in ,

New York’ta Gizemli Portreler: Susan B. Anthony’nin Saklı Kalmış Portresi de Bulundu

New York’ta bir apartman deposunda ortaya çıkan eserlerin arasında, ünlü kadın hakları aktivisti Susan B. Anthony’nin portresi bulundu.

20. yüzyıla ait portreler
- Reklam -
- Reklam -

David J. Whitcomb, yeni avukatlık bürosunu kurmak için kiraladığı üç katlı New York apartmanının depo alanına girdiğinde yüz yıllık portrelerle karşılaştı. Kadınlara oy hakkı isteyen aktivist Susan B. Anthony’nin şimdiye dek gizli kalmış portresi de bulunan eserler arasında yer alıyordu.

Whitcomb, apartmanı yeniden dekore ederken yıktırdığı nemlenmiş bir duvarın ardında orada olduğu bilinmeyen bir depoyla karşılaştı. İçerideyse 20. yüzyılın başlarına ait bir fotoğraf stüdyosu vardı.

“İlk olarak istiflenmiş durumda onlarca çerçeve gördüm. Hepsi detaylıca işlenmişti. 19. yüzyılın sonuyla, 20.’nin başlarında bir yerlerden kalmışlar. Altından yapılmış, yaldızlanmış ve bütün tozlara rağmen parlıyorlardı. Gizli bir hazine bulmuş gibi hissettim.”

- Reklam -

David Whitcomb ertesi gün fotoğrafçı bir arkadaşıyla birlikte depoya geri gelip günün yarısını eski kameraları, fotoğrafları ve stüdyo gereçlerini inceleyerek geçirmiş.

20. yüzyıl depo portre

Apartmanı Whitcomb’a satan eski sahibiyse çatı katındaki depodan habersiz olduğunu söylüyor. Ona satanların da aynı durumda olduğunu varsayılıyor. Çatı katını kapatan duvarın maddelerine bakılırsa, depo 1960’larda duvarla kapatılmış ve apartmanın üçüncü katı bir daireye dönüştürülmüş.

Susan B. Anthony Portresi Kendi Adına Kurulan Vakfa Verildi

Tarihçiler o dönemde ve bölgede aktif olan iki önemli isim olduğunu söylüyor: James Ellery ve J.E. Hale. Hale, 19 ve 20. yüzyıllarda pek çok önemli anı fotoğraflaştıran tarihe geçmiş bir isim. Çatı katındaki  mektup ve fotoğraf gibi pek çok eşyanın üstünde de kendi ismi yazılı. J.E. Hale ayrıca binanın hemen yanında bir stüdyoya sahipmiş. Whitcomb, tarihle ilgilendiğini, fotoğrafları bulmanın kendisi için çok heyecanlı olduğunu söylüyor:

Tarihi seviyorum, antikacılığı seviyorum. Burada fotoğrafçılık tarihinin bir fotoğrafı duruyor. Bir zaman kapsülü bulmuş gibi hissettim.”

- Reklam -

Whitcomb ünlü kadın hakları aktivisti Anthony’nin portresinin önemini fark ettikten sonra nadide eseri günümüzde de kadın hakları davasının önemli kurumlarından Susan B. Anthony Derneği’ne verdi. Dernek, Anthony’nin 1906’daki ölümünden bir yıl önce çekilmiş portresini kartpostallara basarak çalışmalara fon hazırlamak için kullanıyor.

Susan B. Anthony portre

Susan B. Anthony, 19. ve 20. yüzyılda Amerika ve Avrupa’yı sarsan Kadınlara Oy Hakkı hareketinin en önemli temsilcilerinden ve birinci dalga feminizmin kurucularındandı. Kendisi göremese de 1920’de çıkan, Amerika’da beyaz kadınlara oy hakkını tanıyan 19. Yasa’nın mimarlarındandı.

David J. Whitcomb, antika negatifler, yerel spor takımlarının portreleri ve pek çok başka eşyadan oluşan koleksiyonun kalan kısmını bir müzayede ile satacak. Uzmanlar koleksiyonun toplamda 100 bin dolar ederinde olduğunu tahmin ediyor.

Keşfe dair görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Smithsonian Mag

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ali Külebi

Yazar Ali Külebi, Covid-19 Nedeniyle Yaşamını Yitirdi

George Saunders Röportajı

George Saunders Röportajı: “Kitaplar, Film ve Televizyon için İhmal Ediliyor”