in

Steam, Önerilen Dolar Kurunu 1,8 TL’den 10 TL’ye Çıkarttı: Oyun Fiyatlarında Ciddi Artışlar Yaşanıyor

Steam, yayıncılara önerdiği dolar kurunu güncelledi. Böylelikle dolar/TL paritesi, 1,8 TL’den 10 TL’ye çıkmış oldu. Oyun fiyatları bir gecede ciddi derecede zamlandı.

steam dolar kuru
- Reklam -
- Reklam -

Steam, Türkiye için kabul ettiği dolar kuru paritesini güncelledi. Daha önce yerel fiyatlandırma için doları 1,8 TL’den alan satış platformu, artık bu oranı 10 TL’den alacak. Dün geceden bu yana, birçok oyunun fiyatında 5,5 katı bulan artışlar yaşandı.

Döviz kurunun dengesizliği ve TL’nin son yıllardaki ekstrem değer kaybı, Türkiye’de kültür hayatını ciddi şekilde etkilemeyi sürdürüyor. Son iki yılda kitapların etiket fiyatları 2-3 kat artarken oyun dünyası, “yerel fiyatlandırma yapan” şirketler sayesinde bir noktaya kadar bu zamlardan nasibini daha az almıştı.

Valve’a ait olan dijital oyun satış platformu Steam, önerilen dolar kurunu 1,8 TL’ye sabitleyerek birçok yayıncıya uygun fiyatlandırma yapma imkânı sunmuştu. Ancak şirket, yaptığı son güncellemenin ardından bu oranı 10 TL’ye çıkartarak uzun zamandır beklenen hamleyi gerçekleştirmiş oldu.

- Reklam -

Steam Dolar/TL Paritesini Güncelledi: Oyun Fiyatları Zamlandı

Şirket, oyun geliştiricilerine “Pricing Tool” (Fiyatlama Aracı) adlı bir hizmet sağlıyor. Bu araç sayesinde oyun yapımcıları, farklı ülkelerdeki oyunların fiyatlarını otomatik olarak belirleyebiliyordu.

Stratera Games adlı oyun stüdyosunun kurucusu Dora Özsoy’un Twitter hesabında paylaştığına göre, otomatik olarak fiyatlandırılan oyunlarda dolar/TL paritesi 10 TL olarak hesaplanacak.

steam dolar fiyat

Özsoy şunları kaydetti:

“Steam an itibariyle önerilen dolar kurunu 1.8’den 10’a yükseltti, hepimize geçmiş olsun.

“Yayımcılar hala kendi fiyatlarını girebilirler ancak çoğu oyun otomatik fiyatlandırmayı kullanıyor.

- Reklam -

“Panel, mevcut önerilen fiyatların altındaki oyunlarda uyarı gösteriyor. Bu da zaten çıkmış oyunlara da zam yapılabileceğini gösteriyor. 11$ – 24TL’lik oyunumuza yeni önerilen fiyat 125 TL.”

steam dolar zam

Şirketin bu hamlesinin ardından birçok oyunun fiyatı otomatik olarak güncellendi. Left 4 Dead oyunu, 23 Ekim’de 18,5 TL’den fiyatlanırken dün gece itibarıyla bu fiyat 105 TL olarak yenilendi. Valve imzalı Half-Life 2 oyunu da 18,50’den 105 TL’ye çıkan yapımlara bir başka örnek.

Dün geceden beri yüzlerce oyunun fiyatı otomatik olarak zamlanırken geçen zamanla birlikte henüz dokunulmamış diğer yapımlarda da güncellemelerin yapılabileceği kaydediliyor.

Bu tarihten itibaren, yabancı oyun geliştiricileri oyunları için Türkiye’ye özel bir fiyat seçmezse, dolar/TL paritesi otomatik olarak 10 kat olarak belirlenecek.

Siz bu güncellemeyi nasıl karşılıyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Twitter, Steam

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Ronin47 Ronin47 dedi ki:

    Düşük fiyatlı kalmış oyunlara ara ara firmalar güncelleme yapıyordu zaten. Bizler için pek hoş bi gelişme değil ama bölgesel fiyat çok düşük olduğu için büyük firmaların hepsi normal kur ile satış politikasına dönmüştü zaten. bi nevi kaçınılmazdı yani.1k’ya ulaşan yeni oyun fiyatları 400-500 liraya çekilir belki bu hamle ile. Ha asgari ücretin onda birine oyun alınır mı o da ayrı bir tartışma konusu tabi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

doctor who 14 doktor david tennant - Ncuti Gatwa

David Tennant, “Doctor Who”ya 14. Doktor Olarak Geri Döndü: Ncuti Gatwa, Beklenenin Aksine 15. Doktor Olacak

Leslie Jordan ölüm haberi

American Horror Story’nin Yıldızı Leslie Jordan, Araba Kazasında Hayatını Kaybetti