in ,

NBA 2K22 İncelemesi – Eski Nesil Nasıl Gidiyor?

NBA 2K22 incelemesi sizlerle. NBA 2K serisinin 23. ve son halkası olan oyunda geçen yıla göre neler değişti?

nba 2k22 inceleme
- Reklam -
- Reklam -

NBA 2K22 PS4 versiyonu incelemesi sizlerle. Visual Concepts’in geliştirdiği serinin 23. (yuh!) ve son halkası, yeni NBA yılıyla birlikte bizlerle buluştu.

Geçen yıla göre bu sefer salt hikâye odaklı inceleme yapmayacağım. Onun yerine oynanış ve hikâyeye benzer ölçüde bakacağım. MyCareer’in PS4’teki çevrimiçi kısmındaki değişikliklere de göz atacağız. (Neler demiştik, NBA 2K21 incelemesine buradan bakabilirsiniz.)

Futbolda rekabet bittiği gibi baskette de artık farklı firmaların çekişmesinden söz etmek ne yazık ki mümkün değil. Basketbol tarafında 2K sazı eline almışken, futboldaysa FIFA (her ne kadar son dönemlerde adının değişebileceği söylentileri olsa da) açık ara en büyük konumunda. Ve bu ilerleyen yıllarda da değişmeyeceğe benziyor. En azından görünen o. Geçen yıl da rekabet iyidir fikrinden hareketle benzer endişelerle yazıya girmiştim. Ne yazık ki süreç aynı şekilde devam ediyor.

- Reklam -

Ha, bu arada şimdiden söyleyeyim, geçen yılki olumsuza kayan yazıma kıyasla bu sefer daha olumlu yaklaşacağım. Çünkü NBA 2K22 (hikâyesini bir kenara bırakırsak) her yönüyle daha başarılı bir oyun olmuş. Yine hem yeni hem de eskisi olmak üzere iki farklı versiyonla çıktı ve ikisi arasında hatırı sayılır farklar var. Ben oyunu geçen yıl olduğu gibi PS4’te deneyimledim. Ne yazık ki daha PS5 sahibi değilim. Fakat incelemelerin çoğu yeni nesil odaklıyken, eski nesil incelemenin de yararlı olacağı kanaatindeyim. Hâlihazırda birçok kişi yeni nesile çeşitli nedenlerden ulaşamamışken özellikle.

NBA 2K22 : Hikâye Modu Aynı Formül

Öncelikle oyunun kapağında Luka Doncic’e yer verilmesinin çok hoşuma gittiğini söylemeliyim. Avrupa basketbolunu seven birisi olarak Doncic’i Euroleague yıllarından beri takip ediyorum. Kendisiyle ilgili -finalde elenmek gibi- üzücü anılarım olsa da başarılarını izlemek mutluluk verici. Hâliyle her yıl yükselen süper yıldızın kapakta yer alması sevindirdi.

nba 2k22 incelemesi

Hızlıca kariyer kısmındaki hikâyeye geçersek, artık anlatının vasatlığına hayal kırıklığı olarak yaklaşmadığımı söylemeliyim. Geçtiğimiz yıllarda artık hikâyeye önem vereceklerinin izlerini bize sunmuşlardı. Hikâyeyi öne çıkarmak, yıldız isimlerle çalışmak vesaire acaba ilerleyen yıllarda bizzat kontrol ettiğimiz hikâyesi başarılı bir karakteri kontrol edebilecek miyiz diye düşünmüştük. Hatta ilk zamanları anlatı sorunlarına nasıl olsa yeni atıldılar, olur böyle aksaklıklar gözüyle bakıyorduk.

Fakat yıllar geçtikçe hiç ilerleme kaydedilmedi, neredeyse aynı formül, birbirine çok benzeyen sahneler üzerinden tekrar edildi, hiçbir yenilik eklemedi. Büyük ihtimalle oyunun çevrimiçi kısmının çok daha fazla ilgi çekmesi, 2K ve geliştirici ekibi hikâye moduna önem vermekten alıkoydu. Kısacası yeterince önemsenmedi. Çünkü artık iyice salındığı ortada. Geçen yıla göre bile umursamayacağımız, bomboş sahneler ve karakterler var. Tek yenilik karakterimizin yükselen yıldız olmasının yanı sıra YouTube fenomeni olması diyebiliriz, ki bunu yenilikten sayarsak. Artık hayal kırıklığına uğramıyorum dememin asıl sebebiyse, tamamen saldıklarının ve odaklanmadıklarının farkındayım ve bu şekilde değerlendirmek gerekiyor. O sebeple hikâye modu olmasa da olur şeklinde bakıyorum artık.

Artık Oynanış Daha Akışkan

Geçen yıla kıyasla oynanış kısmında ve yükleme kısmında önemli gelişmeler olduğu açık. PS4’te bilhassa yükleme kısımları geçen yıla göre, nasıl olduğunu bilmediğim bir şekilde kısalmış. Cihazım değişmedi, oyunun seviyesi gerilemedi, fakat bu konuda iyileştirmelere gidebilmişler. Yükleme ekranlarında beklemekten bayılan ben, bu yıl bu sorunu pek yaşamadım. Tabii siz bu iyileştirmeleri yine de PS5 gibi düşünmeyin, çünkü o seviyede olması mümkün değil.

