Ferhan Şensoy vefat etti. Tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusu; roman, deneme, günlük, dizi ve film senaryoları yazarı, şair ve Ortaoyuncular tiyatro topluluğunun kurucusu olan isim, 70 yaşında aramızdan ayrıldı.
Haziran ayında geçirdiği anjiyo işlemi sonrası geçen ay yaşanan iç kanama nedeniyle bir süredir İstanbul Tıp Fakültesi’nde tedavi gören Ferhan Şensoy, ne yazık ki ciddi kalp damar hastalıkları ve solunum yetersizliği nedeniyle hayatını kaybetti. Usta oyuncunun gece 02.30 sularında yaşamını yitirdiği kaydedildi.
Kurucusu olduğu Ortaoyuncular tiyatro topluluğunun sosyal medya hesabında yapılan açıklamada, sanatçının vefatı şu şekilde duyuruldu:
“Tiyatromuzun kurucusu, ustamız Ferhan Şensoy’u, dün gece, bir süredir tedavi gördüğü hastanede, yapılan tüm müdahalelere rağmen kaybetmiş olmanın derin üzüntüsü içerisindeyiz. Tüm sevenlerinin başı sağ olsun…”
Tedavi gördüğü hastane olan İstanbul Tıp Fakültesi’nden de ölüm haberi ile ilgili bir açıklama geldi. Yapılan açıklamada şu cümlelere yer verildi:
“Uzun süredir kalp-damar hastalıkları ve metabolik hastalıklarla ilgili farklı hastanelerde tedavi gören, ülkemizde yetişen en önemli tiyatroculardan olan, meddahlık geleneğinin simgesi kavuğu 30 yıla yakın süre taşıma onuruna sahip Ferhan Şensoy dün gece sabaha karşı İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi’nde ciddi kalp damar hastalıkları ve solunum yetersizliği nedeniyle vefat etmiştir. Tüm sanatseverlere ve ailesine baş sağlığı ve sabır dileriz.”
Ferhan Şensoy Tarafından Hazırlanan Ferhangi Şeyler, 1987 Yılından Bu Yana Aralıksız Devam Ediyordu
26 Şubat 1951’de Samsun Çarşamba’da dünyaya gelen Şensoy, özellikle Türk tiyatrosu dünyasında kendine özgü bir yer edindi. Gündelik olayları kendince ve mizahi bir dille değerlendiği tek kişilik oyunu Ferhangi Şeyler, 1987 yılından beri aralıksız devam etmesiyle biliniyordu. Ayrıca, Kel Hasan Efendi’den günümüze gelen Ortaoyuncuları Kavuğu’nu Münir Özkul’dan devralmış ve geçen mart ayında hayatını kaybeden bir başka usta isim Rasim Öztekin’e devretmişti.
Nisa Serezli-Tolga Aşkıner Tiyatrosu’nda oyunculuk yapan Şensoy, 1976 senesi içinde, TRT’ye ve Devekuşu Kabare Tiyatrosu’nda çeşitli skeçler kaleme aldı. Stardust Gece Kulübü’nde yazdığı Dedikodu Şov isimli bir kabare gösterisini, Adile Naşit, Perran Kutman, Pakize Suda, Sevda Karaca ve İstanbul Gelişim Orkestrası’yla sahneleyen Şensoy, aynı kulüpte, Arda Uskan’ın yazıp Fuat Güner’in müziklerini yaptığı Kukla ve Kuklacı Kabare gösterilerinde rol aldı.
1978’de ilk kitabı Kazancı Yokuşu’nun yayınlanmasının ardından, yönetmenliğini Temel Gürsu’nun yaptığı Kızını Dövmeyen Dizini Döver ile ilk kez bir film çalışması yapan Şensoy, aynı yıl Mete İnselel ile Anyamanya Kumpanya Tiyatrosu’nu kurdu ve kendi eseri olan İdi Amin Avantadan Lavanta oyununda rol aldı ve yönetmenlik yaptı. Onlarca ödül alan sanatçı aynı zamanda çok sayıda kitap kaleme aldı. Şensoy birçok televizyon dizisi ve sinema filmlerinde de yer aldı.
Ferhan Şensoy’un zamansız ölümü hakkında sizler neler hissediyorsunuz? Usta oyuncunun hangi oyunlarını izlediniz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.
Rasim Öztekin’den sonra Ferhan Şensoy gibi bir ustanın hayatını kaybetmesi Türk tiyatrosu ve bizler için büyük kayıp. Işıklar içinde uyusun.
Büyük ustaydı, Allah rahmet eylesin.
Çok severdim kendisini. Toprağı bol olsun.
Zamanı dolan gidiyor.Toprağı bol olsun.Büyük ustaydı.Allah rahmet eylesin.