Jean-Jacques Sempé 89 yaşında hayata veda etti. Ülkemizde Pıtırcık adlı çocuk kitaplarıyla tanınan sanatçı, Fransa’nın en önemli karikatüristleri arasında yer alıyordu.
Çalışmalarıyla dünya çapında adından söz ettiren Jean-Jacques Sempé’nin Le Petit Nicolas serisi, Türkiye’de kendisine Pıtırcık adıyla yer bulmuştu.
Sanatçının eşi Martine Gossieaux Sempé, ölüm haberini Agence France-Presse üzerinden duyurdu. Sanatçının arkadaşı Marc Lecarpentier ise Sempé’nin yazlık evinde, eşi ve arkadaşları yanındayken huzur içinde yaşamını kaybettiğini açıkladı.
Fransa ve ABD’de çalışmalarıyla kendisine özel bir yer bulan Sempé, The New Yorker’a 100’den fazla kapak çizmişti. Karikatürleri birçok dergi ve gazetede yer aldı, antolojilerde bir araya getirildi.
Jean-Jacques Sempé Adını Dünyaya Le Petit Nicolas (Pıtırcık) ile Duyurdu
Galyalı Asteriks’in Maceraları’nın yazarı René Goscinny ile 1959’da başlayan ortaklığında, savaş sonrası Fransız çocukluğunun nostaljik bir versiyonu olan Le Petit Nicolas’ı (Pıtırcık) yarattı. Kısa sürede başarı yakalayan çocuk kitabı serisi, dünya çapında bir klasik hâline geldi.
Dünyanın yetişkin bir yorumundan çok, bir çocuğun deneyimine odaklandığı göz önüne alındığında, Pıtırcık o zamanlar için modern bir çocuk edebiyatı örneği olarak öne çıkmıştı.
Yekta Kopan, sanatçının ölümünün ardından şu ifadeleri kullandı:
“Pıtırcık’la, Milliyet Çocuk dergisinde tanışmıştım. Goscinny‘nin yarattığı karakter, Sempé‘nin çizgileriyle hayat buluyordu. Lüplüp, Çarpım, Gümüş, Toraman, Sırım, Tıngır ve diğerleri Vivet Kanetti’nin benzersiz çevirisiyle arkadaşım olmuştu. Çok teşekkür ederiz.”
Sempé kariyeri boyunca 37 dile çevrilen ve dünya çapında milyonlarca satan 30’dan fazla kitabın üretimine katkı sundu.
Charles McGrath, 2006’da The New York Times’a sanatçı hakkında şunları yazmıştı:
“O, özünde Fransız kalarak neredeyse evrensel bir çekicilik kazanmış ulusal bir kişi. Zarif çizimleri çoğunlukla Parislilerin bile hayalini kurduğu bir Paris’te geçiyor: Tüm arabaların hâlâ Deux Chevaux ya da 1950’lerin Citroën olduğu, binaların mansard çatılı, yüksek pencereli, ferfoje balkonlu göründüğü bir Paris…”
Zorlu bir çocukluk geçiren sanatçı, küçüklüğünde caz piyanisti olmak istemiş ancak okulu yarıda bırakarak orduya katılmak durumunda kalmıştı. Koruyucu ailelerle geçen çocukluğu, yazarın Pıtırcık serisini yaratmasına ilham vermişti.
Jean-Jacques Sempé hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.
Kaynak: The New York Times
Pıtırcık’ın çocukluğumdaki yeri büyüktür. Sonra yıllarca unutmuşum, bu haberle hatırlamak üzücü oldu…