in

Görünmez Heykel 18 Bin Dolara Satıldı: Varlığının Tek Kanıtı Sertifikası

Hiçbir fiziksel varlığı bulunmayan “görünmez heykel” 18 bin dolara satıldı. İtalyan sanatçı, boşluğun enerji dolu bir alan olduğunu savunuyor.

görünmez heykel Salvatore Garau
- Reklam -
- Reklam -

İtalyan sanatçı Salvatore Garau imzasını taşıyan Ben adlı “görünmez heykel” 18 bin dolara alıcı buldu. Hiçbir şekilde maddi varlığı bulunmayan “eser”, sanatçıya göre bir engelin olmadığı 150×150 santimetrelik bir alanda “sergilenmeli”.

Modern sanat geldiği noktayla çeşitli tartışmaların gündemine gelmeye devam ediyor. Kimi insanların, “Bu da sanat mı?” sorularına maruz kalan “performanslar” son yıllarda artarak kültür dünyasının parçası olmayı sürdürüyor. 2016 yılında ressam Bedri Baykam, “Boş Çerçeve” adlı eserini Contemporary İstanbul’da 125 bin dolara Yıldız Holding’den Murat Ülker’e satmıştı. Ülker eser için, “Bize göre artık boş değil,” ifadesini kullanmıştı.

Şimdi ise bir boş bir çerçeve yerine doğrudan boşluğun kendisine değer biçildi. Açık artırmada 18 bin dolara (yaklaşık 150 bin Türk lirası) satılan “Ben” adlı görünmez heykel, yeni tartışmaları beraberinde getirdi.

- Reklam -

Eseri satan alan alıcının parası karşılığı aldığı tek şey ise eserin orijinalliğini belirten sertifika oldu.

Görünmez Heykel Boşluğa Meydan Okuyor

Italy24 News’in haberinde sanatçının çalışması “yeni bir tarihi değere sahip olduğu ve günümüzün mükemmel bir metaforunu temsil ettiği” sözleri ile duyuruluyor.

görünmez heykel Salvatore Garau

Salvatore Garau ise görünmez heykeli hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulunuyor. Garau, boşluğun enerji dolu bir alandan başka bir şey olmadığını ifade ederken belirsizlik ilkesine dikkat çekiyor.

- Reklam -

“Müzayededeki başarılı sonuç, reddedilemez bir gerçeğe işaret ediyor; Boşluk, enerji dolu bir alandan başka bir şey değildir. Boş bıraksak ve geriye hiçbir şey kalmasa bile, belirsizlik ilkesine (kuantum fiziğinin oluşmasına büyük katkılar yapan Werner Heisenberg tarafından 1927’de ortaya atılan ilke) göre hiçliğin bir ağırlığı var. Bu nedenle boşluk, yoğunlaşan ve kendisini kısacası içimizdeki parçacıklara dönüştüren enerjiye sahip.

“Belirli bir mekânda fiziksel varlığı olmayan bir heykeli ’sergilemeye’ karar verdiğimde, bu alan belirli bir miktar ve yoğunluktaki düşünceyi kesin bir noktada yoğunlaştıracak. Kendi koyduğum isimden (Ben) çok çeşitli biçimlere bürünecek bir heykel yaratacak. En nihayetinde, hepimiz hiç görmediğimiz bir Tanrı’ya şekil vermiyor muyuz?”

Siz bu açık artırma haberi hakkında ne düşünüyorsunuz? Modern sanatın bu tip performanslarla zenginleşeceğini düşünenlerden misiniz? Fikirlerinizi bizimle Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Indy Turk

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

7 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Sanatçı burada yorgun zihinlerin şeffaf dışa vurumsal gerçeküstücülüğüne köşeli sırıtmalarını göndermiş. :smiley:

    imaj

  2. Avatar for SiskoKarinca SiskoKarinca dedi ki:

    Sertifikası matbaada aynısından iki heykel de bende var. Alıcılar ulaşsın.:joy:

  3. Avatar for elhacGani elhacGani dedi ki:

    Ortaçağın cennet tapularını andıran bir şey var bu işte.

  4. Avatar for EzbenderTheSword EzbenderTheSword dedi ki:

    Fikir güzel, bir noktada sanat olduğu da kabul edilebilir ama bu fikri satmasını yanlış buldum. Bence sanat emekle harmanlandığı yerde kendini bulur. Emek Fikir ve Estetik birleştiği yerde Sanatı ortaya çıkarır. Bu sadece fikri satmak gibi olmuş
    Bahsi geçen ölçülerin belirlendiği alanda işte benim görünmez heykelim deyip satılık değildir dese daha bir sanat olurdu gibi geldi bana.

  5. Avatar for atakangngor atakangngor dedi ki:

    Para aklamak için yapılan felsefe kadar pisliği yok. Hele sanat bâbında.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

2 cevap daha var.

2021 Duygu Asena Roman Ödülü Kazananı Nermin Yıldırım

2021 Duygu Asena Roman Ödülü Kazananı Nermin Yıldırım Oldu

Hacı Bektaş-ı Veli: En Eski Resmi ejderha

Hacı Bektaş-ı Veli’nin Ejderha ile Çevrelendiği 370 Yıllık Resmi Satışa Çıkıyor