in ,

İklim Aktivistleri, Van Gogh Tablosuna ‘Domates Çorbası’ Fırlattı

İklim aktivistleri, Londra’daki The National Gallery’de bulunan Vincent van Gogh imzalı “Ayçiçekleri” tablosuna domates çorbası fırlattı.

aktivistler van gogh tablosu çorba
- Reklam -
- Reklam -

İklim aktivistleri, Vincent van Gogh tablosu “Ayçiçekleri”ne domates çorbası fırlatarak İngiltere’nin çevre politikalarını protesto etti. Görüntüler, sosyal medyada gündem oldu.

İngiltere’de faaliyet gösteren Just Stop Oil adlı aktivist gruptan iki eylemci, The National Gallery’de sergilenen Vincent van Gogh’un ünlü tablosuna konserve domates çorbası fırlattı.

Just Stop Oil yaptığı açıklamada, protestocuların İngiltere hükümetinin tüm yeni petrol ve gaz projelerini durdurmasını talep etmek için tablonun üzerine iki kutu Heinz marka domates çorbası attığını duyurdu.

- Reklam -

Protestocular paylaştıkları Tweet’te dünyada yaşanan ekonomik çalkantı ve iklim krizinin nedeni olarak fosil yakıtları gösterdi ve, “Sanat yaşamdan ve yemekten daha mı değerli?” sorusunu yöneltti.

Olayın görüntüleri kameralara işte böyle yansıdı:

YouTube video

(VideoyuYouTube üzerinden izlemek için buraya tıklayabilirsiniz.)

Aktivistler Tarafından Çorba Fırlatılan Vincent van Gogh Tablosu Zarar Görmedi

Londra polisi, Ulusal Galeri’de yaşanan olayın ardından iki protestocuyu cezai zarar ve ağırlaştırılmış izinsiz giriş sebebiyle tutukladığını duyurdu.

BBC News, galerideki tablonun camla kaplı olduğunu ve dolayısıyla da herhangi bir hasar görmediğini açıkladı.

aktivistler van gogh tablosu çorba saldırı

- Reklam -

The Guardian gazetesinin çevre muhabiri Damien Gayle tarafından Twitter’da paylaşılan ve eko-aktivizm grubu tarafından Retweet edilen bir video, iki genç protestocunun çorbayı fırlattıktan sonra kendilerini duvara yapıştırdığı anları gözler önüne serdi.

Videoda, çorba tuvale çarparken birisinin, “Aman Tanrım!” diye bağırdığı ve bir başkasının, “Güvenlik yok mu?” diye bağırdığı duyuluyor. Tablonun tahmini değerinin 84.2 milyon dolar olduğu ifade ediliyor.

Sanat Eserleri Aktivistlerin Hedefi Olmaya Devam Ediyor

Haziran ayında, Just Stop Oil’dan iki farklı aktivist yine Londra’da bulunan Courtauld Gallery’de bir başka Van Gogh tablosunu hedef almıştı. Rekor sıcaklık ve kuraklık nedeniyle Avrupa’nın çoğunda yaşanan iklim değişikliğinin etkisini vurgulamak isteyen protestocular, Van Gogh’un Çiçek Açmış Şeftali Ağacı tablosuna kendilerini “yapıştırmışlardı”.

aktivistler van gogh tablo saldırı

Geçen mayıs ayında da Louvre Müzesi’nde yer alan Leonardo da Vinci imzalı Mona Lisa tablosu, pastalı saldırıya uğramıştı. Yaşlı bir kadın kılığında salona giren protestocu, pastayı fırlattıktan sonra müzedeki insanlara, “Gezegen hakkında düşünün!” diye bağırmıştı.

Siz bu protesto hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: CBS News

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

32 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for sultiderler sultiderler dedi ki:

    Çevreyi kirleten, hayvanların yaşadığı ortamları mahveden, insanları beton yığınlarına mahkum eden sisteme karşı eylem yapsınlar yapacaklarsa. Sanata karşı yapılan bu gibi eylemleri doğru bulmuyorum; acımasızca, düşüncesizlikle dolu bir hareket. Dikkat çekmek için sanata zarar vermek! Korkunç.

  2. Avatar for Kanatayak Kanatayak dedi ki:

    Harika bir eylem. Benzer eylemler devam ettikçe bir gün normal insanlar bunlar gibi anormal insanların varlığının gereksiz olduğunu anlayacak. Böyle eylemlere devam edilmesini umuyorum.

  3. Avatar for Arcade Arcade dedi ki:

    İklimi koruyalım derken sanat ve tarihe zarar vermek.Mükemmel kafa cidden yani.

  4. Avatar for annihilator annihilator dedi ki:

    Kimseyi tipiyle yargılamayı sevmem ama bazı kişiler bunu hakediyor. Mesela resme bakınca direkt iki gerizekalı görüyorum. Aktivistmiş. Embesil veya moron da diyebiliriz. Bir de bu tipler kendilerini zeki, her şeyin farkında sanıyorlar ya aman Allah.

  5. Avatar for collona collona dedi ki:

    “Sanat yaşamdan ve yemekten daha mı değerli?” sorusunu yöneltti.

    Sanat eserleri kutsal değildir ve gayet tahrip edilebilirler. Sanatçı eserini zaten seyirciyle etkileşime girmesini istediği için kamusal alana çıkarıyor. Kamusal alana çıkan esere iki şekilde yaklaşabiliriz: Ya eser karşısında pasif-edilgen bir konumda yer alır hiçbir şey yapmadan sanat eserini izler ve sonucunda sanatçıya özerk ve seçkin bir alan tanırız ya da ya da edilgen konumdan etken konuma geçiş yaparak eserle gerçekten bir etkileşim içine gireriz ve hayat-sanat arasındaki sınırı ortadan kaldırırız. Ben 2. görüşten yanayım ve seyircilerin sanat eserlerine karşı bu tarz tahrip-yıkım eylemlerinin de sanat süreci içerisinde değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

27 cevap daha var.

Harrison Ford Captain America 4 Marvel

Harrison Ford Marvel Evreni’ne Katılıyor: Yıldız Aktör, Yeni “Captain America” Filminde Oynayacak

Dungeons and Dragons 50 yıl belgeseli

Rol Yapma Oyunu “Dungeons & Dragons”ın 50. Yılına Özel Bir Belgesel Çekiliyor