in

Patrick Rothfuss’un Bağış Kampanyası 1 Milyon Dolar Topladı

Patrick Rothfuss’un açlığa ve fakirliğe karşı başlattığı yardım kampanyası, dünya çapındaki kitap ve oyun severlerin bağışlarıyla 1 milyon dolara ulaştı.

patrick rothfuss worldbuilders
- Reklam -
- Reklam -

Patrick Rothfuss’a üçüncü kitabını bir türlü çıkarmadığı için kızıyoruz ediyoruz ama edindiği ünü çok iyi bir amaç uğruna kullanan ender insanlardan biri kendisi. Kitapları sayesinde dünya çapında bir şöhret yakalayan Rothfuss neredeyse 10 yıldır Worldbuilders adı altında açlığa ve fakirliğe karşı yardım kampanyaları düzenliyor. Ve şimdiye dek başta Afrika olmak üzere zor durumdaki ülkelere 8.5 milyon dolarlık bir yardımda bulundular.

Worldbuilders’ın özelliği yardım yapanların çoğunun fantastik-bilimkurgu okurlarından ya da video oyunlarını seven insanlardan oluşması. “Geeks doing good” (Geek’ler iyilik yapıyor) sloganıyla yola çıkan oluşum bu yıl da Heifer International ile birlikte yeni bir kampanya başlattı. Ve 27 Kasım’da başlayan kampanya 1 milyon dolar barajını aşma başarısı göstererek büyük bir işe imza attı.

Toplanan bağışlar Heifer International aracılığıyla açlık ve fakirlik bulunan bölgelere insani yardım ulaştırmanın yanı sıra buradaki insanlara tarım ve hayvancılık eğitimi vermek için de kullanılıyor.

- Reklam -
- Reklam -

Hatırlarsanız Rothfuss daha önce de pek çok kereler bu tür kampanyalara imza atmış, hatta bir keresinde bir lamayı bile öpmüştü. O günle ilgili anlattığı oldukça komik bir anısı da vardı hatta:
Aslına bakarsanız o iş büyük bir maceraya dönüştü çünkü o ekstra hedefe bağış kampanyası sona ermeden üç gün önce ulaşmıştık. Sanırım 750.000 dolardı. O yüzden… [Gülüyor]. Sorun şu ki, lamaların istedikleri zaman oldukça vahşi hayvanlar olabildikleri ortaya çıktı. İnsanlar çiftliklerini korumak için onlardan faydalanıyordu falan. Bir lama kelimenin tam anlamıyla diğer vahşi hayvanların canına okuyabiliyor ve öteki canlılar ondan kaçıyor. Yani ne gibi bir belaya bulaştığımın farkında değildim.

Kuzey Wisconsin’de bu işi gerçekten yapan bir yer bulduk. Küçük bir yatak, kahvaltı… Bir avuç lamaları vardı ve işleri “gel ve lamayı öp” idi. Ben de harika, ben varım dedim. Dört saatlik bir mesafedeydi ama biliyorsunuz ya, hayır işi içindi. Sorun şu ki bunu hemen o sıralar yapmam gerekiyordu, çünkü hedefi tutturmuştuk ve bağış kampanyası sona ermeden bu işi halletmem lazımdı. Böylece hava kararmadan önce oraya varabilmek ve fotoğrafları çekebilmek için kasım ayının ortasında, bir kar fırtınası sırasında 300 kilometre yol teptim. “Öleceğim. Ölümüm bu şekilde olacak işte,” diye düşünüyordum kendi kendime. Gazetelerde şöyle yazacaktı: “Çiçeği burnunda yazar Patrick Rothfuss, bir bağış kurumu adına yaptığı gösteri sırasında bir lamayı öpmeye gittiği için üçüncü kitabını yayınlayamadan önce öldü.” Çok tehlikeli bir işti. Ama lamalar sevimliydi.
Patrick Rothfuss’un buna benzer ilginç itiraflarda bulunduğu röportaj çevirisini daha önce okumadıysanız kendisine buradan ulaşabilirsiniz. Worldbuilders’a bağışta bulunmak ve çorbaya tuz katmak isteyenler de bağış sayfasına buradan ulaşabilirler.

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

5 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for JCDenton JCDenton dedi ki:

    Destek yayınlarını Twitch’den takip ediyordum. Arada ufak ünlülerle de birlikte yayın yaparak sürdürdü bu kampanyayı. Kitaplarını sevmeyip kendisini sevdiğim nadir yazarlardan biri.

  2. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Artık bu yardım kampanyalarına inanmakta zorlanıyorum. Geçen bir tane çift fakirler için topladı parayı kaçtı.

  3. Avatar for darlyopus darlyopus dedi ki:

    – Patrick Rothfuss parkta yürüyüşe çıkmış.
    ++ Neeeeeee yürüyüşe mi çıkmış?!!! Kitabını yaz hain! Böyle bir şey olabilir mi ya, ayıp ayıp!!!1

  4. Avatar for BiblofilYouTube BiblofilYouTube dedi ki:

    :smile: kafa dağıtsın arada tabi ama kitabı da yazsın öyle deme =)

  5. Avatar for muaet muaet dedi ki:

    Tebrik ederim bu başarılı kampanya için.

    Bu arada içeriden haber aldım, Gabe Newell ile Patrick Rothfuss kardeşmiş diyolla.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Peter Jackson, Yüzüklerin Efendisi Dizisi

Peter Jackson, Yüzüklerin Efendisi Dizisine Danışmanlık Edecek

spiderman into the spiderverse

Örümcek Ağıyla Örülmüş Bir Animasyon Filmi: Spider-Man: Into the Spider-Verse