in

Francisco Goya’nın Uzun Yıllardır Gözden Uzak Kalan Eserleri Sergileniyor

Francisco Goya eserleri İspanya’da sergileniyor. Ünlü sanatçının uzun zamandır gözlerden uzak kalan “Maja” eserleri Prado Müzesi’ndeki yerini aldı.

Francisco Goya eserleri sergileniyor
- Reklam -
- Reklam -

Francisco Goya tarafından yapılan ve uzun zamandır gözden uzak kalan eserler ziyarete açıldı. İspanyol ressam ve gravür sanatçısı Goya’nın çizimleri yüz yıldan uzun bir zaman sonra ilk defa büyük bir müzede sergileniyor.

Tam adı Francisco José de Goya y Lucientes olan ressama ait, yeşil kadife kanepede uzanan Maja resimleri İspanya’nın başkenti Madrid’deki Prado Müzesi’nde sanatseverleri bekliyor. Bu yer değişikliğinin sanatçının eserlerine daha “panaromik bir yaklaşım” sağlayacağı söylendi. Madrid Enstitüsü bu iki eserle birlikte Aziz Bernardino’nun Aragon Kralı’na ve halka vaaz edişinin tasvir edildiği esere ait çizimlere de galeride yer verdi.

Goya 1781’de Madrid’te, Royal Basilica of San Francisco el Grande Kilisesi’nde dekor için görevlendirilmiş birkaç sanatçıdan biriydi. Bu yüzden Aziz Berdardino’nun vaazıyla mest olmuş bir kalabalık resmetmeyi tercih etmişti.

- Reklam -

Francisco Goya eserleri sergileniyor ispanya

Resimler için yapılan hazırlıklar basit fakat portrelerin öne çıkması adına etkili yöntemler olduğu belirtildi. Hazırlıklar kapsamında galeri duvarları daha açık pastel bir renge boyandı ve Botanik Bahçe’sine bakan pencereler açıldı. Böylece bu ikonik kanvas eserler doğal bir yolla aydınlatılmış oldu.

Francisco Goya Eserleri Artık Daha Çok Sanatsevere Ulaşacak

Müze müdürü Miguel Falomir’in ifadelerine göre, resimler daha önce karanlık, mağaraya benzer bir yerde sergileniyordu. Artık daha geniş bir galeride yer alan eserler, izdihama mahal vermeden ziyaretçilerini karşılayabilecek.

Tek farkın figürdeki kıyafet olduğu birbirinin aynı olan iki portre, La Maja Desnuda (Çıplak Maja) ve La Maja Vestida (Giyinmiş Maja) müzenin en çok ziyaret edilen parçalarından.

- Reklam -

Müze müdürü bu düzenlemelerin sık başvurulan mitolojik referanslardan biri Venüs’ün konu olduğu birbirine benzer eserlerle birlikte incelenmesine yardımcı olduğunu söyledi.

Bunun yanında sanatçının vaaz eden Aziz Bernardino’yu tasvir ettiği Sermon of Saint Bernardino of Siena eserinin hazırlık aşamasından kalma iki çizim de müzede yerini aldı.

The Fundación Tatiana Pérez de Guzmán el Bueno’nun sahip olduğu iki çizimden ilki 1900’de Madrid ve Lizbon’da iki kere sergilenmişti. İkinci parça ise ilk defa ziyaretçilere açıldı. Bu iki çiziminin yanında sanatçının, Çarmıha Gerilmiş İsa (Christ Crucified) eserine ve Seville ve Toledo Katedrallerine ait başka çizimleri de yer alıyor.

Francisco Goya ve eserleri hakkında düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle  paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Art News

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Kral: Mitler ve Simgeler - Jean-Paul Roux | Haftanın Kitabı #210

Kral: Mitler ve Simgeler – Jean-Paul Roux | Haftanın Kitabı #210

dark istanbul fuat ergin dinle

Fuat Ergin’den “Dark İstanbul” Klibi: Rap Müzik Sanatçısından Korku ve Fantazi Temalı Parça