in ,

İlk Ressam Robot Sergi Açtı: “Sanat Sadece İnsana mı Ait?”

Dünyanın ilk insansı robotu tarafından yapılan çizimler sergileniyor. Ressam robot, sanatın yalnızca insana ait olduğu fikrine meydan okuyor.

ressam robot sergi ai-da
- Reklam -
- Reklam -

İnsansı robot tarafından yapılan resimler bir sergi ile sanatseverlerle buluştu. Ai-Da isimli dünyanın ilk ressam robotuna merhaba deyin!

Robot ressam tarafından çizilen otoportreler, Londra’daki Tasarım Müzesi’nde yapılan yeni bir sergide hem sanat hem de teknoloji meraklılarıyla buluştu.

Londra müzesine göre, 2019’da tamamlanan gerçek boyutlu ve “ultra gerçekçi” android, dünyada türünün ilk örneği. Ai-Da adı verilen robot, büyük ölçekli otoportreler yaratıyor ve yapay zekânın mevcut ve gelecekteki kullanımları hakkında yorum yapan eserler üretmek için kendi algoritmalarını kullanıyor.

- Reklam -

Yaptıkları ile insanlara ait olduğu düşünülen sanat fikrine adeta meydan okuyan Ai-Da, robotik kolları ile gerçekçi portreler oluşturabilen bir yapay zekâ algoritması tarafından kontrol ediliyor. Gözlerine kamera yerleştirilmiş ressam robot, gerekli analizleri yaptıktan sonra çizimine başlıyor ve resmine son şeklini veriyor.

Ressam Robot Geleceğe Dair Endişe Verici Bazı Soruları da Beraberinde Getiriyor

ressam robot sergi

Ai-Da, yapay zekâsı sayesinde resim yapmanın yanı sıra resimleri şekillendiriyor, hareket edebiliyor, gözlerini kırpabiliyor ve konuşabiliyor. Adını matematikçiden Ada Lovelace’den alan Ai-Da, gerçek boyutlu bir kadın şeklinde tasarlandı. Britanyalı öncü matematikçilerden sayılan Ada Lovelace, ayrıca ilk bilgisayar programcılarından biri olarak sayılıyor.

Oxford Üniversitesi ve Leeds Üniversitesi’nden programcılar, robotik uzmanları ve psikologlardan oluşan bir ekip, 2017 ve 2019 yılları arasında Ai-Da’yı geliştirdi. Robotun yaratım sürecindeki proje yöneticisi olan Aidan Meller, görüntülerin rahatsız etmek amaçlı olduğunu söyleyerek ekliyor:

- Reklam -

“Ai-Da, geleceğin teknolojileri, kullanımları, kötüye kullanımları ve oluşturdukları riskler ile insanlığın nereye gittiğini sorgulamayı hedefliyor: Teknoloji bu kadar çok alana yayılıyorsa insanın rolü nedir? Amaç bir tartışma başlatmak, dünya olarak gerçekte nereye gidebileceğimizi tartışmak. Sonuçta Şu anda bazı inanılmaz teknolojik değişiklikler oluyor ve bu oldukça endişe verici.”

18 Mayıs itibarıyla sergilenmeye başlanan ve Ai-Da adlı ressam robot tarafından hazırlanan otoportreler, 29 Ağustos 2021 tarihine kadar Londra’daki Tasarım Müzesi’nde sergilenmeye devam edecek.

Peki ya siz ileride robotların, sadece insanlara özel olduğu düşünülen başka hangi özellikleri devralacağını düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Science Focus

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    Peki ya siz ileride robotların, sadece insanlara özel olduğu düşünülen başka hangi özellikleri devralacağını düşünüyorsunuz?

    Böyle giderse insan hükmeden rolünü bırakıp, bu rolü robotlara verecek :robot::dagger::angel:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

chris hemsworth thor: love and thunder

Thor: Love and Thunder Çekimleri Tamamlandı

Evler, Aşklar, Göçler

Evler, Aşklar, Göçler: Bir Heybeliada Kitabı