in ,

URUZ: Er Kişinin Geri Dönüşü – Türk Mitolojisi Oyunu Geliyor!

URUZ: Er Kişinin Geri Dönüşü geliyor. Türk mitolojisi, varlığını oyun dünyasında da göstermeye başlıyor! İlhamını Dede Korkut anlatılarından alan bir yapım yolda.

URUZ: Er Kişinin Geri Dönüşü - Türk Mitolojisi Oyun
- Reklam -
- Reklam -

Türk mitolojisi kültür dünyasında her ne kadar yeterince yer bulamasa da, son yıllarda bunu değiştirmek için önemli çalışmalar yapılıyor. Edebiyat dünyamızdaki atılım, belki sinema ve televizyonda yeterince desteklenemedi ama Türk mitolojisinden beslenen bir video oyunu yolda. URUZ: Er Kişinin Geri Dönüşü geliyor!

Tam adı URUZ: Er Kişinin Geri Dönüşü (URUZ: Return of the Er Kishi) olan oyunun yapımcılığını Ali Can Meydan üstlenirken oyunun senaryosu ve metinleri Gökhan Yücel’in kaleminden çıkıyor.

2019 yılı kültür dünyamızda oldukça önemli bir keşfin imzasını taşıyor: 13. Dede Korkut Destanı “Salur Kazan’ın Yedi Başlı Ejderhayı Öldürmesi”, Türkistan’da bulunan bir nüshada ortaya çıktı. Dede Korkut anlatıları, günümüzde hâlâ yepyeni anlayışları beraberinde getiriyor.

- Reklam -

URUZ: Er Kişinin Geri Dönüşü adlı oyun da sırtını Korkut Ata’nın destanlarından birisine dayıyor. Hikâyesini Salur Kazan’ın oğlu Uruz’un maceralarına ayıran yapım, bir piksel platform oyunu olarak tanımlanıyor.

URUZ Oyunu Konusunu Kazan Bey’in Oğlu Uruz’un Tutsak Ediliş Hikâyesi’nden Alıyor

Geçen yılki keşif ile birlikte sayısı 13’e çıkan Dede Korkut destanlarından birisi olan Kazan Bey’in Oğlu Uruz’un Tutsak Ediliş Hikâyesi, Uruz’un temelini oluşturuyor. Nazardan korunup kımız getirdiğimiz oyun, 40 hatunun kılıç kuşanıp Salur Kazan ve Uruz’u kurtardığı epik sahneleri de bünyesinde barındırıyor.

Bahsi geçen destanda Salur Kazan’ın oğlu Uruz esaret altına alınana kadar hiç savaş görmeyen bir karakter. Bir av sırasında Kazan Bey ve Uruz’un haydutlar tarafından saldırıya uğraması, Uruz’un esir düşmesi, annesi Burla Hatun’un tepkileri, Kazan Bey’in ve Burla Hatun’un adamlarının Uruz’u kurtarması için Kazan Bey’e yardım edişi gibi aksiyonları işleyen oyun; destanın bittiği noktadan başlıyor.

URUZ: Er Kişinin Geri Dönüşü - Türk Mitolojisi Oyun

- Reklam -

Piksel platform tarzındaki oyunda Uruz’u artık yetişkin ve yiğit bir savaşçı olarak görüyoruz.

“Destanın sonunda Oğuzlara tutsak düşmüş olan Kara Tekfur kalesi yağmalandıktan ve tarumar edildikten sonra serbest bırakılmıştır. Uruz büyümüş, yiğit ve bahadır bir savaşçı olmuştur. Kara Tekfur ise içindeki intikam ateşi ile yanmakta, sefil bir adam olarak gecelerini hanların karanlık köşelerinde geçirmektedir. Bu gecelerin birisinde karanlık bir adam, kendisine yardım etmesi karşılığında ona eski gücünü tekrar kazanmasına yardım edebileceğini söyleyince Kara Tekfur düşünmeden bu teklifi derhal kabul etmiş ve ikisi beraber, daha önce kimsenin gitmediği Kuzeydeki donmuş topraklara doğru yolculuklara çıkmışlar, burada yer altı dünyası “Tamu”nun kapılarını tutan sihirli bir tılsımın bulunduğu karanlık dehlizler içinde gizlenmiş bir mağaraya ulaşmaya çalışmaktadırlar. Uruz ise mistik ve esrarengiz bir rüyanın ardından o gün otağındaki mahzende serili yatağında heyecanla uyanmış ve babası Salur Kazan’ın akşam vereceği şölende yiyeceği kuzu tandırı düşünerek güne başlamıştır… İşte hikâyemiz burada başlamaktadır.”

URUZ: Er Kişinin Geri Dönüşü hâlâ geliştirme aşamasında. Oyunun çıkış tarihi ise 28 Eylül 2020 olarak açıklandı. Bağımsız oyun yapımcısı Berzah Games’in imzası ile gelecek olan yapımın Steam sayfasına buradan ulaşabilirsiniz. Oynanış videoları ve son gelişmeler için ekibin Facebook sayfasını takip edebilirsiniz.

URUZ: Er Kişinin Geri Dönüşü | Fragman

YouTube video

Peki siz ilhamını Türk mitolojisinden alan bu oyuna dair neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi ve beklentilerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* 13. Dede Korkut Destanı “Salur Kazan’ın Ejderhayı Öldürmesi” Hakkında Bildiğimiz Her Şey

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

9 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Mazotci Mazotci dedi ki:

    Vikinglerden yunanlardan bıktık zaten(god of war haricinde) yerli mitoloji lütfen.

  2. Avatar for Sevki_Can Sevki_Can dedi ki:

    Oyunu almayacak olan arkadaşlar dahi "İstek listesi"ne eklerse oyunu destek vermiş olurlar.
    Bende merakla bekliyorum :slight_smile:

  3. Avatar for erce erce dedi ki:

    Ah @alper im vah alperim…ilk sen duyurmustun…

  4. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    İlk görüşte aklıma takılan şeyi söyleyeyim ya da sorayım. Bilmemezliğimden de kaynaklanıyor olabilir, aydınlatın. :slight_smile:

    Başlık URUZ: Er Kişinin Geri Dönüşü fakat ingilizcesi Return Of The Er Kishi. Ben bu Kishi’ ye takıldım. Neden kishi? :slight_smile:

    Onun dışında destek olunmalı. Biraz da bizim mitolojimiz ortalığa çıksın. :slight_smile:

  5. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    Translate’in yalancısıyım. Özbekçe kişi demekmiş.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

4 cevap daha var.

Dans Dans Dans Haruki Murakami

Dans Dans Dans: Haruki Murakami’nin En Sevilen Romanlarından Biri Türkçede

maus inceleme

Maus: Art Spiegelman’dan Edebiyatın Görsel Çarpıntısı