in ,

Christopher Eccleston, Kapanan Tiyatroların İşçi Sınıfından Oyuncu Çıkmasını Engelleyeceğini Savunuyor

Christopher Eccleston İngiltere’de kapanan tiyatrolar hakkında konuştu. Yıldız oyuncu, kötü gidişata dikkat çekiyor.

Christopher Eccleston Tiyatrolar Hakkında
- Reklam -
- Reklam -

Christopher Eccleston İngiltere’deki Oldham Coliseum’un kapanmasının ardından, günümüz dünyasında aktörlük yapmasının giderek daha zor bir hâl aldığına dikkat çekti. Ünlü aktör, kepenk indiren tiyatroların kültür dünyasını sert şekilde etkileyeceğini düşünüyor.

Londra dışında İngiltere sınırları dahilinde en büyük tiyatro olma özelliğini taşıyan Oldham Coliseum, geçen günlerde son gösterisinin ardından kapılarını kapattı. Arts Council England fonunu kaybetmesinden sonra tiyatro giderlerini karşılayamaz hâle gelmişti. Oldham konsülü 2026 yılında açılması planlanan yeni bir tiyatronun yapılacağını da duyurdu.

Tiyatro, İngiliz sahne sanatları açısından oldukça önemli isimleri eğiten bir yer olmasıyla dikkat çekmişti. Doctor Who’da yer almış Bernard Cribbins, Street Coronation dizisinde oynayan Jean Alexander ve Barbara Knox gibi isimler Oldham tiyatrosunda eğitim alan isimler arasındaydı.

- Reklam -

Oldham Coliseum

Doctor Who dizisinde Doktor’un dokuzuncu versiyonunu canlandıran Christopher Eccleston da tiyatronun kapanış töreninde 20’ye yakın oyuncuyla birlikte sahneyi paylaştı. Törenden sonra BBC Radio 4 için konuşan aktör, tiyatronun kapanmasından dolayı oldukça üzgün olduğunu dile getirdi:

“Oldham Coliseum doğduğum ve büyüdüğüm yere çok yakındı. Çocukluğumda gidip oynanan oyunları izlerdim. Oldham ve eşrafının bir üst seviyeye çıkarmamız gereken bu günlerde kapılarını kapatıyor olması çok trajik.

“Geçen gece Oldham’da yeni bir tiyatro kurmak için başlattığımız kampanyanın ilk adımıydı. Aynı zamanda tiyatronun başka bir yere yapılamayacağını da gösterdi. Çünkü, ’100 yılı aşkın süredir burada duran Oldham Coliseum kapanırsa kuzeybatı bölgesine ne olacak?’ sorusu sürekli aklımdaydı.”

Christopher Eccleston: “İçi Sınıfının Oyunculuğa Adım Atması Artık Neredeyse İmkânsız”

Ana şehirler dışında kurulan böylesi kültürel alanların, çalışan sınıf için çok önemli olduğuna dikkat çeken Christopher Eccleston, günümüz dünyasında oyunculuk kariyeri inşa etmenin giderek zorlaştığını aktardı. Oyuncu, tiyatroların sadece sahnelerden ibaret olmadığını ve kültürel etkinlikleri de yönettiğini sözlerine ekledi.

“Tiyatrolar bir kültür merkezidir. İnsanların buluşup farklılıklarını birbirine kattığı ve birleşebildiği yerlerdir. (Günümüzde) insanlar daha da uçlara itiliyor, farklılıklar artırılıyor. Tiyatrolar buna karşı savaşır.”

- Reklam -

Christopher Eccleston Tiyatro

Thor: Dark World ve Shallow Grave gibi yapımlarda rol alan Emmy ödüllü oyuncu kendi geçmişinden bahsederek tiyatroların herkese oyunculuk kapısını açtığını da söylüyor:

“Hiçbir niteliğim yoktu. Oyunculuk akademik kariyer gibi bir şey değildir. Kalbinizin ve iradenizin kariyeridir. Oxbridge’e ya da bir özel okula gitmenize gerek yoktur. Tek ihtiyacınız biraz hayal gücü, duygu ve tutkudur. İşsizlikle ve reddedilmekle mücadele etmeniz gerekir. Eğer işçi sınıfından ya da etnik azınlıklardan geliyorsanız bunlarla iki katı mücadele etmeniz gerekecek.”

Yeni tiyatronun kısa zamanda açılmasını uman oyuncu kırsal kesimler için bu tür kültürel alanların çok önemli olduğunu vurguluyor.

Siz Christopher Eccleston’ın düşüncelerine katılıyor musunuz? Kayıp Rıhtım Forum’da yorumlarınızı paylaşabilir ve içeriklerimizden anında haberdar olmak için bizi Google News üzerinden takip edebilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for EmrecanDogan EmrecanDogan dedi ki:

    Biz de aynı durumdayız. Sadece söyleyebilecek oyuncumuz yok. Edebiyatımız da aynı durumda ama onu da söyleyebilecek bir durumumuz yok. Böyle işte.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Avustralya Yeni Keseli Hayvan Türü Keşfi

Avustralya Kıtasında 25 Milyon Yıl Önce Yaşamış Yeni Bir Keseli Hayvan Türü Keşfedildi

Netflix Film Politikası

Netflix Film Politikasını Değiştiriyor: Az Sayıda ve Daha Kaliteli Filmler Hedeflenecek