in ,

Everest Dağı’nı Sanat Kurtaracak: Dünyanın En Yüksek Dağı Atıklar Yüzünden Zor Durumda

Everest Dağı, atıklar yüzünden zor durumda. Çöpleri sanat eserlerine dönüştürmeyi hedefleyen kampanya, probleme yaratıcı bir çözüm getirmek istiyor.

Everest Dağı Çevre Atık Sanat
- Reklam -
- Reklam -

Dünyanın en yüksek dağı olsanız bile insanın çirkin yüzünden kaçınabilmeniz pek de kolay olmuyor. Nepal’de bulunan Everest Dağı’ndaki artan doğa kirliliğine dikkat çekmek için yeni bir yola başvurulacak. Everest’in çöpleri, bir sanat galerisinde sergilenecek.

8.849 metrelik yüksekliği ile dünyanın deniz seviyesi üzerindeki en yüksek dağı olan Everest, atıklar yüzünden zor durumda. Dağcılar ve yürüyüş yapan insanlar, etrafta bıraktıkları kullanılmış oksijen şişeleri, yırtık çadır bezleri, ipler, kırık merdivenler, kutular ve plastik ambalajlar ile dünyanın zirvesini kirletmeyi başarıyor.

Bu durumun daha ileri bir boyuta ulaşmaması için yeni bir proje geliştiriliyor. Sırtını sanata dayayan fikrin yönetmeni ve Sagarmatha Next Centre’ın kurucu ortağı Tommy Gustafsson, hem yerli hem de yabancı ülkelerin sanatçıları ile iş birliği yapacak.

- Reklam -

Katı atıkların nasıl değerli sanat eserlerine dönüştürebileceğini göstermek istediklerini vurgulayan Gustafsson, projenin hem iş olanağı hem de bölgeye ek getir sağlayacağını da açıkladı. Aynı zamanda yerel halkın, atıkları dönüştürmek konusunda eğitileceğini de belirtti.

Everest Dağı Çevre Sorununa Dikkat Çekecek

İnsanların çöp hakkındaki algılarını değiştirmeyi hedefleyen bu sanat projesinin merkezi ise Everest’in ana kampına giden yol üzerindeki Syangboche’de kurulacak.

Koronavirüs pandemisi nedeniyle bu yıl kısıtlı bir şekilde hizmet verecek sanat merkezi, ilkbaharda yavaş yavaş hizmete başlayacak.

Everest Dağı Çevre Atık Sanat

Çevre bilincini artırmayı hedefleyen ürünlerin ve sanat eserlerinin sergileneceği merkez, yerel bir çevreci grup olan Sagarmatha Pollution Control Committee ile de iş birliğine gidecek. Sergilenen eserler, aynı zamanda hediyelik olarak da satılabilecek. Elde edilen gelir ise yine bölgeyi korumak için harcanacak.

- Reklam -

Çöplerin açık çukurlara atıldığına ya da yakıldığına dikkat çeken ekip, bunun hem havaya hem de toprağa zarar verdiğinin de altını çiziyor.

Beni Geri Götür” adlı bir kampanya da proje kapsamında geliştirilen işlerden birisi olacak. Her turist ve rehbere Everest dönüşü yanlarında 1 kilogramlık çöp toplayabilecekleri torbalar verilecek. Görevlilerden Phinjo Sherpa, “Ziyaretçiler bu kampanyaya katılırsa önemli miktarda çöpü temizlemeyi başarabiliriz,” diyor.

2019 yılında 60 binden fazla insan bölgeyi ziyaret etti. Everest Dağı’na ilk tırmanış ise 1953 yılında Yeni Zelandalı Edmund Hillary ve Sherpa Tenzing Norgay tarafından gerçekleştirildi.

Sizin bu gelişmeler hakkındaki fikirleriniz neler? Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: New York Post

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Rena Rena dedi ki:

    Iyi de kim neden oraya çöp atıyor ki? :roll_eyes:

  2. Avatar for NamelessOne NamelessOne dedi ki:

    Dünyanın sonu uzaylı istilası yada inanılan sonlar ile gelmeyecek. İnsanlar vaktinden önce onu kendileri yok edecek.

  3. Avatar for Prencess_36 Prencess_36 dedi ki:

    Everest’i bile kirlendirmeği başarmışız. Tebrikler. :neutral_face:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Walking Dead 10. Sezon Yeni Bölüm Fragmanı

The Walking Dead 10. Sezon Yeni Bölüm Fragmanı Yayınlandı

Mira Furlan Lost

Lost’un Danielle Rousseau’su Mira Furlan Yaşamını Yitirdi