Oynanış kısmı da keza çeşitli düzeltmeler ve iyileştirmelere kavuşmuş. Özellikle şut ve savunma cidden çok sorunluydu. Şut atmanın problemlerini say say bitmez, amiyane tabirle aptalca savunma yapan bile mükafatını alabiliyordu. Rakip azıcık yakınlaşsa bile ‘contested’ kabul eden saçmalık, bu yıl çok daha akışkan ve doğru hâle gelmiş. Karakterlerin becerilerinin oyundaki yansıması çok daha belirgin diyebilirim. Artık gerçeğe daha yakın, oyun zekâsının daha öne çıktığı ve oynaması çok daha keyifli hâl almış.

- Reklam -

nba 2k22 inceleme

PS5’te içindeki binbir etkinlikle bildiğiniz gibi The City var. Yeni nesil sahibi olmayanların gıptayla baktığı şehir… PS4’te bunu yapamıyorlar, o sebeple biz de daha küçüğüyle yetiniyoruz. Fakat geçtiğimiz yıllarda çevrimiçi kariyer modu oynayanların uğrak yeri ünlü The Neighborhood, bu yıl olmuş Cancha Del Mar. Tek farklılık tabii ki isim değişikliği değil. Bu sefer basket maçlarımızı ve türlü etkinlikleri mahallemizdeki basket kortlarında değil, su üzerindeki devasa gemi Cancha Del Mar’da yapıyoruz. Bu değişikliğin yerinde olduğu açık. Özellikle The City karşısında, eski nesilde hiçbir yeniliğe gitmeden eskisinin aynısı minik The Neighborhood’la karşımıza çıkmaları üzücü olurdu. Onun yerine çok daha detaylı, birçok kata sahip bir yapıya geçmeleri iyi olmuş.

Alışveriş merkezi, The Rec (hâlâ yer yer bazı kullanıcılarda internet sorunları var ne yazık ki, bi’ çözemediler), lobinin olduğu kat ayrı, Game Room ve Ante içi ayrı, Pro-Am gibi diğerleri için ayrı katlar var. Onun yanı sıra basket kortları en üstte. Gayet hoş bir yenilik olmuş ellerine sağlık. Bu katlar arasında gezinmek de oldukça kolay, yüklemeler kısa. Bunun yanı sıra oyunda her sezon sıfırlanan ödül sistemi var (bu yazı yazılırken, ikinci Michael Jackson sezonuna geçildi) çeşitli çevrimiçi oyunlarda görmeye alışık olduğumuz. Her yeni seviyede farklı ödüller kazanıyorsunuz, bunlar arasında kostüm, araç gibi iyi ödüller de yer alıyor. Seviye atlamak ve bazı ödüllere ulaşmak da anlamlı hâle geliyor. Oyundaki en büyük yenilikler böyle sıralanabilir. Tabii ki WNBA kısmına da her yeni yıl çeşitli eklemeler yapılıyor, her ne kadar erkek basketbol kadar ciddiye alınmıyor olsa da. MyCareer kısmında neden kadın karakter oluşturulamıyor bana çok tuhaf geliyor, çok zor olduğunu hiç düşünmüyorum. Çevrimiçi bölümünde kadın olmasın, sadece erkek oyuncular mı olsun? Mantık nedir çözmek zor.

nba 2k22 oyun inceleme

Sonlara Doğru

Kısacası geçtiğimiz yıla göre hem işin mekaniklerindeki iyileştirmeler, oynanıştaki keyfi artırıyor hem de her ne kadar eski nesil olsa da hâlâ desteğin sürdürülmesi ve yeniliklere yer verilmesi yüz güldürüyor.

Hikâye modu yine bildiğimiz gibi, hatta onun da aşağısı. Ama dediğim gibi artık burada hayal kırıklığına uğramak mantıksız, öylesine yapıyorlar gibi geliyor, böyle olacaksa hiç eklenmese de olur.

Eğer basketbol hayranıysanız ve bunun oyun ayağı da ilginizi çekiyorsa, geçen yıla kıyasla daha başarılı olan NBA 2K22’ye şans verebilirsiniz. İyi oyunlar.

Sizler NBA 2K22 oyunu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorum ve eleştirilerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Cem Altınışık

1993 yılında Ankara’da doğdu. Çocukluğunun bir kısmını İzmir’de geçirdi ve şu an İstanbul'da yaşamakta. Psikoloji bölümünde eğitim gördü. Edebiyat, sinema, bilgisayar oyunları, müzik ilgisi ve bunları paylaşma sevgisiyle çeşitli kültür-sanat sitelerinde yazdı.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

2021 National Book Awards kazananları

2021 National Book Awards Kazananları Açıklandı

Star Wars Hikâyeleri Dark Horse Comics Çizgi Roman

Star Wars Çizgi Romanları Dark Horse Comics’e Geri Dönüyor