in ,

Pek Çok Muhteşem Kütüphanenin Ardındaki Gizli Kahraman, Küçük Bir Londra Kitapçısı!

Londra’da 1936 yılında kurulan bir kitapçı, nadir bulunan ya da baskısı tükenmiş tüm eserleri bulup dünyanın dört bir yanına gönderiyor ve onlarca kütüphanenin kurulmasını sağlıyor.

Londons Heywood Hill - Londra Kitapçısı - Kütüphane
- Reklam -
- Reklam -

London’s Heywood Hill, 60 ülkeden müşterilerine kütüphanelerini kurmaları için dünyanın dört bir yanından kitap temin eden ve küratörlük yapan, köklü ve küçük bir kitap dükkânı. Onları özel yapansa seçilen konuyla ilgili basılmış –nadir, eski, basımdan kaldırılmış veya yeni basılmış olanlar da dahil– istediğiniz kadar kitabı bulup onları toplu olarak size ulaştırmaları.

Diyelim ki kitaba ihtiyacınız var. Epeyce kitaba. Evinize ya da iş yerinize büyük, kapsamlı bir kütüphane yaptırmak istiyorsunuz ve belli konu başlıkları altındaki kitapları topluca almanız gerekiyor. O zaman Londra’da bulunan London’s Heywood Hill adlı bu kitap dükkânının maharetli ve aradığınız kitapları bulmak için dünyanın öbür ucuna gitmeye hazır personelinin ellerine kendinizi bırakabilir ve kütüphanenizin tadını çıkartabilirsiniz.

Kitapçının sahibi olan, 12. Devonshire Dükü’nün damadı Nicky Dunne yaptıkları işi şöyle açıklıyor:

- Reklam -

“Yaptığımız şey bahçe satışı tarzı bir iş değil. Ama eğer müşteriler belli bir konuyla ilgileniyorlarsa, mesela 19. Yüzyıl Fransız ağaç budama sanatı, somon yetiştiriciliği ya da daha karanlık bir şeyler, ve bu konuyla ilgili kitapların hepsini kendi başlarına keşfetme fırsatı bulamamışlarsa bize geliyorlar.”

Dunne’un “biz” derken kastettiği bu sevimli kitapçı, 1936’da ilk kez kapılarını açtığı günden itibaren Londra’nın entelektüel çevrelerinin önemli bir parçası oluvermiş. Hatta öyle ki ünlü polisiye yazarı John Le Carré’nin Köstebek adlı kitabında bu kitapçının içerisinde geçen bir sahne bulunmakta ve aynı şekilde Nancy Midford da “The Pursuit of Love” adlı kitabının bir kısmında London’s Heywood Hill’den bahsetmekte.

Londra Kitapçısı - Kütüphane

- Reklam -

Dükkânın müşterilerinin istekleri kitap dünyasının genişliği kadar çeşitli. Dunne en son bir otele, bir yolcu gemisine ve bir özel jete kitap temin ettiklerini söylüyor. Londra’da bulunan Bulvari Oteli’ne politika, iş dünyası ve seyahat gibi konulardan oluşan 3000 kitaplık bir koleksiyon gönderen London’s Heywood Hill aynı zamanda bireysel taleplerle de ilgileniyor.

Karısının kırklı yaşlarda maraton koşusuyla ilgilenmeye başlaması üzerine ona dayanıklılık konusunda yazılmış 300 kitaplık bir koleksiyonla sürpriz yapan müdavim bir müşterileri olduğunu anlatıyor Dunne. İsviçre’de yaşayan İngiliz bir müşterileri ise özel jeti için sadece İkinci Dünya Savaşı’ndan bahseden 1000 kitaplık bir koleksiyon almış.

Bir kitaplığı baştan aşağıya kitapla doldurmanın fiyatı kitaplığın boyutuna göre değişiyor ve kitaplığının tamamını doldurmayı karşılayamayacak müşteriler için on kitaplık kutu setler de satılıyor. Bu setler hediyelik olarak da tasarlanabiliyor. “A Year in Books” adlı sistemlerinde ise 515 dolar karşılığında, yıl boyunca her ay müşterilerine ilgilendikleri konularla ilgili bir kitap gönderiyorlar. İlginç olan kısmı ise bu programa katılan müşterilerin öncelikle ilgi alanlarını ve sevdiği konuları anlattığı bir görüşmeye girmesi. Daha sonra kitaplar müşteriyle yapılan bu görüşme göz önünde bulundurularak, kitapçıdaki danışmanın inisiyatifine göre seçiliyor.

Kitaplığını, kitaplarını tek tek alarak değil de bütün koleksiyonu alarak genişletmek isteyenler ve ilgilendikleri konular üzerine tavsiyelere açık olan okuyucular için pek çok güzel fırsat sunan bu ufak kitap dükkânı, dekoratif kitapçılığın aynı zamanda yeni kitaplar keşfetmek için bir fırsat olabileceğini de gösteriyor bizlere.

Beyza Taşdelen

1996 yılının Ekim ayında İstanbul’da doğdum. Sainte Pulchérie Fransız Lisesi’nde başladığım eğitim hayatımı Galatasaray üniversitesi Karşılaştırmalı Dilbilim bölümünde sürdürmekteyim. Fantastikle Harry Potter sayesinde tanışıp, okuma sevgisi kazanmış çocuklardanım. Aktif olarak Kayıp Rıhtım’da yer almaya ve irili ufaklı yazılar yazmaya devam ediyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for merveriii merveriii dedi ki:

    Ne güzel böyle bir hizmetin olması :slight_smile: Güzel yazınızla bizleri haberdar etmiş olmanız da ayrıca güzel :slight_smile: Teşekkürler.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

r u r rossumun evrensel robotlari

R.U.R. – Rossum’un Evrensel Robotları

Mevki Uygarlığı - Robert Sheckley

Mevki Uygarlığı: Oligarşik Hiyerarşi