in

Louvre Müzesi’nde Devrim: 228 Yıl Sonra İlk Kadın Yönetici

Louvre Müzesi 228 yıllık tarihinde ilk defa bir kadın tarafından yönetilecek. Müzenin başına başarılı sanat tarihçisi Laurence Des Cars geçti.

louvre müzesi ilk kadin yönetici Laurence Des Cars
- Reklam -
- Reklam -

Louvre Müzesi 228 yıllık tarihinde bir ilke imza atıyor. Fransa’nın başkenti Pariste bulunan dünyaca ünlü müzenin başına ilk defa bir kadın geçiyor. Müze artık 54 yaşındaki sanat tarihçisi Laurence Des Cars’a emanet.

Sen Nehri kıyısında bulunan Louvre Müzesi kapılarını ilk olarak 1793 senesinde açmıştı. İlk senelerinde çoğunlukla kraliyet ailesi ve kiliseye ait parçaları sergileyen müze, Napolyon Bonapart ile birlikte içeriğini hayli zenginleştirmişti. Yıllar içerisinde devasa bir arşive sahip olan müze bünyesinde Mona Lisa, Hermes Heykeli, Zeus Heykeli, Caracalla büstü, Üç Güzeller Heykeli, Uyuyan Hermafrodit, Nike Heykeli, Hammurabi Kanunları ve Büyük Sfenks gibi pek çok tarihi ve sanatsal eseri barındırıyor.

louvre müzesi

- Reklam -

Fransa Cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada Louvre Müzesi’nin başına, Paris’teki bir başka prestijli müze olan Orsay Müzesi’nin de yönetim kadrosunda bulunan Laurence Des Cars getirildi. Bu kararla birlikte Louvre, 1793 yılından itibaren ilk defa bir kadına emanet edilmiş oldu. Cars, Orsay Müzesi’ndeki görevini aldığında aynı nedenden ötürü yine bir ilke imza atmıştı.

Louvre Müzesi Başına Geçen Laurence Des Cars, Daha Önce de Orsay Müzesi’nde Tarih Yazmıştı

Laurence Des Cars bundan 4 sene önce Orsay Müzesi yönetimine giren ilk kadın olmuştu. Burada sergi odalarını genişletmiş ve getirdiği sanatsal çeşitlilik ile kamuoyundan övgü toplamayı başarmıştı. Cars yönetiminde 2019 yılında gerçekleşen unutulmuş siyah modelleri konu alan sergi takdir toplamış ve Fransız avangartlarına ilham vermişti.

Sanat tarihçisi Laurence Des Cars, AFP’ye verdiği son söyleşide, “Müzeler toplumsal tartışmalarla iletişim halinde kalmalı ve böylece yeni nesillere ulaşmalı,” ifadesini kullanmıştı.

Fransa’da Versay Sarayı ve Pompidou Modern Sanat Müzesi’nin de dahil olduğu kamu müzelerinin yöneticileri, doğrudan Cumhurbaşkanlığı tarafından atanıyor. Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Cars, yeni görevine 1 Eylül 2021 tarihinde başlayacak.

- Reklam -

louvre müzesi ilk kadin yönetici Laurence Des Cars

Louvre Müzesi yöneticiliğini 2013 yılından beri Jean-Luc Martinez üstleniyordu. Koronavirüs salgını nedeniyle ziyaretçi sayılarında ciddi düşüşler yaşayan müze, 2019’da ise yaklaşık 10 milyon ziyaretçi ile önemli bir rekora imza atmıştı. Cars’ın göreve gelişiyle salgın sonrası bu rekorun daha üst bir seviyeye çıkartılması bekleniyor.

Siz bu gecikmiş kararı nasıl yorumluyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Cumhuriyet

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

6 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Kenan Kenan dedi ki:

    2021 yılında bir kadın, yönetici oldu diye hâlâ haber oluyor. Şu olayı bir türlü aşamadık. Bir erkek, yönetici olduğunda haber yapılmıyorsa bir kadın da yönetici olduğunda haber yapılmamalı artık. Çünkü gayet doğal bir şey bu.

  2. Avatar for merveriii merveriii dedi ki:

    228 yıl sonra olması bunu haber yapıyor aslında :slight_smile: Yine de sevindim. Avrupa’daki kadınlar her ne kadar daha gelişmiş eşit haklara sahip olsa da kuvvetli kurumların başında kadınları görmek zordur orada. Çok hissedilir bir perde vardır. Pek konuşulmaz ama öyledir. Bu konuda Türkiye çok daha iyidir. Çok kuvvetli kurumların başında kadınları görebilirsiniz. Mesela Filiz Çağman yıllarca Topkapı Sarayı’nın müdürlüğünü yaptı. Tabii bu da cumhuriyetin getirisi. Örneğin yurtdışına bir konferansa gittiğimizde akademisyen olarak Türk kadın akademisyenin daha çok olduğunu, onlarda ise kadın akademisyenin çok daha az olduğunu görüyoruz. Her ne kadar son yıllarda kadın erkek eşitliği ülkemizde içler acısı durumda olsa da hala kuvvetli bir kökümüz var Avrupa’ya oranla.

  3. Avatar for Devrim_Bey Devrim_Bey dedi ki:

    228 yıl boyunca erkekler tarafından yönetilen Fransa’nın en önemli kültür merkezlerinden birisindeki görev değişimi elbette haber olacak. Anormal bir durum olduğu için değil, yıllarca süren haklı mücadelenin bir yerlerde nihayet sonuç vermeye başladığını görmek için önemli.

  4. Avatar for Kenan Kenan dedi ki:

    Bence haklı mücadeleden ziyade Fransız Bürokrasi’sinin bir ayıbı var burada. Onlarca senedir liyakat sahibi bir kadın yönetici bulamamışlar mı?

  5. Avatar for Devrim_Bey Devrim_Bey dedi ki:

    O haklı mücadele olmasaydı 200 yıl daha Fransız Bürokrasisi ayıbına devam ederdi. Bazı tabular kendiliğinden kırılmıyor ne yazık ki.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

1 cevap daha var.

Hacı Bektaş-ı Veli: En Eski Resmi ejderha

Hacı Bektaş-ı Veli’nin Ejderha ile Çevrelendiği 370 Yıllık Resmi Satışa Çıkıyor

the flash 8. sezon final

The Flash 8. Sezon ile Final Yapacak: The CW Dizisine Veda