve Soccer Stars gibi sevdikleri oyunları oynamak için şimdiden mobil ortama göç etti bile. Olabildiğince çok sayıda takipçimize mümkün olan en iyi deneyimi sunmaya odaklanıyor olmak bizim için önemli.”

Android ve iOS platformlarında insanları oyunla buluşturmaya devam edecek olan şirketin, yeni bir oyun sitesi kurma gibi bir planı olmadığı biliniyor.

Bu tatsız vedaya yapılan yorumlardan bazıları ise şöyleydi:

- Reklam -

Imogen Mellor, PcGamer:

“Çocuklar ve gençler olarak hepimizin bildiği ve en büyük eğlence kaynağı olarak sevdiğimiz internet sitesi büyük ölçüde ortadan kalktı. Artık bir zamanlar olduğu şey olmayan içi boş bir kabuktan ibaret.”

Imogen Donovan, Gamingbible:

“Doğrusu İskenderiye Kütüphanesi’nin yakılmasından bu yana bu büyüklükte bir trajedi yaşanmamıştı.”

miniclip games

Bir Reddit kullanıcısı:

“Yeni bir oyun sitesi keşfetmeyi ve onları tekrar bulabilmek için linkleri ezberlemeyi seviyordum. Onları okulda paylaşmak da harikaydı. Bir arkadaşımla stickpage üzerinden bağlandığımızı hatırlıyorum, harika zamanlardı.”

Mobil oyun sektöründe yoluna devam edeceğini açıklayan Miniclip tarafından alınan bu kararı sizler nasıl yorumladınız? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum‘da bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: PCGamer, GAMINGbible

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    8 Ball Pool az oynamadım. Sonradan ıstaka şarjı cartu curtu çıkınca oynamayı bırakmıştım. Şampiyonluklarım var. 5-6 ıstaka kazanmıştım :sunglasses: :joy:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

house of the dragon 1 sezon inceleme

House of the Dragon 1. Sezon İncelemesi: Kralın Dönüşü

Halit Kıvanç Hayatını Kaybetti

Usta Sunucu, Gazeteci ve Televizyoncu Halit Kıvanç Yaşamını Yitirdi