in ,

Michelangelo İmzalı Medici Aile Şapeli Bakteriler Yardımıyla Restore Edildi: Ünlü Anıta Alışılmadık Temizlik Yöntemi

Michelangelo imzası taşıyan Medici Aile Şapeli alışılmadık bir yöntemle temizlendi. 8 yıllık çalışma, “bakteriler” sayesinde sonuca ulaştı.

Michelangelo - Medici Aile sapeli restorasyon
- Reklam -
- Reklam -

Michelangelo tarafından tasarlanan Medici Aile Şapeli için 8 yıl süren restorasyon çalışması sona erdi. Temizlikte alışılmadık bir yöntem olarak bakterilerden yararlanıldı.

İtalya’nın ünlü ve köklü Medici Ailesi’ne ait anıttaki restorasyon çalışması tamamlandı. Medici Aile Şapeli’nin kadim lekelerini temizlemek adına bilim insanları alışılmadık bir çalışma gerçekleştirdi. Sanat tarihinde önemli yer tutan eserler, bilim insanları ve sanat tarihçilerini bir araya getirdi. Tarihe altın harflerle adını yazdırmış bu ünlü ailenin şapeli, bir Rönesans dâhisi ressam, heykeltıraş, mimar ve şair olan Michelangelo’nun imzasını taşıyor.

Medici Ailesi, 14. ve 17. yüzyıllar arasında İtalya’nın Floransa kentinde yaşamış, etkin ve güçlü bir aileydi. Birçok Floransa hükümdarı ve kraliyet mensupları aile tarafından yetiştirildi. Ayrıca Mediciler, İtalya Rönesansı’nın öncü isimlerinden oldular.

- Reklam -

Şapelde bulunan mezarlıkta Medici Ailesi’nin iki önemli figürü Giuliano di Lorenzo ve Lorenzo di Piero’nun heykellerinin yanında, günün farklı zamanlarını temsil eden 4 alegorik eser daha bulunuyor.

Michelangelo - Medici Aile sapeli restorasyon bakteriler

Aileye ait lahdin bir kısmı, bir zamanlar Floransa’da hükümdar olmuş ve suikast sonucu öldürülmüş Alessandro Medici’nin cesedinin neden olduğu beden kalıntılarının etkisi ile kötü bir durumdaydı. Bu yüzden cesetten gelen sıvılarla Michelangelo’nun eseri zamanla kirlenmişti. Heykellerde de yüzyılların miras bıraktığı kir ve lekeler bulunuyordu. Eserlere zarar vermeden temizlenmesi için çözümler arandı ve keşfedilen yöntem oldukça alışılmadık oldu: Bakteriler.

Michelangelo İmzalı Medici Aile Şapeli’nde Restorasyon 8 Yıl Sürdü

Heykellerin temizliği üzerinde çalışan takım 8 yıl boyunca hassas bir çaba gösterdi. Kirliliğin temizlenmesi için şimdiye kadar 11 tür bakteri üzerinde çalışma yapıldı ve serratia ficaria bakterisinin işe yaradığı keşfedildi. Bakterilerden oluşturulmuş bir özel jel yardımıyla lekeler büyük oranda temizlendi.

- Reklam -

Uzun ve titiz çalışmalar sonucu geçtiğimiz yıl tamamlanan proje ile şapel, Academy of the Arts of Drawing tarafından düzenlenen bir etkinlikte, Michelangelo’nun 545. doğum gününde halkın ziyaretine açıldı.

Restorasyon projesine öncülük eden sanat tarihçisi Monica Bietti konu hakkında şu ifadelerde bulundu:

“Sanatın en sembolik yerlerinden birinin restorasyonu bilgi, deneyim ve bilimin yanında hassasiyet ve zeka gerektiriyor. Bu sebeple, proje başlangıçta test edildi ve daha sonra metodolojik ve bilimsel kontrollere tabi tutuldu.”

Eserlerin temizliğinde bulunan bu çözüm hakkında neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

organize işler dizisi disney plus

Organize İşler Disney+ Dizisi Oluyor: Kadroda Andy Garcia ve Russell Crowe da Var

Yalan Labirenti incelemesi

Yalan Labirenti: Bir Ulusun Kendi Geçmişiyle Yüzleşmesi