in

Ayasofya’nın İbadete Açılmasıyla Halı Müzesi’nin Kapatıldığı Ortaya Çıktı

Halı Müzesi, Ayasofya’nın ibadete açılması ile kapatılmış. Halı ve kilimlerin sergilendiği bu önemli kültür merkezinin akıbeti ise hâlâ belirsiz.

Halı Müzesi Kapatıldı
- Reklam -
- Reklam -

Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olan Halı Müzesi herhangi bir açıklama yapılmadan kapatıldı. Geçen yıl temmuz ayında ibadete açılan Ayasofya ile birlikte Halı Müzesi’nin kapatıldığı ortaya çıktı. Müzenin akıbeti ise belirsizliğini koruyor.

Henüz İstanbul Arkeoloji Müzesi depolarının Atatürk Havalimanı’na taşınması hakkındaki haberlerin detayları ortaya çıkmadan, İstanbul’un bir başka değerli müzesi hakkında dikkat çeken bir haber geldi.

İstanbul’daki Sultan Ahmet Camii’nin kasrında yer alan müze, 2013 yılından beri Ayasofya İmareti’nde kapılarını halka açıyordu. Ancak gelen son bilgiler, müzenin kapalı olduğunu ortaya çıkardı.

- Reklam -

Cumhuriyet gazetesinden Hazal Ocak’ın haberine göre Halı Müzesi, Ayasofya’nın ibadete açılması ile birlikte kapatıldı. İmarethanenin ise Osmanlı zamanında olduğu gibi aşevi olarak hizmet vereceği belirtildi. Müzenin akıbeti ise belirsizliğini koruyor.

Kapatılan Halı Müzesi Kendisine Yeni Bir Ev Arıyor

Halı Müzesi için en başından beri Ayasofya İmareti’nde bulunması eleştiri konusu olmuştu. Ayasofya’nın 24 Temmuz’da camiye dönüştürülmesiyle bu konu tekrar gündeme geldi. Tarihi yapıda şu anda Halı Müzesi’nin yalnızca tabelası kalmış durumda. Yenileme çalışmalarının sürdüğü yapı hâlâ kapalı konumda. Yapının ise tıpkı Osmanlı döneminde olduğu gibi yeniden imarethane şeklinde kullanılacağı öne sürülüyor.

halı müzesi hakkında

İddialar müzenin Fatih, Tahtakale’deki Hasırcılar Çarşısı’nda yer alan Rüstem Paşa Camii’nin bodrumuna taşınacağını gösteriyor. Ancak bu bilginin henüz doğrulanmadığını hatırlatmakta fayda var.

- Reklam -

Halı Müzesi’nin Geçmişi

İlk olarak 1979 senesinde İstanbul’daki Sultanahmet Camii Hünkâr Kasrı’na kurulan müze, 2013’te Ayasofya İmareti’ne nakledildi. Törenle açılan müzeye, 1982’de Sultanahmet Camii bodrumunda kurulmuş olan Kilim ve Düz Dokuma Yaygılar Müzesi de eklendi. Her iki müze de 7 Eylül 2020 tarihinde birleşti. Yeni müzenin adı ise Halı, Kilim ve Düz Dokuma Yaygılar Müzesi olarak şekillendi.

Müzelerin nihayet derli toplu bir şekilde birleştiği ve ziyarete açıldığı Eylül 2020 tarihinden 10 ay sonra, Halı Müzesi kendisine yeni bir ev aramak için bir kez daha kepenk indirmiş oldu. Belirsizliğin ne zaman noktalanacağı ise merakla bekleniyor.

Siz bu kararsız süreç ve belirsizlik hakkında ne düşünüyorsunuz? Müzeyi ziyaret etme fırsatınız olmuş muydu? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Cumhuriyet Gazetesi

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Army of the Dead inceleme netflix

Army of the Dead İncelemesi: Zack Snyder’ın Yapmak İstediği Zombi Filmi

Dexter 9. sezon oyuncu kadrosu

Dexter 9. Sezon Orijinal Kadroyu Geri Getirecek ve Daha Karanlık Bir Tonda Olacak