in ,

Ünlü Stok Görsel Sitesi Getty Images, Yapay Zekânın Ürettiği Eserleri Yasaklama Kararı Aldı

Getty Images, yapay zekâ tarafından üretilen görselleri yasakladı. Şirket, gelecekte açılması olası telif hakkı davalarından çekiniyor.

getty images yapay zeka
- Reklam -
- Reklam -

Getty Images, yapay zekâ üretimi eserlerin platformu üzerinden satışını yasaklama kararı aldı. Stok görsel şirketleri arasında önemli bir yeri bulunan firma, olası telif davalarına karşı endişeli.

Yapay zekâ tarafından üretilen görseller son dönemde ciddi ilgi görüyor. Öyle ki tamamı yapay zekâ imzalı çizgi roman üretiminden tutun da albüm ve kitap kapağı tasarlayanına dek birçok sektör bu hizmetlerden yararlanmaya başladı.

DALL-E, Midjourney ve Stable Diffusion gibi algoritmalar birçok kullanıcı tarafından farklı işlerde kullanılıyor. 1995 yılında kurulan ve köklü stok görsel siteleri arasında yer alan Getty Images da bu konuda bir önlem almış durumda. Şirket, yapay zekânın ürettiği illüstrasyonların platformuna yüklenmesini ve satılmasını yasaklama kararı aldı.

- Reklam -

Newgrounds, PurplePort ve FurAffinity gibi stok sitelerinin ardından Getty Images da bu yasağı uygulayan platform oldu.

getty images yapay zeka yasak

Getty Images, Yapay Zekâ Çıkışlı Görseller Konusunda Endişeli

Getty Images CEO’su Craig Peters The Verge’e, yasağın yapay zekâ tarafından oluşturulan içeriğin yasal durumundaki belirsizlik ve sitenin müşterilerini koruma arzusuyla ilgili endişelerden kaynaklandığını söyledi.

Peters, yapay zekâdan elde edilen görsellerin telif hakkı ile ilgili endişelerini dile getirirken görüntülerde yer alan kişilerle ilgili ele alınmayan telif hakkı sorunlarının da var olduğuna dikkat çekti. Peters, müşterilerinin yararını gözeterek inisiyatif aldıklarını da kaydetti.

getty images yapay zeka yasak kararı

- Reklam -

Yapay zekâ kullanarak görüntü oluşturanlar, teknolojinin yasal olduğunu savunuyor. Ancak bu, duruma itiraz seslerinin yükselmeyeceğini garanti etmiyor.

Getty Images’ın en büyük rakiplerinden birisi olan 2003 çıkışlı Shutterstock da yapay zekâ tarafından geliştirilen görsellere bazı sınırlamalar getiriyor. Ancak platform, henüz bu işleri yasaklayan bir politika belirlemedi.

Öte yandan yapay zekâ içeriğini tespit etmek ve platformdan kaldırmak da işin diğer zor boyutu. Peters, şirketin bu tür görüntüleri tanımlama ve raporlama konularında güvenilir bir filtre oluşturacaklarını kaydediyor. Ancak filtrelerin güvenilirliği şimdiden tartışma konusu hâlini almış durumda. Getty Images’ın yeni yasağını uygulamak için bu görselleri nasıl tespit edeceği merakla bekleniyor.

Siz yapay zekâ tarafından üretilen görsellerin hukuki konumu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Verge

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for acimatriyarka acimatriyarka dedi ki:

    Hattatların, matbaa karşısındaki son çırpınışı. Hadi filtrelerle yapay zekaya ait içeriği tespit ettiler, peki bir kısmı yapay zekayla bir kısmı normal üretilmiş içerik ne olacak?

  2. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Bence yasaklama kararının asıl nedeni ne olursa olsun, haklı bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Bana göre insan emeğiyle oluşturulmuş yapıtların zevkini asla veremez, fakat çoğaldıkça insanlığı tembelliğe ve üretken olmanın dışına itemeye başlar. Kendi türümüz açısından bakıyorum olaya ve yine kendi türümüz arasından birilerinin kendimizi yok etmenin oluşumunu hazırladığını düşünüyorum, duygularına önem veren bir kişi olarak ta üzülüyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

One Piece 'Dünyanın En Uzun Kitabı' Oldu

Tek Cilt Hâlinde Basılan One Piece, Dünyanın En Uzun Kitabı Oldu: Ünlü Manga, 21 Bin Sayfayı Geçiyor

Tom Hardy, Jiu-Jitsu Turnuvası kazandı

Ünlü Aktör Tom Hardy, Katıldığı Jiu-Jitsu Turnuvası’ndan Altın Madalya ile Döndü