in ,

Bir Televizyon Kanalı Hitler’in Tablosu Satın Aldı: Resmin ‘Yakılıp Yakılmayacağına’ İzleyici Oyları Karar Verecek

Channel 4, bir Adolf Hitler tablosu satın aldı. Jimmy Carr’ın sunacağı programda, eserin yakılıp yakılmaması kararını izleyiciler verecek.

Hitler Tablosu Jimmy Carr Destroys Art
- Reklam -
- Reklam -

Channel 4 ilginç bir formata ev sahipliği yapacak. Kanal, aralarında Adolf Hitler imzalı tablonun da bulunduğu tartışmalı eserleri canlı yayında gösterinin bir parçası hâline getirecek. Jimmy Carr’ın sunuculuğunu üstleneceği program “sanat eserinin yaratıcısından ayrı düşünülüp düşünülemeyeceği” sorusunu ele alacak.

Tarih boyunca birçok yazar ve sanatçı, ortaya önemli işler koymuş olsalar dahi kişilikleri nedeniyle okur ya da izleyicisini farklı duygulara sürükledi. Norveçli yazar Knut Hamsun’un Nazi propagandasına destek vererek ülkesinin işgaline zemin hazırlamaya çalışması, okurlar tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Yazarın okurları, Hamsun kitaplarını yazarın bahçesine birer birer bırakmış ve kısa sürede ortada yüzlerce kitap birikmişti.

Şimdi ise Channel 4, bu tartışmalı konuyu “gösteri dünyası”na taşıyor. Kanal, Adolft Hitler’in bir tablosu da dahil olmak üzere tartışmalı isimlerin eserlerini satın alıyor.

- Reklam -

hitler tablosu jimmy carr art

Jimmy Carr Sanatı Yok Ediyor (Jimmy Carr Destroys Art) adlı programda, hangi eserlerin yok edileceği kararını izleyiciler verecek.

Hitler Tablosu Dahil Birçok Tartışmalı İsmin ve Önemli Sanatçının Eserleri Konuk Edilecek

Programda eserleri değerlendirilecek sanatçılar aralarında dâhi ressam Pablo Picasso, reşit olmayan çocuklara cinsel taciz suçuyla hüküm giyen Rolf Haris, öz kızlarına cinsel istismar uygulayan heykeltıraş Eric Gill gibi isimler de bulunuyor.

Öte yandan bu “tartışmalı” formatı duyururken Channel 4 yöneticilerinden Ian Katz, “stüdyo izleyicisinin Hitler’in resmini kurtarmayı seçmesi durumunda, resmin yönetim kurulu odasında asılı olmayacağını, ‘uygun şekilde’ elden çıkarılacağını” açıkladı.

Katz konsept hakkında şunları kaydetti:

“Her sanat eserinin savunucuları vardır. Yani Hitler için de bir savunucunuz var. Hitler’i değil, ancak sanat eserini savunan birileri olacak.”

- Reklam -

Programda tartışılan eserler, alev makinesi de dahil olmak üzere çeşitli araçlarla imha edilecek.

hitler tablosu jimmy carr sanat

Öte yandan programın sunucusu komedyen Jimmy Carr, yakın tarihli bir Netflix gösterisinde Holokost hakkında yaptığı şakalarla çeşitli gruplar tarafından kınanmıştı.

Channel 4 daha önce de canlı yayında insanlara uyuşturucu verilen ya da otopsi yapılan programlara da yer vermişti.

Jimmy Carr Destroys Art programı bu ayın sonunda Channel 4 ekranlarındaki yayınlanmaya başlayacak.

Siz bu format hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Yu-Gi-Oh! Yaratıcısı Neden Öldü Sorusu Cevap Buldu

Yu-Gi-Oh!’un Yaratıcısının Ölüm Nedeni Ortaya Çıktı: Boğulmak Üzere Olan Çocuğu Kurtarmak İstemiş

Outer Range 2 sezon onay

Amazon’un Neo-Western Gizem Dizisi “Outer Range” 2. Sezon Onayı Aldı