in ,

Bartu Bölükbaşı, Yeni Çalışması “Eski Türk Portreleri” ile Okurun Karşısına Çıkıyor

Bartu Bölükbaşı’nın yeni kitabı “Eski Türk Portreleri” raflardaki yerini alıyor. Eser, Presstij Yayınları etiketiyle yayımlanıyor.

Eski Türk Portreleri - Bartu Bölükbaşı
- Reklam -
- Reklam -

Bartu Bölükbaşı imzalı Eski Türk Portreleri okurla buluşmaya başladı. Kitap, sanatçının diğer çalışmalarında olduğu gibi Presstij Yayınevi tarafından basılıyor.

Geçen yıl yayımlanan Türk Mitoloji Atlası ile hatırı sayılır bir kitleye ulaşan yazar ve çizer Bartu Bölükbaşı, yeni kitabı Eski Türk Portreleri ile yeniden okurun karşısına çıkıyor.

1993 yılında doğan Bartu Bölükbaşı, ilk matbu çalışmasında polisiye yazarı Ahmet Ümit’in Elveda Güzel Vatanım eserini çizgi romana uyarlamıştı. Sonrasında Gesar: Yokbol Başlıyor isimli çizgi romanı ve Gesar: Tutuşan Bozkırlar adlı romanı yayımlayan Bölükbaşı, 2021 GİO Ödülleri’nde illüstrasyon ödülüne de layık görülmüştü.

- Reklam -

Kısa zamanda üç baskı yapan Türk Mitolojisi Atlası’nın ardından, sanatçının yeni projesi gün yüzüne çıktı. Bölükbaşı, eski Türkleri ele aldığı kitabında ilk olarak “eski Türklerin kimleri içerdiği” meselesi üzerinde duruyor. Ardından birçok farklı Türk-bozkır halkı ve devletinden tarihî karakterlere dair bilgiler veriyor. Çalışmanın tamamına tam sayfa illüstrasyonlar eşlik ediyor.

Eski Türk Portreleri – Bartu Bölükbaşı | Arka Kapak Tanıtımı

Eski Türk Portreleri - Bartu Bölükbaşı

Bartu BÖLÜKBAŞI’nın merakla beklenen yeni eseri okuyucuları ile buluşmaya hazırlanıyor. Görkemli illüstrasyonlar eşliğinde Eski Türklerin bilinmeyenleri ile tanışmaya hazır olun! Alıştığınız kalitede…

Türkiye’de ve dünyada bir ilk olan Türk Mitolojisi Atlası’nı hazırlamış olan Bartu Bölükbaşı, bu sefer yine çok güzel bir eser olan Eski Türk Portreleri’yle karşımıza çıkıyor.

Bartu bu kitabında eski Türklerin kimler oldukları meselesi üzerinde durduktan sonra Massagetler, Asya Hunları, Avrupa Hunları, Akhunlar, Göktürkler, Türgişler, Uygurlar, Hazarlar, Türkşahiler, Türkmenler, Bulgarlar, Peçenekler, Kıpçaklar, Selçuklular ile Uranhaylar gibi çeşitli Türk-bozkır halkları ve devletlerinden seçtiği tarihî karakterleri bizlere kendi tarzıyla hazırladığı çizimleriyle birlikte tanıtıyor. Bartu’nun seçtiği kişiler bu devletlerde yaşamış hükümdarların yanı sıra hanedan mensubu soylu erkekler ve kadınlar, devlet adamları, hatta şairlerden oluşuyor. – H. İhsan Erkoç

“Gesar: Yokbol Başlıyor” çizgi roman albümü ve “Gesar: Tutuşan Bozkırlar” romanının ardından çıkardığı “Türk Mitoloji Atlası” ile oldukça ses getiren Bartu Bölükbaşı, “Eski Türk Portreleri” adlı yeni çalışmasında, bu sefer tarihi çizgilerle buluşturuyor. Kültürel malzemenin görsel sanatlara aktarılması çerçevesinde önemli bir atılıma daha imza atan Bölükbaşı, meraklıları kadar yeni ilhamlar arayan okurlar için de farklı kapılar aralıyor. – Mehmet Berk Yaltırık

Eski Türk Portreleri - Bartu Bölükbaşı

- Reklam -

Toplamda 168 sayfadan oluşan kitap; şömizli, yaldız baskılı ve sert kapak. 22×30 cm boyutlarındaki eser mat kuşe iç baskıya sahip. Şimdilerde ön siparişte olan eser 3 Şubat 2023 itibarıyla raflardaki yerini de alacak.

