in ,

500 Bin Dolarlık Tabloyu Katılımcı Sanat Eseri Sanan Çift Esere Ciddi Zarar Verdi

Güney Kore’de değeri 500 bin dolar olan bir tablonun katılımcı sanat eseri olduğunu düşünen çift, eseri “yanlışlıkla” boyadı.

katılımcı sanat eseri boyama güney kore
- Reklam -
- Reklam -

Sanat dünyası deneysel çalışmalarla son dönemlerde kendisine yeni bir rota çizmiş gibi. Ancak bu rota, oluşan bazı “belirsizlik”lerden ötürü kimi kazalara sebebiyet verebiliyor. Güney Kore’de bulunan bir sanat galerisinde, 500 bin dolar değerindeki bir tablo da bu yanlış anlaşılmalardan nasibini aldı. Bir çift, katılımcı sanat eseri (yaratıcı süreçte halkın katılımını sağlayan eser) sandıkları bir tabloyu boyayarak esere ciddi oranda zarara neden oldu.

Güney Kore’de bir sanat galerisi, dikkat çeken bir haberin konusu haline geldi. Dev bir tablo, yaşanan yanlış anlaşılma sonrasında bir çift tarafından boyandı. Ziyaretçiler, eseri “katılımcı sanat eseri” zannettiklerini ifade etti. İşin ironik yanı ise bu hareketleri sırasında kullandıkları boya da bir eserin parçası olarak kabul ediliyordu.

Boyama görüntüleri güvenlik kameralarına da yansıdı.

- Reklam -

sanat eseri güney kore

Güney Kore’de bir sanat galerisini ziyaret eden çift, galeride dolaşırken duvarda bir tablo ile karşılaştı. Dev boyutlara sahip olan bu tablo gerek çevre düzenlemesi gerekse içeriği ile katılımcılara açık bir çalışmaya benziyordu. Tablonun hemen önünde yer alan boya kutularının oluşturduğu algı, esere ciddi hasarlar verilmesine neden oldu. Çiftin boyadıkları tablonun değeri ise yarım milyon dolar olarak açıklandı.

“Dokunmayın” Uyarısını Görmeyen Çift Tabloya Zarar Verdi

Dikkatsiz çift, boya kutularının önündeki “dokunmayın” tabelasını görmemiş, katılımcı bir eserin parçası olmak üzere çoktan harekete geçmişti.

Bu eylem sonrasında gözaltına alınan çift, polise verdikleri ifadede de ortada bir yanlış anlaşılma olduklarının altını çizdi. Galerinin yöneticilerinden Kang Wook ise şu ifadeleri kullandı:

- Reklam -

 “Katılımcı sanat eseri olarak bunu yapmalarına izin verildiğini düşündüler ve hata yaptılar. Şu anda sanatçıyla eski haline getirilip getirilemeyeceği konusunda görüşmelerimiz devam ediyor.”

500 bin dolar sanat eseri boyama

Yaratılış sürecine halkın da dahil olduğu sanat eserleri kimi zaman ziyaretçilerde yanlış algılara da neden olabiliyor. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Cumhuriyet

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

7 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for OgulcanKara OgulcanKara dedi ki:

    Yazılım yaparken o yazılımı bir bebeğin kullanacağını düşünerek tasarlamanız gerekir derdi öğretmenlerim derste. Bu da benzer bir örnek olmuş. Bence suç, eseri yaratan ve onu bu şekilde sergileyen firmada da aranmalı. Eserin önü kapatılabilirdi mesela. Bir de teşvik eder gibi boya koymuşlar. :smiley: Ne yapsın ki bu çift? :smiley:

  2. Avatar for Orhan_Kolibandi Orhan_Kolibandi dedi ki:

    Aslında bizim torpaklara uygun bir kaza.“Japonlar aynı biz!” den sonra Korelileri de listeye ekleyebiliriz.

  3. Avatar for erce erce dedi ki:

    Valla hiiiiiiiiç bizle , Asya ile filan ilgisi yok. Resmen bu olay gerçekleşsin diye ellerinden geleni yapmışlar. Öylece duran resim, yerde boyalar… Önünde bariyer yok, engel yok kim bilir dokunmayın yazısı nerede…Sonra aaaa bu katılımcı değil.

  4. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Aklıma bu arkadaş geldi. :slight_smile:

  5. Avatar for Lezek Lezek dedi ki:

    Resim güzel ama 500.000 dolar gerçekten yüksek bir meblağ. Sanatsal değeri ölçemeyiz belki ama birinin gerçekten sadece beğendiği için bu resme bu parayı vermesini çok olası görmüyorum. Beraberinde, statü, saygınlık ya da reklam getirecekse olabilir tabi. Olay bana bir reklam girişimi gibi gözüktü.
    Bu konudan bağımsız olarak resmin olay sonrasında gözle görülür bir değişime uğradığını da sanmıyorum.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ölü Piksele Ağıt - Arda Arel

Arda Arel Başka Dünyaların Kapılarını Ölü Piksele Ağıt ile Aralıyor

Kadim Yolculuk - Mücahit Özdoğan | Haftanın Kitabı #170

Kadim Yolculuk – Mücahit Özdoğan | Haftanın Kitabı #170