in ,

Göbeklitepe’deki Esrarlı Monolit Ortadan Kayboldu

Göbeklitepe yakınlarında ortaya çıkan ve üzerinde Göktürkçe, “Ay’ı görmek istiyorsan gökyüzüne bak,” yazan gizemli monolit, arkasında iz bırakmadan ortadan kayboldu.

Göbeklitepe Monolit Kayıp
- Reklam -
- Reklam -

Monolit çılgınlığı haftalar sonra ülkemize de geldi. Ancak görünüşe göre bu macera kısa sürmüş gibi duruyor. 5 gün önce Göbeklitepe yakınlarında ortaya çıkan ve kimler tarafından yerleştirildiği hâlâ tespit edilememiş olan Monolit, şimdi ardında iz bırakmadan ortadan kayboldu.

Şanlıurfa’da Göbeklitepe Ören Yeri yakınlarında ortaya çıkan 3 metre uzunluğundaki metal blok, üzerinde Göktürk alfabesi ile yazılmış, “Ay’ı görmek istiyorsan gökyüzüne bak,” cümlesi ile dikkat çekiyordu. 5 Şubat Cuma günü fark edilen Monolit, 9 Şubat sabahında ortadan kayboldu.

Geçen yıl kasım ve aralık aylarında dünyanın çeşitli bölgelerinde “gizemli monolitler” ortaya çıkmıştı. Bunlardan ilki ise ABD’nin Utah eyaletinde fark edilmişti. Çölde yapılan gözlem sırasında tespit edilen monolit, Arthur C. Clarke’ın eserinden uyarlanan meşhur Stanley Kubrick filmi 2001: A Space Odyssey’ye yaptığı referans ile viral haline gelmişti.

- Reklam -

Göbeklitepe Monolit Kayıp

Utah sonrasında Romanya’nın Batca Doamnei Tepesi’nde tekrar ortaya çıkan bir başka monolit, konuyu gündemde tutmayı sürdürmüştü. Ardından ABD’nin Kaliforniya eyaletinde tespit edilen bir başka monolit ile ilgi yavaş yavaş azalmıştı. Sonrasında haber değeri taşımayan pek çok monolit yerleştirmesi yapılmış ve gündemden düşmüştü.

Göbeklitepe Yakınlarındaki Monolitin Gizemi Hâlâ Çözülemedi

Derken tüm bu etkinliklerin amacı anlaşılmıştı. Netflix’in komedi programı Teyze Donna’nın Büyük Eski Eğlence Evi (Aunty Donna’s Big Ol’ House of Fun) için viral reklam yapıldığı açıklanmıştı. Skeçlerden oluşan eğlence programı geçen yıl yayınlandı ve rüzgârı da kısa süre içerisinde kesildi.

Fakat 5 gün önce Türkiye’de ortaya çıkan bu monolitin ne gaye ile dikildiği hâlâ merak konusu. Konuya dair herhangi bir aydınlatma yapılmadan metal blokun geldiği gibi sessizce gitmesi de soru işaretlerinin çoğalmasına neden oldu.

Örencik Mahallesi’nden Hasan Yıldız, konuya dair şaşkınlığını şu cümlelerle ifade ediyor:

“Buğday tarlasına 5 gün önce gece yarısı metal blok dikilmişti. Dün gece de burada jandarma bekliyordu ve metal blok yerindeydi. Sabah hem metal blok hem de jandarmada yerinde yoktu. Metal bloku kimin koyduğu, kimin götürdüğü bilinmiyor.”

- Reklam -

Göbeklitepe Monolit Kayıp

Monolitin yerleştirildiği buğday tarlasının sahibi olan Fuat Demirdil ise olayın esrarlı yanını şu sözlerle açıklıyor:

“Meraktan yatamıyorduk. Bunu kim ne için yerleştirdi bilmiyoruz. Bununla ilgili kimse bizlere de bilgi vermedi. Gizemli bir şekilde tarlamıza konulan bu metal yine gizemli şekilde kaldırıldı. Jandarma ve korucular nöbet tutuyordu. Araziye konulurken de görmedik, kaldırılırken de görmedik. Biz merakta kaldık. Kime sorduysak ’bilgimiz yok’ dediler. Bunu reklam için mi yaptılar onu da bilmiyoruz.”

Amacı anlaşılamadan kaldırılan blok için yapılan ilk tahminler ise başarısız bir reklam çalışması olduğu yönünde.

GÜNCELLEME: Göbeklitepe yakınlarında ortaya çıkan ve sonrasında kaybolan Monolit’in Türkiye Uzay Ajansı Programı’nın tanıtımı için yerleştirildiği açıklandı.

Peki siz Göbeklitepe yakınlarına yerleştirilen monolit hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: DHA

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

6 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for edi_Cag edi_Cag dedi ki:

    Netflix yapmıştır yine bir şey. Dün haberler de bir amca parmağıyla vurup “Metal değil sac bu” dediğinde anlamıştım. :slight_smile:

  2. Avatar for Jeeundo Jeeundo dedi ki:

    Son zamanlarda farklı yerlerde böyle cisimler bulundu sonra da ortadan kalktı. Uzaylı senaryosu falan mı kurguluyorlar :sweat_smile: .

  3. Avatar for alper alper dedi ki:

    Diğerleri Netflix senaryosuydu, bundan da Netflix çıkabilir.

  4. Avatar for Jeeundo Jeeundo dedi ki:

    Doğrudur. Takip etmediğim için bilmiyordum. Millet epey dalga geçiyordu sosyal medyada. Bunu yapan mermerci çıksın ortaya diye :sweat_smile: .

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

1 cevap daha var.

Kraven The Hunter Keanu Reeves

Keanu Reeves Yeni Spider-Man Filmi Kraven the Hunter’da Başrol Olabilir

Rick and morty sinema filmi

Rick and Morty Yaratıcısından Antik Yunan Animasyonu