in ,

Niğde’deki Porsuk Höyük, Roma Döneminden Kalıntılarla Gündemde

Niğde’nin Ulukışla ilçesinde bulunan Porsuk-Zeyve Höyük’te düzenlenen kazılarda Roma dönemine ait kalıntılar bulundu.

Porsuk Hoyuk
- Reklam -
- Reklam -

Haftada en az bir defa sizlere yeni bir arkeolojik keşif haberi vermeden rahat edemiyoruz. Bu seferki haberimiz Niğde’den. Hitit medeniyetine ait orijinal kerpiçlerin de bulunduğu Niğde’nin Ulukışla ilçesinin Porsuk köyü yakınlarına gidiyoruz. “Porsuk Höyük”’te bu sene düzenlenen kazılarda Roma dönemine ait ev kalıntıları bulundu.

Porsuk-Zeyve Höyük’teki kazılar, alçı taşı yatağında 1960 yılında yol yapımı sırasında başlamıştı. Milattan Önce 8. yüzyıla tarihlenen büyük bir kum taşına yazılmış Hitit hiyerogliflerinin bulunmasının üzerine, o tarihten beri en popüler kazı alanlarımızdan birisi.

Kesintilerle birlikte yaklaşık 50 yıldır süren kazı çalışmalarında, höyüğün Hitit döneminde stratejik konumu nedeniyle bir garnizon olarak kullanıldığı ortaya çıkmıştı.

- Reklam -

Porsuk Höyük

’Porsuk’ta Orijinal Hitit Kerpici Bulduk’

Hitit başkenti Hattuşa’ta olmayan orijinal Hitit kerpiçlerinin bulduğunu höyükte bu yılki kazılardan da eller boş dönülmedi. Roma döneminden kalma 2 bin 100 yıllık ev, kiler, odalar ve saklama kapları ortaya çıkarıldı.

- Reklam -

Kazı Heyeti Başkanı, eski Polytechnique Hauts De Üniversitesi Tarih ve Klasik Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Claire Barat Porsuk-Zeyve Höyük’ün öneminden bahsetti.

Barat, burada orijinal Hitit kerpici bulunduğuna dikkati çekti:
“Hattuşa’taki kerpiçler orijinal değil, rekonstrüksiyon. Biz Porsuk’ta 8 metre orijinal Hitit kerpici bulduk ve çok mutluyuz.”

Porsuk Hoyuk 3

’Burada Kapadokya Krallığı ve Romalılar Yaşadı’

Höyüğün Hitit döneminde stratejik amaçlı kullanıldığını anlatan Barat, sözlerine şu şekilde devam etti:
“Sur sistemi var, çünkü burada bir kale, garnizon vardı. Çok büyük kerpiç surlar, kuleler var. Milattan önce 17 ve 13’üncü yüzyılda savaşlardan dolayı iki kere yandı. Porsuk-Zeyve Höyük, çok stratejik bir sit alanı. Çünkü Kilikya’ya açılan yol, Gülek Boğazı’ndan, yani buradan geçiyor. Çok önemli insanlar burayı kullandı. En önemlisi Büyük İskender’in, Hatay bölgesinde Pers İmparatorluğu ile savaşa giderken Porsuk’ta mola vererek dinlendiğini düşünüyoruz.”
Porsuk Hoyuk 4

Barat bu yılki kazılarda Roma dönemine ait evleri bulduklarını dile getirdi.
“Milattan önce 1’inci ve milattan sonra 1’inci yüzyıllarda burada Kapadokya Krallığı ve Romalılar yaşadı. Burada şehir evleri var, normal bir yaşam alanıydı. Oda, mutfak ile buğday, zeytin yağı, kuru meyve ve şarap saklamak için kullanılan büyük küpleri ortaya çıkardık. Eski Roma döneminde şarap içiyorlardı ve Kapadokya’da çok şarap vardı.”
“Roma evlerinin çıkarıldığı alanda iki evre tespit edilmiştir. İki evrede de Porsuk Höyük’te yaşayanların depolamaya önem verdiği anlaşılmıştır.”
Porsuk Höyük taraflarına yolunuz hiç düştü mü? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın.


* Tarihi Keşif: Definecilerin Tahrip Ettiği Kümbette “Sultan Alaaddin”in Mezarı Bulunmuş Olabilir!

Muğla’daki “Gladyatörler Kenti”nde Bizans Döneminden Kalma Mezarlar Bulundu

4,600 Yıllık “Eğik Piramit” Seneler Sonra Tekrar Ziyarete Açıldı

Adana’da Gladyatör Dövüşlerine Sahne Olan Anavarza Antik Kenti Kazıları Başladı

Kaynak: AA

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

NASA Dünya Asteroit

NASA Uyardı: Dev Bir Asteroit Dünyaya Yaklaşıyor

The Suicide Squad

The Suicide Squad Filminde Batman Var mı? James Gunn Yanıtladı!