in

RTÜK’ün İnternet Denetimi Yönetmeliğinin İptali İçin Dava Açıldı

Ankara Barosu, dijital yayın platformlarının denetlenmesine yönelik yapılan değişikliğin, Anayasa’ya aykırılığı sebebiyle dava açtı.

İnternet
- Reklam -
- Reklam -

RTÜK ve dijital yayın platformlarıı arasındaki savaş durmak bilmiyor. Netflix ve benzeri internet yayın mecralarına gelen denetim kararı sonrası ortalık iyice kızıştı. Şimdiyse Ankara Barosu devreye girdi.

Ankara Barosu, Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik değişikliğinin Anayasa’ya aykırılığı sebebiyle Anayasa Mahkemesi’ne itiraz yoluyla başvurulması talebiyle Danıştay’da dava açtı.

BirGün’ün haberine göre Ankara Barosu’ndan yapılan yazılı açıklama şu şekilde:

- Reklam -

“1 Ağustos 2019 tarih ve 30849 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Radyo, Televizyon ve İsteğe Bağlı Yayınların İnternet Ortamından Sunumu Hakkında Yönetmeliğin, 2/2-b ve 4/1-a maddelerinin yürütmesinin durdurulması ve iptali ile dayanak 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun’un 29/A maddesinin Anayasa’ya aykırılığı iddiası ile Anayasa Mahkemesi’ne itiraz yoluna başvurulması talebiyle Baromuzca Danıştay’da dava açılmıştır.”

Açıklamada, söz konusu yönetmelik ile getirilen düzenlemenin ifade, haber alma ve verme özgürlüğüne doğrudan müdahale oluşturacağı, bireylerin tercih hakkının önüne geçerek otokontrolün kamunun denetimine aktarılmasına neden olacağı vurgulandı. Dava dilekçesinde, davalı idarenin savunması alınmaksızın yürütmenin durdurulmasına karar verilmesinin talep edildiği bildirildi.

- Reklam -

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in konuya dair ilk açıklaması, “Eleştirilerin çoğunluğu eksik bilgiden ya da iyi niyetli olmayan muhalefet etme alışkanlığından kaynaklanıyor,” şeklinde olmuştu.

Siz ne dersiniz? Ankara Barosu’nun açtığı dava, kararı değiştirmeye yetebilir mi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın!


* RTÜK Başkanından Netflix Açıklaması: “Eleştiriler Muhalefet Etme Alışkanlığından”

* Netflix ve Benzeri Çevrimiçi Yayın Platformları Resmen RTÜK Denetiminde

* Netflix Kurucusu: “Pakistan’da Bile Varız, Türkiye’de mi Sorun Çıkacak?”

Kaynak: T24

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Agape Agape dedi ki:

    Kendi paramla sansür vs. alıyormuşum gibi hissediyordum. Kim sansüre para vermek ister ki? Bu çok saçma. Didik didik yazamayacağım şu an genel olarak sansür diyerek geçiyorum. Anayasa’ya uymuyorsa ve kalkarsa ben açıkçası sevinirim. Televizyonun bittiği şu günlerde artık RTÜK bir yerden yine kendisine pay çıkartmak isteyecektir. Bu uygulamanın gençler ve çocuklar için faydalı olacağını düşünen varsa biraz çocuk kanallarını izlesin. Dikkatinizi vererek izlerseniz rahatsız edici binlerce şey bulabilirsiniz. Ha, bunların beş bin katı da youtube, instagram gibi ortamlarda var. Üstünüze doğru gelen bir tsunamiye kağıt gemiyle karşı gelemesiniz. Sadece bana mı öyle geliyor bilmiyorum ama resmen işsizlik bu iş. :slight_smile:

  2. Avatar for Emre Emre dedi ki:

    şöyle bir açıklaması var.

    Vatandaşlarımızın %70’i internette denetleme yapılmasını istiyormuş (!),Asıl komik olan ise Belli bir platforma üye olan ve yayınları takip edenlerin %65.9’da denetleme istiyormuşş, yahu ben televizyonda izlediğim programın sansürlü olduğunu biliyorum. Yabancı filmlerin nasıl sansürlendiğini şahit olmuşum, niye sizden ücretini verdiğim bir platformu sansürlemenizi isteyeceğim ?

  3. Avatar for Faust Faust dedi ki:

    Demek vatandaşların yüzde 70’i denetlenmek istiyormuş. İnternetle ilgisiz bireylerle yapılan anketlerin sonucudur kesin. Bu tür sözler birilerini kandırabilir elbette, ama bizi değil… :wink:

    Hani birileri “Eğitim oranı arttıkça biz kaybediyoruz.” demişti ya; nedense aklıma geldi birden… Bir şeyler sürekli örtüşüp duruyor…

  4. Avatar for Muhammed_Deger Muhammed_Deger dedi ki:

    Kim açmışa ellerine sağliķ.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Maskeli Balo Terry Pratchett

Diskdünya Evreninde “Maskeli Balo” Zamanı!

Umur Bugay

Bizimkiler ve Hababam Sınıfı Gibi Yapımların Senaristi Umur Bugay Aramızdan Ayrıldı