in ,

Hollandalı Soyut Resim Sanatçısı Piet Mondrian’ın Bir Tablosunun, 77 Yıldır ‘Baş Aşağı’ Şekilde Sergilendiği Ortaya Çıktı

Piet Mondrian imzalı bir tablonun, tam 77 yıl boyunca ‘ters şekilde’ sergilendiği ortaya çıktı. Kritik hatayı bir müze küratörü fark etti.

Piet Mondrian tablosu sergi
- Reklam -
- Reklam -

Piet Mondrian tarafından resmedilen bir tablonun, 77 yıldır hatalı şekilde sergilendiği ortaya çıktı. Hollandalı sanatçı, yaptığı soyut resimlerle adını tüm dünyaya duyurmuştu.

Avangard sanatçının çalışmalarının büyük bir retrospektifi, geçen günlerde Almanya’nın Düsseldorf kentindeki Kunstsammlung müzesinde sergilenmeye başladı.

Sergide yerini alan tablolardan birisi ise 1941 yılında resmedilen New York City 1 adlı çalışma oldu. Ancak sergi hazırlıkları sırasında küratör Susanne Meyer-Buser, resmin halka olması gerektiğinden farklı bir şekilde sunulduğunu keşfetti.

- Reklam -

Meyer-Buser, Alman Suddeutsche Zeitung gazetesine verdiği demeçte, “1944 tarihli bir fotoğrafta, tuvalin bir şövale üzerinde (sergilenen hâlinin) tam tersi yönde durduğunu gördüm. Bu durum ilgimi çekti,” ifadesini kullanıyor.

Piet Mondrian tablo

Buser’ın aktardığına göre Town and Country adlı yaşam tarzı dergisi, Piet Mondrian ile tablosunun doğru duruşunu gözler önüne seriyor.

Piet Mondrian İmzalı Resim 1945 Yılından Beri Hatalı Şekilde Sergileniyor

Küratör, mavi, kırmızı ve sarı renkte birkaç çizgiden oluşan ve dik açılarla kesişen tablonun yanlış sergilendiğini fark ederek harekete geçti.

Tablo ilk olarak 1945’te New York’taki Modern Sanat Müzesi’nde hatalı bir şekilde sergilenmeye başladı ve diğer müzeler de bu uygulamayı aynı şekilde devam ettirdi.

Meyer-Buser’a göre hata, “resmin imzasının bulunmadığı için” gerçekleşmiş olabilir. Buser, hataya dair şunları kaydetti:

- Reklam -

“Izgaranın kalınlaşması karanlık bir gökyüzü gibi en üstte olmalı. Diğer küratörlere gösterdiğimde, bunun çok açık bir durum olduğunu fark ettik. Resmin yanlış durduğunda yüzde 100 eminim.”

1872 yılında dünyaya gelen Piet Mondrian, 1920’li yıllarda “De Stijl” olarak bilinen soyut sanat hareketinin en önemli temsilcilerinden birisiydi. Mondrian, 20. yüzyılda modern sanatın en etkili sanatçıları arasında yer aldı.

Piet Mondrian tablosu sergi hatası

1940’ta gökdelenlerin ve şehir mimarisinin yatay çizgilerine ilham vereceği New York’a taşındı. 1944’te New York’ta yaşama veda etti.

Sanatçının en ünlü eseri ise 20. yüzyılın da en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilen Victory Boogie Woogie oldu.

Siz yıllarca hatalı şekilde sergilenen bu tabloya dair ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, Kayıp Rıhtım’ı Google Haberler uygulaması üzerinden takip ederek son gelişmelerden anında haberdar olabilirsiniz.

Kaynak: CBS News

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    Belki o eski fotoğrafta tersmiştir de burada düzgündür ne bileceğiz :joy: Bana göre her tarafı aynı, ters asma gibi bir şey mümkün değil :sweat_smile:

  2. Avatar for autarch autarch dedi ki:

    Onlarca senedir nasıl anlayamamışlar anlam veremiyorum, resmin tüm anlamı ekranı ters çevirince açığa çıkıyor.

    Tıpkı bunun gibi:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

cadı baykuş viral

Tıpkı Bir ‘Cadı’ Gibi Süpürgesiyle Uçan Baykuş Viral Oldu: ABD’de Cadılar Bayramı, İkonik Bir Ana Şahitlik Etti

george rr martin neil gaiman uyarlama

George R.R. Martin ve Neil Gaiman, Hollywood Uyarlamaları Hakkında Konuştu: “Aslına Uygun Olmalı”