in ,

Kavuk, Rasim Öztekin’den Şevket Çoruh’a Devredildi

Kavuk, düzenlenen tören eşliğinde Rasim Öztekin’den Şevket Çoruh’a devredildi. Geleneksel Türk tiyatrosunun sembolü 6. sahibini buldu.

Kavuk Şevket Çoruh - Rasim Öztekin
- Reklam -
- Reklam -

Geleneksel Türk tiyatrosunun sembollerinden olan “Kavuk” bir kez daha el değiştirdi. Geçen günlerde kavuğun Rasim Öztekin’den Şevket Çoruh’a devredileceği açıklanmıştı. Dün akşam Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda düzenlenen törenle birlikte kavuk yeni sahibine geçmiş oldu.

Nesilden nesle aktarılan ve ahilik geleneğinin sembolü olarak kabul gören kavuk, artık Baba Sahne’nin kurucusu, dizi, sinema ve tiyatro oyuncusu Şevket Çoruh’a ait.

Sırasıyla Kel Hasan Efendi’den İsmail Dümbüllü’ye, Münir Özkul’dan Ferhan Şensoy’a geçen kavuk, son olarak Şensoy’dan da Rasim Öztekin’e geçmişti. Ancak Öztekin, yaşadığı sağlık problemleri nedeniyle sahnelerden uzak düşünce kavuğu genç bir tiyatro sanatçısına devretmek istemişti.

- Reklam -

İşte şimdi, kavuk yeni sahibi Şevket Çoruh’a geçmiş oldu.

140 yılda toplamda 6 kez el değiştiren kavuğun önemini Öztekin şu cümleler ile ifade etti:

“Önemi başka. Bu yılın en komiği, en iyi oyuncusu değil. Bir usta-çırak ilişkisi. Bir liyakat ilişkisi. Bugün Türkiye’de liyakat olayı tamamen unutuldu.”

Kavuk Şevket Çoruh - Rasim Öztekin

Kavuğun yeni sahibi olan Şevket Çoruh ise şunları ifade etti:

Şevket Çoruh: “Hak Dostum, Hak!”

“Türk tiyatrosu bu dönemlerde çok zor bir dönem yaşarken, mahalle yanarken saçımızı mı tarıyoruz diye bir düşünce geldi aklıma.

“Çok sevinsem ayıp mı olur dedim, oturup ağlasam da ayıp olur dedim. Çok ne yapacağımı bilemedim. Ama bu törenin en önemli tarafı iki yaşayan ustam hayattalar. Birincisi Ferhan Şensoy ve Rasim Öztekin ustam…

“Hak demek, adalet demek, hukuka uygunluk demek, hani şu mumla aradığımız. Hukuk demişken 1982’de sanata büyük katkısı olan Prof. Dr. Orhan Aldıkaçtı’nın şefliğinde çok sesli koro tarafından söylenen eser çok beğenildiği için Anayasa’nın 64. maddesi haline gelmiş.

- Reklam -

“Burada şöyle diyor: ‘Devlet, sanat faaliyetlerini ve sanatçıyı korur. Sanat eserlerinin ve sanatçının korunması, değerlendirilmesi, desteklenmesi ve sanat sevgisinin yayılması için gereken tedbirleri alır.’ Aynen günümüzde bu gelenek devletimiz tarafından çokça benimsenmiştir.

“Hak, gerçek demek, doğru demek. Doğruyu söyleyen ustalarımızın en büyük geleneği tiyatro salonlarından çok mahkeme salonlarında arz-ı endam etmeleridir. Bu geleneğinin temsilcilerinden usta Müjdat Gezen ve Metin Akpınar, siz seyircilerini 12. ayın 18’inde Adalet Sarayı’ndaki gösterilerine beklemektedir.

“Bu kavuğu bugünkü zor şartlarda, Anadolu’da perde açmaya çalışan, alternatif sahnelerden apartman dairelerine kadar yüreği tiyatroyla dolu tüm tiyatro emekçileri adına kabul ediyorum. Başımın üstünde yeri var. Kavuğun emanetçisi olarak bir sonraki meslektaşıma devredene kadar son sözüm: Hak dostum, hak!”

şevket çoruh rasim öztekin kavuk

İstanbul Büyükşehir Belediyesi desteği ile Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava Tiyatrosu’nda gerçekleştirilen törenin bilet gelirleri Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’ne bağışlanacak. Kavuğun devredilmesinden sonra, Şevket Çoruh 6. Kavuklu sıfatıyla Murat Akkoyunlu ile birlikte “Bir Baba Hamlet” oyunundan özel bir performans sergiledi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan Videolu Mesaj

Törene videolu mesaj yoluyla katılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da tebriklerini iletti. İstanbul olarak Türk tiyatrosunu desteklemeye ve tiyatronun geleceğini en özgür alanlarda var etmeye devam edeceklerini belirten İmamoğlu, Türkiye ve İstanbul adına gurur duyduklarını da ifade etti.

YouTube video

Kavuğun devredilmesine dair sizin düşünceleriniz neler? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.

Kaynak: Milliyet

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    Yıllardır ara ara muhabbeti dönen kavuk mevzusunda bilgilendirici bir yazı için:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

fantastic beasts 3

Fantastic Beasts 3 Çekimleri Sonunda Başladı

Cehennem Evi - Richard Matheson

Cehennem Evi: Richard Matheson’ın İkonik Lanetli Ev Romanı Türkçede