in

Waddesdon Malikânesi Soygununda Rothschild Aile Mirasından Çalınan Altın Kutu Evine Döndü

Rothschild aile mirasından çalınan 18. yüzyıldan kalma altın kutu evine döndü. 2003 yılında gerçekleştirilen Waddesdon Malikânesi soygunu büyük yankı uyandırmıştı.

Rothschild Aile mirası Waddesdon manor soygunu
- Reklam -
- Reklam -

Rothschild aile mirasına ait eşyalardan birisi olan 18. yüzyıldan kalma minyatür desenli altın kutu ait olduğu yere geri döndü. 2003 yılında gerçekleşen Waddesdon Malikânesi soygunu basında geniş yer bulmuştu.

Fransız tarzı gösterişli malikâne,19. yüzyılın sonlarında Ferdinand de Rothschild tarafından, hafta sonu partileri için yaptırılmıştı. Waddesdon, Rothschild’ın İngiliz portre koleksiyonunu, 18. yüzyıl Fransız mobilyalarını, Sèvres porselenlerini ve diğer sanat parçalarını sergilemesi için tasarlandı. Günümüzde ise malikane, 1957’den beri İngiliz kuruluş National Trust’a ait.

Diğer yandan İngiltere gibi ikamet ettikleri birçok ülke dahil, ünlü ailenin ardında bıraktığı koleksiyonlar oldukça değer taşıyor. Aile, Avrupa’nın birçok merkezinde bankalar kurmuş ve adı soylular arasında geçen ailelerinden biri. Kökeni Frankfurt’a dayanan ve Aşkenazi Yahudilerinden olan Rothschild Ailesi 18. yüzyılın sonlarına doğru bankacı Mayer Amschel Rothschild ile adını geniş kitlelere duyurmuştu.

- Reklam -

Rothschild Aile Mirasına Ait Önemli Parçalar Profesyonelce Gerçekleştirilen Bir Soygunda Çalınmıştı

Ülkenin kültürel mirasına ait sayılan bu eşyalar, 2003 yılının haziran ayında bir gece Waddesdon’da meydana gelen ve oldukça profesyonel gerçekleştirilen bir soygunla ortadan kayboldu. Kar maskeleri ve mavi tulumlarıyla 5 adam, malikanenin pencerelerini kırmak suretiyle yapıya girdiler. Yüksek güvenlik önlemlerinin engel olamadığı soygunda hırsızlar, 100’den fazla altın kutu ve milyon sterlin değerindeki değerli eşyalarla birlikte arkalarında neredeyse hiçbir iz bırakmadan malikâneden ayrıldılar.

Rothschild Aile mirası Waddesdon manor

Soygundan 19 yıl sonra, çalınan küçük altın kutulardan biri kurtarıldı ve Waddesdon’a döndü. Cepte taşınabilen küçük Fransız şeker kutusunun tarihi 1775-1781 yıllarına dayanıyor. Paris’te yapılmış yuvarlak süs kutusunun kapağında, bir sepet gül tutan bir kadın minyatürü bulunuyor.

- Reklam -

2021’in ağustosunda satışa çıkarılan kutunun, Waddesdon Malikânesi soygununda çalınan parçalardan biri olduğu Art Loss Register (ALR) tarafından doğrulandı. ALR görevlilerinden Lucy O’Meara, kültürel mirasa ait bu parçanın ait olduğu yere dönmesinde sağladıkları katkıdan onur duyduğunu ve koleksiyona diğer parçalarının da en kısa zamanda tamamlanmasını umduklarını açıkladı.

18. yüzyıla ait bu altın kutu, dünyanın en nadir parçalarından sayılıyor. Lord Rothschild, bu parçanın iadesi için ise 50.000 sterlin ödül teklifinden bulundu. Minyatürlü şekerlik, 300’den fazla nadir ve kıymetli parçaya ev sahipliği yapan galeride, Rothschild Treasury’de sergilenmeyi bekliyor.

Çalınan tarihi eserler hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Fast X Yönetmeni İstifa Etti: Hızlı ve Öfkeli 10 Çekimlerine Ara

Hızlı ve Öfkeli 10 Yönetmensiz Kaldı: Filmin Çekimleri Durduruldu

Modern Öykü: Dominic Head

Çağdaş Edebiyatın Önemli Kuramcılarından Dominic Head’in “Modern Öykü” Kitabı Türkçede