in , ,

RTÜK İnternet Denetimi Hızlı Başladı: Netflix İçeriklerinde Sansür Güncellemesi!

RTÜK yeni düzenlemeyle birlikte Netflix, BluTv gibi yayınların içeriklerine müdahale edebiliyor. İlk adım ise Netflix için atılmış gibi görünüyor.

RTUK
- Reklam -
- Reklam -

Ne yazık ki pek de sevindirici bir haberle çıkamıyoruz karşınıza. Hatırlarsanız bundan bir buçuk yıl önce sizlerle RTÜK hakkında bir gelişme paylaşmıştık. Haberde, Netflix ve Blutv dahil olmak üzere internet yayıncılarına denetim geleceğini ve durumun hiç de iç açıcı olmadığını söylemiştik.

İşte o denetim yasası tam da bu ayın başında Resmi Gazete’de duyuruldu. Radyo ve Televizyon Kurumu (RTÜK), çevrimiçi dijital yayın yapan Netflix, BluTV ve puhutv gibi internet yayıncılarına özel yeni bir düzenleme getirdi. Böylece bu kanallar RTÜK denetimine tabi olacak ve neticesinde yurt dışı kaynaklı kurumlar Türkiye’de şirket kurmak zorunda kaldı.

Netflix

- Reklam -

Ardından birçok açıklama ve yorum yapıldı. Örneğin söz konusu denetim sadece büyük şirketleri mi kapsayacak yoksa Youtube üzerinden evinde yayın yapan kişiler de mi bu yasaya tabi olacaklardı? Ucu açık bırakılan maddelerle bu işin sonu nereye varacak gibisinden pek çok konu konuşulmaya ve tartışılmaya devam etti.

Netflix de bu konuda sessiz kalmadı elbette. Yasanın Resmi Gazete’de duyurulmasının hemen ardından Netflix Türkiye’den ilk açıklama yaptı ve Türkiye’nin kendileri için önemli bir pazar olduğunu, bu yüzden aynı şekilde yollarına devam edeceklerini belirtti.

İnternet

RTÜK Müdahaleye Başladı mı?

Denetim yasası ilk hafta oldukça konuşulmuş, hem yayıncılar hem de RTÜK tarafından farklı açıklamalar yapılmıştı. Ardından ortalık bir süre sessizliğe bürünmüş, farklı gündem maddeleri arasında kendini biraz da olsa unutturmuştu.

- Reklam -

Gelen bazı bilgilere göre Netflix’in herkese açık yayınlanan tanıtım içeriklerinde bazı güncellemelere gittiği konuşuluyor. Bu güncellemelerin içeriklerin kendisini kapsayıp kapsamayacağı ise henüz belli değil.

Rtük Sansür

Peki ya siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yaptırım kararlarıyla parasını vererek aldığımız hizmetlerin bu kadar hızlı şekilde denetimsel bir dönüşüme uğrayacağını düşünüyor musunuz? Yoksa yönetmenlik iptaliyle ilgili bir gelişme yaşanır mı dersiniz?

Konuyla ilgili duygu ve düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.


* Netflix Kurucusu: “Pakistan’da Bile Varız, Türkiye’de mi Sorun Çıkacak?”

* RTÜK Başkanından Netflix Açıklaması: “Eleştiriler Muhalefet Etme Alışkanlığından”

* RTÜK’ün İnternet Denetimi Yönetmeliğinin İptali İçin Dava Açıldı

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

14 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for sherlock007 sherlock007 dedi ki:

    Sıra kitaplarda gençler.

  2. Avatar for Faust Faust dedi ki:

    Abartıyorsunuz, telaş edecek bir şey yok… Yalnızca birtakım düzenlemeler söz konusu. Örnek olarak Harry Potter’ın yeni seslendirilmesinde şöyle ufak bir değişiklik var:

  3. Avatar for KiNG_of_The_CiTy KiNG_of_The_CiTy dedi ki:

    source

  4. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Yakında bize de sansür gelir ! Neye göre, kime göre değerlendirilecek bu sansür ? Ülkenin ekonomisi bitmiş daha adamlar sansürle uğraşıyolar. Geri kalmış ülkelerin gündem değiştirme yöntemleri; episode 1.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

9 cevap daha var.

James Bond

James Bond Serisinin Sır Gibi Saklanan 25. Filminin Adı Belli Oldu

Doppler İncelemesi - Erlend Loe

Doppler İncelemesi: Yirmi Birinci Yüz Yıldan Kaçış Bileti