in

Twitch Türkiye’deki Kara Para Aklama İddiaları Sonrası Birçok Yayıncı Platformdan Ayrıldı

Twitch Türkiye’de gündem olan kara para aklama iddiaları sonrasında, birçok yayıncı platformdan ayrıldıklarını duyurdu.

Twitch Türkiye Ayrılan Yayıncılar - Kara Para Aklama
- Reklam -
- Reklam -

Twitch Türkiye bir süredir ana akım medyaya da konu olan ciddi bir olayla çalkalanıyor. Platform üzerinden yapılan bağışlarla kara para aklandığı iddialarına, şirketten resmi açıklama gelmeyince pek çok yayıncı Twitch’ten ayrıldığını açıkladı.

Geçen haftalarda dijital yayın platformu Twitch’teki bazı verilerin sızdırılması ile ortaya dikkat çekici bir tablo çıkmıştı. Buna göre, kimi yayıncıların kendilerine bağışlanan ’olağan dışı’ paralar nedeniyle kara para akladığı ileri sürülmüştü. Bazı yayıncılar bu iddiaları kabul ederken kimileri ise hukuki sürecin işleyeceğini duyurmuştu.

Bir grup Twitch yayıncısı ise platformdan resmi bir açıklama beklediğini açıklayarak 5 gün boyunca yayın açmayacaklarını duyurmuştu. #TemizTwitch etiketiyle başlayan boykot dün akşam sona erdi. Şirketten herhangi bir açıklama gelmeyince de bazı yayıncılar Twitch üzerinden yayına devam etmeyeceklerini açıkladı.

- Reklam -

Twitch Türkiye Kara Para Aklama İddiaları Sonrasında Bazı Önemli Yayıncılarını Kaybetti

İlk dikkat çekici açıklama Jahrein ve ekibi Rekkitz’den geldi. Anlık izlenme sayısının 55 bine ulaştığı yayında Ahmet “Jahrein” Sonuç ve ekibi süreci değerlendirdi. Buna göre, Jahrein platformdan ayrılmak için sözleşmesini feshetmek adına çalışmalara başladığını duyurdu. Rekkitz’ten Toqtir, Zade, Purplebixi, Adal, Clumsykitty, ErenAktan ve Moparism rumuzlu kullanıcılar da Twitch’ten ayrıldığını duyurdu.

Twitch Türkiye Ayrılan Yayıncılar - Kara Para Aklama

RekkitzTR daha sonra Twitter hesabından yayınladığı açıklamada, platformla yaşanan “muhatap bulamama” sorununa değinerek Twitch’in Türkiye politikasını eleştirdi.

“Yaşanan son skandaldan sonra platform yetkililerinin sessizliği tarafımızca platformun Türkiye’ye verdiği değeri bir kez daha gözler önüne sermiştir.

“Yıllarca platformun Türkiye’de geldiği konuma gelebilmesi konusunda çok emek veren insanlardan oluşan bir topluluk olarak çok sevdiğimiz Twitch platformunun bu hale gelmesini üzüntüyle tecrübe ettik.”

Twitch’ten Ayrılan Yayıncıların Sayısı Artıyor

Rekkitz’n açıklamasından sonra platformda yayınlarını noktalayacağını duyuran pek çok yayıncı, sosyal medya üzerinden son gelişmeleri değerlendirdi.

- Reklam -

Mert Günhan, Orhun Kayaalp, Uzay Zuhal, Veneficus, Arya Zencefil, Son Gulyabani ve Nane Molla gibi farklı alanlarda yayın yapan birçok yayıncı, Twitch’ten ayrılacaklarını açıkladı.

Yayıncılardan bazıları programlarını YouTube’a taşırken kimisi ise yeni mecranın neresi olacağı kararını ilerleyen günlerde vereceklerini duyurdu.

Pqueen’den Ayrılan Yayıncılara Destek

Twitch Türkiye’nin en çok izlenen yayıncıları arasında olan Pelin “pqueen” Baynazoğlu da yayını bırakma kararı alan kişilere destek oldu. Baynazoğlu paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Bugün Twitch’te yayın açmayı bırakma kararı alan bütün yayıncılar bunu ayılarak bayılarak değil tam tersine çok zorlanarak yapıyor. Yıllardır herkesin severek geldiği mutlu mesut ama iyi ama kötü sığınacak bir yer olarak gördükleri yeri resmen kirlettiniz bir de üstüne Oralı bile olmadınız. Sözleşmem gereği muhatap bulamadığım sürece henüz bu kararı kendim alamayıp akıbetim belli olmasa da herkesi cesaretinden dolayı tebrik ediyorum. Tırnağınıza taş bile değmesin en iyi şeylerin hepsi sizleri bulsun. Bu kararı almak zorunda bırakıldığınız için ben çok ama çok üzgünüm. Yapabileceğim ne olursa açık duyurudur herkese kapım açık.”

Amazon’un sahibi olduğu Twitch, ayda 140 milyon tekil ziyaretçiye ulaşıyor.

Siz bu yaşananlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for wehrnise wehrnise dedi ki:

    Twitch ne igrenc oldu ya poker , blackjack yayınımı dersin cinselligini kullanarak yayin yapan mi dersin abuk sabuk isler

  2. Avatar for SiskoKarinca SiskoKarinca dedi ki:

    Twitch, bunların hepsi unutulur biri gider başkası gelir, gelen parasını kazanır giden gittiğiyle kalır gibi bir yol izliyor olabilir. Bunu zaman gösterecek tabi.

  3. Avatar for Howl Howl dedi ki:

    Mali Eylem Görev Gücü (Financial Action Task Force – FATF), geçenlerde ülkemizi kara para aklama ve terör finansmanı konusunda gri listeye almıştı.

    Dış mihraklar ekonomimize suikast yapıyor demek yerine bu işin aslı astarı neymiş deyip ülke çapında bir teftiş yapılsa ortaya neler dökülür kim bilir.

    Tamamen bu paraları aklamak için kurulmuş sanal ortamla sınırlı bankalar var.

    Bu denetimsizliğin ceremesini en büyük ölçüde aylığı ile geçinmeye çalışan halk çekiyor. Bir kesim maaşı ile ay sonunu görmeye çalışıyor, bir kesimse eline geçen kayıtdışı parayı işletiyor, kazanç sağlıyor, o para ticaretin içine girdiği, çarkları çevirdiği için buna göz yumuluyor. Olmaması gereken bu para olmaması gereken bir hacim yaratıyor. Bir kesim istediği şeyi istediği fiyattan alacak hale gelince, ceremesini bu fiyatlarla yarışamayan halk çekiyor. Düşünün 20 yıl birikim yapıp ev, araba alacaksınız ama başka biri çıkıp eline nereden geçtiği belirsiz bir parayla sizin bir ömürlük çabanızın iki katını mal sahibine teklif edebiliyor olacak. Sonuç ne olur?

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Eternals incelemesi

Eternals İncelemesi: Marvel’dan Modern Bir Destan

john wick testi - film serisi - keanu reeves

John Wick Testi: Keanu Reeves’in Aksiyon Dolu Film Serisine Dair Neler Hatırlıyorsunuz?