in

Polisiye Edebiyatımızın Usta İsmi Celil Oker Aramızdan Ayrıldı

Yerli polisiye edebiyatımızın usta ismi Celil Oker 67 yaşında aramızdan ayrıldı. Dedektif Remzi Ünal öksüz kaldı.

celil oker
- Reklam -
- Reklam -

Yerli polisiyemizin usta kalemi Celil Oker bugün, 67 yaşında hayatını kaybetti. Başta, yarattığı Dedektif Remzi Ünal karakteri olmak üzere polisiye sevenlerin gönlüne taht kuran usta isim, artık ne yazık ki aramızda değil.

1952 Kayseri doğumlu yazar, Boğaziçi Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı’ndan mezun olmuş, bir süre ansiklopedi ve reklam metni yazarlığı yapmıştı. Ardından Çevirmenlik, gazetecilik derken iş roman yazarlığına -iyi ki- gelmişti.

Bin Lotluk Ceset, Bir Şapka Bir Tabanca, Çıplak Ceset, Kramponlu Ceset, Rol Çalan Ceset, Yenik ve Yalnız, Son Ceset ve Beyaz Eldiven Sarı Zarf gibi eserleriyle polisiye edebiyatımıza verdiği katkı tartışılmaz. Celil Oker, 1999 yılında ikinci romanı Kramponlu Ceset ile Kaktüs Kahvesi Polisiye Roman Birinciliği’ni de kazandı.

- Reklam -

2004’te Murathan Mungan, Pınar Kür, Faruk Ulay ve Elif Şafak ile birlikte “Beşpeşe” isimli bir romanı kaleme aldı. Böylece biz okurlara farklı tekniklere açık olduğunu da göstermişti.

Özellikle Dedektif Remzi Ünal, birçok yerli polisiye hayranının favori karakterlerindendi. Türkiye Polisiye Yazarları Birliği’nin de üyesi olan yazar, Bilgi Üniversitesi’nde yaratıcı yazarlık dersleri de veriyordu. Oker’in, ayrıca Genç Yazarlar İçin Hikâye Anlatıcılığı Kılavuzu adlı eseri de dikkatleri üzerine çekmişti.

- Reklam -

Hem gençlere verdiği ilham hem de polisiye edebiyatını kısıtlı kitlelerden daha ötesine ulaşabilmesindeki emeğiyle Celil Oker’in varlığı, biz okurlar için gerçekten büyük bir şanstı.

Celil Oker’i sevgiyle anıyor, sevenlerine baş sağlığı diliyoruz.


* Genç Yazarlar için Hikâye Anlatıcılığı Kılavuzu: Bir Atölye Kitabı

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alper alper dedi ki:

    'Celil Oker 'in tüm kitaplarını ve baş karakteri Remzi Ünal’ı severek okudum ve polisiye okumak isteyenlere önerdim. Bir arkadaşımın 14 - 15 yaşında çocuguna ve genç arkadaşlarıma polisiye okumak istiyoruz dediklerinde "rahatsız " edici olmaması nedeniyle ilk önerdiğim isim Remzi Ünal polisiyeleri oldu.

    Kitapları kadar hayata ve olaylara karşı duruşuyla da sevdiğim, takip ettiğim Celil Oker’in ölümüne çok üzüldüm.

    Hava Kuvvetleri’nden müstafi, THY’den kovulma, kendisine saygısı olan hiçbir ‘freequent flyer’ın adını bile duymadığı sekizinci sınıf charter şirketlerinde bile tutunamayan, şu sıralar sayenizde MS Flight Simulator’ın Cessna’sını her çakışında inatla bir daha yükselen eski pilot, ex-kaptan, nevzuhur özel dedektif Remzi Ünal.”

  2. Avatar for mit mit dedi ki:

    Allah rahmet eylesin.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Witcher: Dönüşü Olmayan Yol - Öykü

Witcher: Dönüşü Olmayan Yol | Kısım 1

game of thrones ust

Game of Thrones Yan Dizilerinden Üçü Yoluna Devam Ediyor