in

Pablo Picasso’nun Gizli Sevgilisi ve İlham Perisini Çizdiği Portre Satışa Çıkıyor

Pablo Picasso’nun ilham perisi olarak kabul edilen, sanatçının gizli aşkı Marie-Thérèse Walter’ın Femme endormie adlı portresi ilk defa açık artırmaya çıkıyor.

Pablo Picasso Sevgilisi Portre Açık Artırma
- Reklam -
- Reklam -

1881 ve 1973 yılları arasında yaşamış İspanyol ressam, heykeltıraş, şair ve oyun yazarı Pablo Picasso açık artırmaya çıkan bir tablosu ile gündemde. Sanatçının gizli aşkı ve ilham perisi olduğu kaydedilen Marie-Thérèse Walter’ı resmettiği portre ilk defa açık artırmaya çıkacak.

Hayatının büyük kısmını Fransa’da geçiren İspanyol sanatçı Avignonlu Kızlar, Guernica ve Ağlayan Kadın gibi çalışmaları ile biliniyor.

Sanatçının sevgilisi ve ilham perisi olan Marie-Thérèse Walter’ın, Picasso’nun ölümüne kadar saklı kalan ve az bilinen portresi ilk defa açık artırmaya çıkmaya hazırlanıyor.

- Reklam -

1931 tarihli karakalem çizim, 20. yüzyılın en büyük aşklarından birisini ortaya çıkartıyor. Sanatçının Walter ile olan ilişkisi hâlâ büyük bir sır olsa da genç kadının ona birçok çalışmasında esin verdiği biliniyor.

 Femme endormie Pablo Picasso
“Femme endormie”

Sotheby’s adlı şirketin empresyonist ve modern sanat bölümü başkanı Helena Newman çalışmayı “gerçek bir mücevher, zarif bir güzellik” olarak tanımlıyor. Portredeki tekniği ise inanılmaz bir samimiyet olarak değerlendiriyor.

Newman sözlerine şu şekilde devam ediyor:
“Karakalem kullanımı neredeyse onu okşuyor gibi bir etki uyandırıyor. Bu gerçekten muhteşem. Rönesans’ın harika çizimlerine bir dönüş gibi. Ancak inanılmaz ölçüde modern, özgür ve doğrudan. Sanki onu çizerken omzunun üzerinden izliyorsunuz.”

Pablo Picasso Büyük Aşkı Sonrası En Önemli Çalışmalarına İmza Attı

Pablo Picasso 45 yaşında, mutsuz bir evliliğin ardından 17 yaşındaki Walter’a âşık oldu. Sanatçının torunu Olivier Widmaier Picasso, bu tanışmayı Picasso’nun yeniden doğuşu olarak değerlendiriyor.

Sekiz yıllık süreçte sanatçının en büyük eserleri olarak kabul edilen tablolar, çizimler ve heykeller işte bu aşkın meyvesi olarak ortaya çıkmış.

- Reklam -

Femme endormie adını taşıyan bu resim Londra’daki Sotheby’s açık artırma şirketi tarafından 28 Temmuz 2020 tarihinde satışa çıkarılacak.

Resmin tahmini değeri ise 6 ila 9 milyon pound arasında. (51 milyon Türk lirası – 76 milyon Türk lirası)

Pablo Picasso
Pablo Picasso

Sotheby’s’in hazine sandığı olarak sunduğu bu koleksiyonda Wassily Kandinsky, Lyonel Feininger, Alberto Giacometti, Marc Chagall, August Macke ve Jean Arp gibi sanatçıların eserleri de yer alacak.

Pablo Picasso’nun bu çalışması hakkında sizin düşünceleriniz neler? Sizce resim hak ettiği değeri bulabilecek mi? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* Ünlü Tabloların Ressamlarını Ne Kadar Tanıyorsunuz? [TEST]

Kaynak: The Guardian

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Fallout dizisi Amazon

Fallout Dizi Oluyor: Westworld Yapımcıları Amazon ile Anlaştı

The Old Guard Charlize Theron Netflix

The Old Guard: Charlize Theron’lu Netflix Filminden Yeni Fragman