in

Michelangelo’nun Bilinen İlk Nü Eskizi Rekor Fiyattan Satıldı

Michelangelo imzalı resim 24 milyon dolara satıldı. Eskizin, sanatçının bilinen ilk nü çalışması olduğu biliniyor.

Michelangelo ilk nü eskiz
- Reklam -
- Reklam -

Michelangelo imzalı nü resim açık artırmada 24 milyon dolara alıcı buldu.

15. yüzyıla uzanan ve ünlü ressam Michelangelo imzalı ilk karakalem nü çalışması, geçen günlerde Fransa’da yapılan açık artırma sonucunda 24 milyon dolara satıldı. Böylece eskiz Michelangelo’nun satılan en pahalı eseri olmayı başardı.

Michelangelo’nun kahverengi mürekkep ile ön kısımda nü bir adam ve iki arka plan karakteri ile resmettiği eser yaklaşık 100 yıl önce gün ışığına çıkarılmıştı. Eserin Floransa kentindeki Brancacci kilisesinde yer alan Masaccio’ya ait bir freskten ilham alındığı düşünülüyor. Eser ile ilgili en dikkat çekici nokta ise ünlü Rönesans ressamının bu çizimi şimdiye kadar bütün uzmanların gözünden kaçmasına rağmen oldukça iyi bir durumda saklanmış olması. Michelangelo’ya ait bu eser en son 1907 yılında Paris Hotel Drouot’da açık artırmaya çıkmış ancak kendisine bir alıcı bulamamıştı.

- Reklam -

Michelangelo ilk nü açık artırma

Açık artırma sonucunda ressamın nü eseri 24 milyon dolardan alıcı bulmasıyla Michelangelo’ya ait satılan en pahalı resim olma rekorunu da kırdı. Daha öncesinde bu rekor 9.5 milyon Euro’luk açık artırma bedeli ile The Risen Christ eserine aitti. Açık artırmayı yürüten kuruluş APF’in sanat danışmanı Helene Rihal, Rönesans ressamının eskizinin bu kadar yüksek bir değere sahip olmasını eserin nadirliğine bağlıyor ve şunu söylüyor:

“Michelangelo’nun bugüne ulaşan ve özel kişilerde bulunan 10 taneden daha az resmi var.”

Michelangelo İmzalı İlk Nü Eser Basit Bir Taklitten Daha Fazlası

Ünlü ressamın imzasını taşıyan eser yaklaşık A4 kâğıdı boyutlarında olduğu ifade ediliyor. Bununla birlikte Michelangelo’nun ilk nü çalışması Masaccio’nun 1426-27 yıllarında ortaya çıkardığı The Baptism of Neophytes freskinin benzeri olduğu düşünülüyor. Ancak sanat uzmanı Stijn Alsteens ressamın çiziminin basit bir taklit olmadığını ifade ediyor ve şunları söylüyor:

- Reklam -

“Bu resim bir kopyadan daha fazlası. Michelangelo freskte ele alınan karakteri daha güçlü ve dikkat çekici yaparak estetiğini güçlendirirken aynı zamanda vaftizini bekleyen karakteri nü çizerek onun korunmasız ve açık olduğunu ifade etmeye çalışıyor.”

Michelangelo ilk nü eskizi

Alsteens aynı zamanda satışa çıkarılan eserin ressamın en belirgin işlerini yaptığı 21 yaşında resmettiğini de ekliyor.

Siz Michelangelo’nun ilk nü eseri hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: France 24

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Başka Zaman Kütüphaneleri - Zoran Zivkoviç | Haftanın Kitabı #222

Başka Zaman Kütüphaneleri – Zoran Zivkoviç | Haftanın Kitabı #222

uzay yürüyüşü kask su dolması

Uzay Yürüyüşü Sırasında Astronotun Kaskına Su Dolunca NASA Alarma Geçti