in ,

Araştırma: Xbox Oyuncuları, PlayStation Oyuncularına Oranla Daha Toksik Davranışlar Sergiliyor

Yeni yapılan bir anket çalışmasına göre Xbox oyuncuları, PlayStation oyuncularına göre daha toksik davranışlar sergiliyor.

xbox playstation
- Reklam -
- Reklam -

Yeni yapılan bir araştırmaya göre, Xbox oyuncularının PlayStation oyuncularından daha toksik olma ihtimalinin fazlasıyla yüksek olduğu iddia edildi.

Yabancılarla çevrimiçi olarak oynamak, bazı insanlara yüz yüze bir karşılaşma sırasında gerçek dünyada söylemeyi asla hayal etmedikleri şeyleri söylemeleri için güven verebiliyor. Bu anlamda “troll kişilikler” oldukça yaygın ve çoğu insan kaybetmekten hoşlanmadığı için bu konuda kötü tutuma sahip davranışlar sergileyebiliyor.

Bir bütün olarak düşünüldüğünde, oyun oynamak zaman zaman karanlık olabilirken, yeni bir çalışma, Xbox sahiplerinin diğer oyun sistemlerindeki oyunculara göre toksik olmaya daha yatkın olduğunu iddia ediyor. Buss Perry Saldırganlık Anketi, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yaklaşık 1000 (tam olarak 964) oyuncuya gönderildi ve bu anket profesyonel psikologlar tarafından denetlendi.

- Reklam -

xbox oyun

Uzman kişiler, “Çalışmanın seyrine baktığımızda, Xbox oyuncuları en yüksek fiziksel saldırganlık, sözlü saldırganlık, öfke ve düşmanlığa sahip en toksik oyuncular oldu,” diyerek konuya açıklık getiriyor. Oyunlar açısından en önde gelen örnekler ise, fiziksel saldırganlık, sözlü saldırganlık, öfke ve düşmanlık kutularını da işaretledikleri Call of Duty ve Battlefield serileri olarak kayda geçti.

Xbox, çalışmada ana hatları verilen tüm toksik unsurlarda başı çekerken, PlayStation, PC ve Nintendo Switch bu konuda daha geride kaldı. Çalışmadan elde edilen bir başka ilginç bulgu da Animal Crossing oyuncularının oldukça vahşi olabileceğinin gözlemlenmesiydi.
“Rahatlama konusundaki ününe rağmen, Animal Crossing oyuncuları yalnızca fiziksel saldırganlık kategorisinde ilk 5’e girmekle kalmadı; aynı zamanda Grand Theft Auto Online oyuncularından fiziksel olarak daha agresif davranışlar sergileyenler bile oldu.”

Minecraft Evreni Oyun Dünyasının En Huzurlu Mekanları Arasında

Minecraft oyuncuları, araştırmaya katılan grubun en huzurlu oyuncuları olarak kabul ediliyor. FIFA serisi gibi spor oyunları da, konunun temel odağı etrafında şekillenen saldırganlık kavramına bağlı olarak yukarılarda seyrediyor.

Arkadaşlar arasında rekabet bazı zamanlarda yoğunlaşabilir. Fakat dünyanın farklı bölgelerinde kulaklık takarak, birbirleriyle etkileşim halinde olan yabancılar arasında düpedüz bir şiddet patlak verebiliyor. Araştırmaya göre, bir Halo görevini batırdığı veya bir hedefi mahvettiği için küfürlere maruz kalan 12 yaşında isimsiz bir çocuk bile bu örneklerin arasında yer alıyor.

- Reklam -

Animal Crossing

Xbox oyuncuları, diğer platformları kullanan oyunculara kıyasla daha toksik olma eğilimine sahipken, bir eğlence oyunu olan Animal Crossing oyuncularının neden bu kadar öfkelenme hissiyatına kapıldığı da merak konusu. Örneğin, Hollywood’un belalı çocuğu Danny Trejo, Animal Crossing oynamayı oldukça seviyor ve kendisini rahatlattığını sık sık dile getiriyor. Hatta oyun içerisinde inşa ettiği adasına hayranlarını bile davet etti.

Öyleyse, buradaki gerçek gizem, Nintendo oyuncularının neden bu kadar düşmanca tavırlar sergilediğinin altında yatıyor. Her şeye rağmen, en azından bu araştırmaya göre işaretler bize bunu gösteriyor. Belki de Grand Theft Auto ve benzeri oyunları oynayan kişilerin, Animal Crossing oyuncularına oranla daha sakin olmalarının sebebi zaman zaman oyun içerisindeki şiddeti es geçip farklı aktiviteler yapmalarıdır, kim bilir…

Sizce oyun türleri ve oyuncuların öfke oranları arasında nasıl bir ilişki bulunuyor? Oyun konsollarının veya platformlarının bu durumu farklı etkilediğini düşünüyor musunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


* Studio Ghibli, Dungeons & Dragons Evreninine Katılıyor

Kaynak: Movie Web

Oğuzhan Karacaoğlan

Edebiyatın her türü ile haşır neşir, konsept sanat ve karakter tasarımı delisi. İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrenimine devam eden arada bir kendi diyarlarında kaybolan en tazesinden bir yazar adayı.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for SJack SJack dedi ki:

    Çevrim içi oyunların çoğu rekabete dayalı olduğundan yenilgiye tahammülü olmayan insanlar var. Bu topluluğun bir kesimi agresif bir kişiliğe yatkınken bir kesimi de daha sakin bir kişilik sergiliyor. Hal böyleyken sakin kişilikler o bünyesinde saklı olan enerji patlamasını bu tür platformlarda gerçekleştiriyor. Fakat agresif kişiliğe sahip olanlar bunu bir hayat felsefesi haline getirebiliyor.

  2. Avatar for Gokhanca Gokhanca dedi ki:

    Tecrübelerime ters bir sonuç çıkmış, şaşırdım…

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

ray fisher warner bros justice league

Warner Bros. ve Ray Fisher Arasındaki Olaylar Kızışıyor

james bond no time to die

No Time to Die Fragmanı Önemli Bir Detay İçeriyor Olabilir