in

50 Yıldır Bir Dolapta Saklı Kalmış Picasso Eseri Gün Yüzüne Çıktı

Pablo Picasso imzalı eser 50 yıl sonra gün yüzüne çıktı. Yıllarca bir elbise dolabında gözden uzakta kalan parçanın keşfi şaşkınlık yarattı.

Pablo Picasso Eseri kesif
- Reklam -
- Reklam -

Pablo Picasso eseri 50 yılın ardından gün yüzüne çıkartıldı. Uzun zamandır gözlerden uzak olan parça, muhtemelen 1919 Rus balesi “Le Tricorne” için dev bir sahne perdesinin hazırlık taslağıydı.

New England’lı bir ev sahibi, yakın zamanda akrabalarının Maine’deki evinde nadir bir Pablo Picasso eserini yeniden keşfettiklerinde büyük bir şok yaşadılar. Yayınlanan açıklamada, çerçeveli, 40×40 cm’lik ve sağ altında sanatçının imzasıyla yazılmış parçanın 50 yıldır dolapta saklı kaldığını yazıldı.

Onlarca yıl saklı kalan eser geçen hafta sonu yapılan açık artırmada 150 bin dolardan daha yüksek bir meblağa alıcı buldu. İsimsiz kalmayı seçen satıcı yaptığı açıklamada, büyükannelerinin ve büyük teyzelerinin 1920’lerde Avrupa’da sanat okuduklarını söyledi. Satıcı, teyzelerinin “nadir kitaplar ve sanat eserleri” topladığı ve bu sayede Picasso’nun eserine sahip olduklarını tahmin ettiklerini dile getirdi.

- Reklam -

“Her kadın, Maine’de değirmenleri olan amcaları aracılığıyla kendilerine sağlanan olağan dışı seyahatlerle ilginç bir hayat sürdü. Bu tablo 1930’ların sonlarında amcasından kendisine miras kalan büyük halamın sahip olduğu bir evde bulundu.

Bu örnek de dahil olmak üzere 50 yıl boyunca bir dolapta saklanan birkaç tablo vardı ve evin devri sırasında önce babama ve şimdi de bana kaldı.”

Gün Yüzüne Çıkartılan Pablo Picasso Eseri Türünün Tek Örneği

Pablo Picasso Eseri 50 Yıl Sonra Gün Yüzüne Çıktı

Pablo Picasso, 20. yüzyılın başlarında Avrupa’da Kübizm akımıyla ünlü bir isim haline geldi. Guernica’dan Les Demoiselles d’Avignon’a kadar birçok geometrik eseri, soyutlama ve figürasyon arasındaki çizgide ilerliyordu. Ancak Paris Ulusal Operası’nın da işaret ettiği gibi, sanatçının tiyatro tasarımcısı olarak uzun ve daha az bilinen bir kariyeri vardı.

- Reklam -

Associated Press’e göre müzayede evinden uzmanlar, Picasso’nun bu eseri büyük olasılıkla 1919’da Le Tricorne (Üç Köşeli Şapka) balesi için bir maket veya ön maket olarak çizdiğini söylüyor. Müzayedeciler, bu çalışmanın türünün tek örneği olduğuna inanıyor.

Sanat eserinin henüz sanatçının oğlu ve tek doğrulayıcı isim olan Claude Ruiz-Picasso tarafından resmi olarak doğrulanmadığını belirtmekte fayda var. Eseri satın alan ve adı açıklanmayan alıcının, çalışmayı değerlendirmeye göndermek için en az 120 günü var.

Picasso’nun daha önce de kayıp olduğu düşünülen bir tablosunun eski Filipinler başkanının evinde görüldüğü iddia edilmişti. 2021 yılında ise 1932 tarihli Marie-Therese tablosu, açık artırmada 19 dakika içerisinde 103,4 milyon dolara alıcı bulmuştu.

Yıllar sonra keşfedilen Pablo Picasso eseri hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Kaynak: Smithsonian Magazine

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for ktekil ktekil dedi ki:

    Eserin Picasso’ya ait olup olmadığı henüz kesin olarak belli değil denilmiş. Gerçi sağ altta Picasso’nun imzası görülüyor ama gene de resmen doğrulama yapılması bekleniyormuş. Yanlış anlamadıysam durum böyle.

    Güzel bir tablo bence. Picasso’nun tarzıyla da uyumlu gibi geldi bana, bilemiyorum.

    1919 yılında yapılmışsa, demek ki 38 yaşında yapmış Picasso. (gerçekten O yaptıysa tabii)

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Pokémon Fosil Müzesi dijital

Pokémon Fosil Müzesi Dijital Ortamda Ziyarete Açıldı

Kayıp Rıhtım Aylık Öykü Seçkisi 13. Yaşını "Destanlar" Teması ile Kutluyor

Kayıp Rıhtım Aylık Öykü Seçkisi 13. Yaşını “Destanlar” Teması ile Kutluyor