in ,

Bilgisayar Korsanları NFT Sanat Eserlerini Çaldı

NFT sanat eserleri güvende değil. Bilgisayar korsanları, yükselişe geçen kripto sanat dünyasında yüz binlerce dolarlık zarara neden oldu.

NFT Sanat Eserleri Hacker saldırısı
- Reklam -

Geçen hafta sonu bilgisayar korsanları, NFT sanat eserleri alım satımının yapıldığı Nifty Gateway sitesine sızdı. Kullanıcılar, yüz binlerce dolarlık sanat eserlerinin hesaplarından alındığını bildirdi. Korsanlar ayrıca sızdıkları hesaplar üzerinden yeni eserler satın alarak kullanıcılara ekstra zarar verdi. Sanat eserleri ve paralar şimdi korsanların hesabında.

Nifty Gateway sitesi yaptıkları açıklamada iki aşamalı doğrulama kullanılmayan hesaplara sızıldığını belirtti. Sızmadan etkilenen hesapların sahipleriyle iletişime geçildiği ve siteye genel bir sızma olmadığı açıklandı:

Nifty Gateway platformuna sızıldığına dair hiçbir ize rastlamadık. Ekibimiz hesap ele geçirmesiyle karşı karşıya kalan küçük sayıdaki kullanıcılarla iletişim hâlinde. Durumu soruşturmaya devam ediyoruz fakat ilk izlenimlerimiz kısıtlı bir sızma olduğu yönünde. Olaydan etkilenen hesaplardan hiçbirisi iki aşamalı doğrulama kullanmıyordu ve hesaplara giriş kullanıcı bilgileriyle yapılmış.”

- Reklam -

NFT Sanat Eserleri Nasıl Yaratılıyor?

Değişimi mümkün olmayan simge olarak Türkçeye çevrilebilecek “Non-fungible token” kelimesinin kısaltımı olan NFT’ler son zamanlarda gündemi son derece meşgul ediyor. Geçen hafta 69 milyon dolara satılan NFT bir eser, yaratıcısını yaşayan en değerli sanatçı hâline getirmişti.

NFT Sanat Eserleri Hacker saldırısı

NFT’ler eşsiz dijital eserlerin alım satımında kullanılıyor. Bir NFT teknik olarak çizimlerden GIF’lere, şarkılara veya oyun eşyalarına kadar dijital neredeyse her şeye ev sahipliği yapabilir. Gerçek hayattaki tablolar gibi tamamen eşsiz NFT’ler olduğu gibi, yaygınlığına göre değeri değişen NFT’ler de bulunuyor. Blockchain teknolojisiyle çalışan sistemde, hangi ürüne kimin sahip olduğu da şaşmaz şekilde biliniyor.

Nifty Gateway kullanıcılarını gelecekte benzeri saldırılardan korunmak için iki aşamalı doğrulama kullanmaya davet etti:

- Reklam -

“Kullanıcılarımıza iki aşamalı doğrulama kullanmaları ve platformumuzdaki hesaplarında diğer sitelerdeki şifrelerini girmemelerini tavsiye ediyoruz. Saldırıda çalınan NFT eserlerin Discord ve Twitter’da yapılan pazarlıklar sonucunda satıldığını fark ettik. Nifty Gateway kullanıcılarına NFT alım satım işlemlerini resmi pazar yerimizden yaparak olası dolandırıcılardan kaçınabileceklerini hatırlatırız.”

NFT eserlerin blockchain temelli olmaları yüzünden bir eser çalındıktan sonra eski sahibi veya Nifty Gateway gibi sunucu sitelerin eser üzerinde hiçbir kontrol veya söz hakkı kalmıyor. Bu yüzden, saldırıda çalınan parçaların iadesi olanaksız gözüküyor.

Giderek büyüyen ve artık internet korsanlarının da hedefi hâline gelen NFT eserler hakkında ne düşünüyorsunuz? Kripto sanatın geleceği güvende mi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Verge


Hacker (bilgisayar korsanı) temalı film önerileri için buraya tıklayabilirsiniz.

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Godzilla Kimdir

Canavarlar Kralı Godzilla: Kaiju Sinemasının Efsanesi Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Fargo 5. Sezon FX

Fargo 5. Sezon ile Yola Devam Edecek