“Özgür Ruhlu Bir Halkın Çocukları”

Bartu Bölükbaşı kitaba dair şunları kaydediyor:

“Eski Türk Portreleri kitabı, yobazların bellek silme girişimine karşı oluşturulmuş bir savuşturma darbesidir. Bu portreler arasında yobazların nefret ettiği ve varlıklarından haberdar dahi olmamanızı arzu ettikleri enteresan Türkler bulacaksınız.

“Ömürlerini, ülkelerini işgal eden Araplarla savaşmaya adamış Şamanist, Budist ve Musevi Türkler var. Hindistan’ın balta girmemiş ormanlarına kendini atarak burada İndus’un eski tanrılarıyla tanışan ve tropikal güneyde kendine yeni bir krallık kurmaya çalışan hırslı adamlar var. Sığıntı bir prenses olarak gönderildiği imparatorluğun tahtını tatlı dille ele geçirmeyi başaran genç kızlar ve ordusunun başına geçip işgalcilerle savaşan kadın kahramanlar var. Dünyanın bir ucundan diğerine yaşam coşkusuyla at koşturmuş, mücadeleye ve dostluğa olduğu kadar ziyafete, içkiye, tensel hazlara düşkün, özgür ruhlu bir halkın çocuklarının kimi zaman epik, kimi zaman trajik, bazen de düpedüz komik serüvenleriyle dolu bu tarih.”

Eski Türk Portreleri İllüstrasyonlar - Bartu Bölükbaşı

Bölükbaşı’nın gelecek planları içinde Gesar serisini genişletmek ve Gesar evrenini bir FRP oyununa dönüştürmek yer alıyor.

Bartu Bölükbaşı’nın yeni çalışması Eski Türk Portreleri hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bizleri Google Haberler üzerinden daha sıkı takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for DRAGUT DRAGUT dedi ki:

    Bilimsel adı altında fantazi çalışması. Hızmalı, piercingli, shaolin keşişi saçlı hayal ürünü tasvirler…
    Tabi bir de gomünüst pos bıyıkları. Ah milliyetçilik ekmeğini yemeyen kalmadı, pastanı da kemiriyorlar.

  2. Avatar for MustafaYildiz MustafaYildiz dedi ki:

    Bilimsel bir çalışma değil ki bu eser. Bartu Bölükbaşı eserlerinin yaklaşık %30 araştırmalarında ve %70 kendi hayal ürünü olduğunu söylüyor zaten. Bıyık sadece goministlere özgü değil eski türklerde yaygın bir stil.

  3. Avatar for EmrecanDogan EmrecanDogan dedi ki:

    Bartu Bölükbaşı zor bir iş yapıyor, daha önce pek kalem oynatılmamış bir alanda çizimler yaparak insanlarla paylaşıyor. Bu işe kendisini adamış. Türk Mitolojisini insanların ilgisini çekecek biçimde sunmayı da biliyor, başarısının sırrı da bu. Marvel eğer Thor’u göbekli, kızıl saçlı ve pala bıyıklı sunsaydı kimse ona hayran olmazdı ama sarışın, atletik ve kaslı sunduğu için bugün bu kadar popüler.

  4. Avatar for DRAGUT DRAGUT dedi ki:

    Bahsettiğiniz eserleri Gesar tarzı kurgu olan eserler. Atlas veya birçok bilimsel okumaların birleştirilmesiyle vücud bulan bu tarz eserler belge niteliğinde değerlendirilmesi gereken eserlerdir cisimleri gereği. Ayrıca gomünüst post bıyıkları ağza dolacak biçimde gür olur. Türkler hiç bir kaynakta çok kıllı olarak geçmez. Orjinal tasvirlerde de zaten ince bıyiklı ve yok denecek kadar az sakallı görürüz tıpkı atmış olduğunuz resimdeki gibi. Bıyık gomünüstlere özgü diye birşey yazmadım.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Chucky 3 Sezon Onay

Ünlü Korku Karakterinin Yeni Maceralarını Anlatan “Chucky” Dizisi 3. Sezon ile Devam Edecek

Zuko Odaklı Avatar Filmi Tarihi Belli Oldu

Zuko’ya Odaklanan Yeni Avatar Filminde Tarih Belli Oldu