in ,

Roma’dan UNESCO Başvurusu: “İtalyan Operası Kültürel Miras Sayılsın”

Roma, İtalyan operasının “somut olmayan kültürel miras” olarak tanınması için UNESCO’ya başvuruda bulundu.

roma italyan operasi unesco miras basvuru
- Reklam -
- Reklam -

Roma, İtalyan operası hakkında önemli bir adım atarak operanın “somut olmayan kültürel miras” olarak tanınması için UNESCO’ya başvurdu.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) “somut olmayan kültürel miras” kategorisinde, ülkelere has zenginlikleri yansıtan gelenekler, inançlar, adetler ve diller yer alıyor.

İtalya’nın Napoli şehrinde bulunan San Carlo tiyatrosunun yöneticisi Stephane Lissner, operanın İtalya’da doğduğuna dikkat çekti.

- Reklam -

Öte yandan ilk büyük opera bestecisi, 1567-1643 tarihlerine yaşamış olan İtalyan müzisyen Claudio Monteverdi olarak kabul ediliyor.

Stephane Lissner yaptığı açıklamada şunları kaydediyor:

“Eğer 18. yüzyıl opera tarihine bakarsanız, yalnızca Napoli’de 400 yeni bestenin üretildiğini görebilirsiniz.

“19. yüzyılda da herhangi bir İtalyan kasabasına gittiğinizde, herkes opera aryaları söylüyordu. Bu normal bir şeydi.”

Milan’da yer alan dünyanın en tanınmış opera binalarından La Scala’nın da yöneticiliğini üstlenen Lissner, Fransız ya da Alman operasına kıyasla İtalyan operasının ayrı bir konumda yer aldığını öne sürüyor.

Roma, İtalyan Operası için Harekete Geçti

Lissner operalar arasındaki farkı, “Bestelerin İtalyanca söylenmesi opera severlerde en görkemli duyguları yaratıyor,” ifadesiyle tanımlıyor.

İtalyan Kültür Bakanı Dario Franceschini de operanın “İtalya’nın en kendine has ve orijinal kültürel ifadelerinden biri olduğunu” savunuyor.

- Reklam -

roma italyan operası unesco miras

UNESCO’nun somut olmayan kültürel miras kategorisinde İtalya’ya ait Sicilya Kukla Tiyatrosu, Sardunya Pastoral Şarkıları, Cremona’daki Geleneksel Keman İşçiliği, Omuzda Taşınan Tören Yapıları Kutlama Törenleri, Eğitimli Çalı Asmaları gibi kültürel miras örnekleri yer alıyor.

Aynı listede Türkiye’den Karagöz ve Hacivat, minyatür sanatı, Türk kahvesi, meddahlık sanatı, Mevlevi sema törenleri, aşıklık geleneği, Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali, Ebru, Dede Korkut-Korkut Ata Mirası gibi kültürel değerler yer alıyor.

UNESCO, Roma’nın başvurusunu 2022 yılının sonuna dek inceleyerek önümüzdeki sene yanıt verecek.

İtalya bu yılın başlarında espresso için de “basit bir içecekten çok daha fazlası” gerekçesiyle UNESCO’ya başvuruda bulunmuştu. Bu istek de henüz karşılık bulabilmiş değil.

Siz bu başvuru hakkında ne düşünüyorsunuz? İtalyan Operası da listedeki yerini almalı mı dersiniz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

kuzey ışıkları hakkında belge çin

Kuzey Işıkları Hakkında En Eski Kayıtlar Kadim Çin Metinlerinde Ortaya Çıktı

Yeni Avatar The Last Airbender filmleri

İki Yeni Avatar: The Last Airbender Yapımı Geliyor – Zuko Kendi Filmine Kavuşuyor