in ,

Paris’in Sembol Yapılarından Notre Dame Katedrali Yanıyor!

Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan ve Victor Hugo’nun klasik romanı Notre Dame’ın Kamburu eserine de ev sahipliği yapmış Notre Dame Katedrali’nde yangın çıktı.

Notre Dame Katedrali Yanıyor
- Reklam -
- Reklam -

Paris’in en ünlü yapılarından biri olan Notre Dame Katedrali’nin çatısında yangın çıktı. Alev alev yanan katedralin çatısının restorasyon sürecinde olduğu ve yangının onarım çalışmaları sırasında çıkmış olabileceği tahmin ediliyor. Hızla çatıyı saran alevleri söndürmek için çok sayıda itfaiye eri yangına müdahale ediyor. Katedralin çatısı ve kulesi tamamen çöktü.

notre dame katedrali 2

Güvenlik mesafesini koruyun

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, Twitter hesabından yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

- Reklam -

“Paris Notre Dame Katedrali’nde korkunç bir yangın söz konusu. Paris itfaiyesi halen yangını söndürme çalışmalarına devam ediyor. Paris Piskoposluğu ile iletişim halindeyiz. Herkesi güvenlik mesafesini korumaya davet ediyorum.”

BBC‘nin haberine göre Katedral’den bir sözcü, tarihi yapının tamamının yangından payını aldığını söyledi. Sözcü, “Geriye hiçbir şey kalmayacak,” dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “Ülkemin her vatandaşı gibi bu akşam bir parçamızın yandığını gördüğüm için üzgünüm,” açıklamasını yaptı. Macron, bu akşamki tüm programını iptal etti.

Görüntüler korkunç görünüyor. Açıkçası ne diyeceğimizi pek bilemiyoruz.

- Reklam -

Notre Dame Katedrali

Paris, Fransa’da bulunan dünyaca ünlü bir katedraldir. Meryem Ana’ya ithafen isimlendirilmiştir. Gotik yapı Île de la Cité’in doğu kısmında, Paris’in diğer tüm önemli yapıları gibi Seine Nehri’nin kıyısında bulunur. Girişi batıya bakar.

Fransız gotik mimarisinin en güzide örneği olarak bilinen Notre Dame, ayrıca ilk gotik katedrallerden biridir ve gotik dönem boyunca inşası sürmüştür. Heykellerin ve işlemeli camların ortaçağ Roma mimari üslubundan sonra pek görülmemiş bir dünyevilik içermesi, natüralizm akımının eserlerdeki ağır etkisi sebebiyledir.

Turistler açısından popüler bir yer olmasının yanı sıra, halen bir Roma Katolik katedrali olarak kullanılır ve Paris başpiskoposluğuna ev sahipliği yapar.

19. yüzyıl başlarında Paris şehir planlamacıları katedralin bakımsızlığından ötürü katedrali yıktırmak istemişlerdir. Ünlü Fransız yazar Victor Hugo, halkın ilgisini çekmek için Notre Dame’ın Kamburu adlı romanını yazmıştır. Roman, katedralin kurtarılması için kampanya başlatılmasını sağlayarak katedralin yenilenmesinde büyük rol oynamıştır.

Ayrıca roman müzikale dönüştürülmüştür. Müzikalin ismi de Notre Dame de Paris’tir. Bu müzikalin Belle, Tu Vas Me Detruire, Déchire gibi şarkıları klasikleşmiş, romanla bütünleşmiştir. (Vikipedi)

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

20 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for mit mit dedi ki:

    Quasimodo sonunda yaktı demek bu gezegeni :slight_smile:

  2. Avatar for mephisto mephisto dedi ki:

    Yetkililerin dediğine göre geriye pek bir şey kalmayacakmış. Belki de hayatımda en çok görmek istediğim yerdi.

  3. Avatar for Voldemort Voldemort dedi ki:

    Aklıma Quasimodonun katedralin çatısındaki çırpınışı geldi hemen. Kitabın genelinde sıkıldım ama Victor Hugo insanın zihnine bazı sahneleri kazımayı çok iyi beceriyor.

    Habere de çok üzüldüm, umarım büyük bir hasara yol açmaz bu yangın. Fransaya gitmek nasip olursa ilk görmek isteyeceğim yer, tabii Victor Hugonun etkisiyle.

  4. Avatar for graymane graymane dedi ki:

    Geriye pek bir şey kalmayacağı söyleniyor ve bu dehşet verici, yüzlerce yıllık eserler ve birikim var o binada.
    Joinville’ın Louis IX hakkında yazdığı kroniklerde Notre Dame inanılmaz etkileyici betimleniyordu. Aziz Meryem’e adanmış, Paris ve belki de Fransa’da Katoliklik’in kalbinde böyle bir tahribat oluşması çok üzücü.

    "Tanrı’nın tapınağı olduğunuzu, Tanrı’nın Ruhu’nun sizde yaşadığını bilmiyor musunuz?
    Kim Tanrı’nın tapınağını yıkarsa, Tanrı da onu yıkacak. Çünkü Tanrı’nın tapınağı kutsaldır ve o tapınak sizsiniz."1. Korintliler 3:16-17

  5. Avatar for kittysmew kittysmew dedi ki:

    Gerçekten bir tarihin gözümüzün önünde yandığına şahit olduk. YouTube’dan canlı yayınla takip ediyorum, gerçekten ürkütücü.

    Okuduğum kadarıyla bu gotik mimari eserleri restore ederken bile eskisi gibi yapamıyorlarmış. Mimarı’nın imzasını taşıyormuş. Bu yüzden yenisinin inşaa edilmesi (ya da kalan kısımların üstüne inşaa edilmesi) durumunda hiçbir zaman eskisi gibi olamayacaktır.

    1163’te tamamlanan bir çok savaşa göğüs germiş katedral, restore sırasında alev aldı ya. Benzer bir şey Haydarpaşa Tren Garın’da da yaşanmıştı.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

15 cevap daha var.

Chilling Adventures of Sabrina 2. sezon inceleme

Chilling Adventures of Sabrina 2. Sezon: Baba-Kız ve Tanrı-Kul Ekseninde Feminizmi İncelemek

Henryk Górecki

Henryk Górecki’nin Unutulmaz Eseri: “Kederli Şarkılar Senfonisi”