in ,

“Cennetin Hediyesi” Maraş Depremi’nde Enkaz Altında Kaldı: Guinness Rekorlar Kitabı’na Girecekti

Mozaik sanatçısı Menel Hüzmeli’nin Guinness Rekorlar Kitabı’na girmesi beklenen “Cennetin Hediyesi” adlı eseri depremde enkaz altında kaldı.

Cennetin Hediyesi - Enkaz Menel Hüzmeli
- Reklam -
- Reklam -

Cennetin Hediyesi adını taşıyan ve 500 bin taştan oluşan 1 ton ağırlığındaki zeytin ağacı mozaiği, Hatay’da enkazdan kurtarılmayı bekliyor.

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta gerçekleşen çifte deprem, Türkiye’nin 11 iline ciddi bir yıkım getirdi. 50 binden fazla vatandaşın hayatını kaybettiği felakette tarihi yapılar ve sanat eserleri de zarar gördü.

Hatay Arkeoloji Müzesi artçı depremlere karşı önlemler alırken Antakya’daki Habib-i Neccar Camisitarihi Antep evleriGaziantep Kalesi, Hatay Devleti’nin tarihi meclis binası ve Diyarbakır Surları gibi birçok yapıda hasar gözlemlendi.

- Reklam -

Mozaik sanatçısı Menel Hüzmeli de depremin yıkıcı etkisini yakından hissedenler arasındaydı. Sanatçının 500 bin taştan oluşan 1 ton ağırlığındaki 3 boyutlu buğday içerisinde zeytin ağacı mozaiği göçük altında kaldı.

Cennetin Hediyesi - Enkaz Menel Hüzmeli - Deprem

Cennetin Hediyesi adını taşıyan eserini enkazdan kurtarmak isteyen Hüzmeli, depremlerden önce Guinness Rekorlar Kitabı’na başvuru yapmayı hazırlanıyordu.

“Cennetin Hediyesi” Kurtarılmayı Bekliyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Hatay’ın Antakya ilçesinde bulunan 43 yaşındaki Menel Hüzmeli’nin eserleri de göçük altında kalanlar arasındaydı.

Hüzmeli topladığı 500 bin doğal taş ve zeytin çekirdeğinden yaptığı Cennetin Hediyesi deprem felaketinden önce Antakya Belediyesi’nin Cumhuriyet Kültür Merkezi’nde sergilenmek üzere teslim etti. Yaşanan felaketin ardından eser, enkaz altında kaldı. Eserini kurtarmak isteyen sanatçı henüz AFAD ve valilik onayı alamadı.

1 ton ağırlığında ve 1 metre 65 santim boyutunda üç boyutlu bir çalışma olan Cennetin Hediyesi, Antakya Belediyesi Cumhuriyet Kültür Merkezi’ndeki sergide büyük beğeni toplamıştı.

Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeyi hedefleyen eserde yer alan devasa zeytin ağacı, Hatay’ın barış atmosferini; bolluk, bereketi ve cennet meyvesini simgeliyordu.

- Reklam -

Hatay Cennetin Hediyesi

Sanatçı Menel Hüzmeli, Hatay’ın çok özel bir kent olduğunu belirterek şunları kaydetti:

“Birçok din ve mezhebin arasında kardeşçe yaşanan Hatay’da, bu eserimi yaparken kardeşlik kentini anlatmak için barışın simgesi zeytin ağacını seçtim.”

Eserin tasarımında gerçek zeytin ağacı çekirdekleri kullanıldığı belirtildi. Hüzmeli, geçen hafta Beyoğlu sanat galerisinde depremzede sanatçıları buluşturan bir etkinlikte elinde kalan eserlerle sergiye katılmıştı.

Konu hakkında sizlerin görüşleri neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Kayıp Rıhtım’ı Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Cumhuriyet

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Normal Sözlük: Kitap Hediyeli Katılımcı İnternet Platformu

Yazarlarına Kitap Hediye Eden Katılımcı İnternet Platformu: Normal Sözlük

Hamnet Filmi Yonetmen Chloe Zhao

Oscarlı Yönetmen Chloé Zhao’nun Yeni Filmi Alternatif Bir Shakespeare Anlatısı: “Hamnet”