in

Danimarkalı Sanatçı Ödemesini Aldığı İşin Karşılığında “Parayı Al ve Kaç” Adlı Boş Tablolar Gönderdi

Danimarkalı sanatçı, ödemesini aldığı bir çalışmanın karşılığı olarak müzeye “Parayı Al ve Kaç” adını taşıyan boş tablolar gönderdi.

Danimarkalı Sanatçı parayı al ve kaç tabloları
- Reklam -
- Reklam -

Danimarka’da bir sanatçı, müzeden aldığı paranın karşılığında müzeye boş tablolar gönderdi. Yeni çalışmasının adını ise “Parayı al ve Kaç” olduğunu kaydetti.

Modern sanat, sanatçılara kendilerini ifade edebilmeleri için pek çok yeni yol sunuyor. Kuşkusuz bunlardan en ilgi çekicisi geçen aylarda hiçbir fiziksel varlığı bulunmayan “görünmez heykel”in 18 bin dolara alıcı bulmasıydı. Bugünkü haberimize konu olan sanatçının çalışması ise biraz daha farklı.

Danimarka’nın Aalborg kentinde yer alan Kunsten Modern Sanat Müzesi, sanatçı Jens Haaning’e özel bir siparişte bulundu. Haaning’in 2010 yılında sergilediği “Danimarka’da Yıllık Ortalama Gelir” ve “Avusturya’da Yıllık Ortalama Gelir” eserlerinin yeniden yorumlanmasını içeren talep ise müzenin hiç de beklediği gibi karşılık bulmadı.

- Reklam -

56 yaşındaki Jens Haaning o dönem gerçekleştirdiği çalışmalarda Danimarka ve Avusturya’nın ortalama gelirlerini, tablolar üzerinde gerçek para banknotları kullanarak ortaya koymuştu. 2010 senesinde tamamlanan eserlerin Danimarka versiyonu üzerinde 328 bin Danimarka Kronu (yaklaşık 450 bin TL), Avusturya versiyonu üzerindeyse 25 bin Euro (yaklaşık 260 bin TL) bulunuyordu.

Jens Haaning sanatçı tablo

Kunsten Modern Sanat Müzesi’nin yöneticisi Lasse Andersson, ilgili tabloların yeniden oluşturulabilmesi için sanatçıya 534 bin Danimarka Kronu (yaklaşık 740 bin TL) verdiklerini; eğer gerek duyulursa bu bütçeye 45 bin Danimarka Kronu daha (yaklaşık 60 bin TL) daha ekleyebileceklerini kaydetmişti.

Danimarkalı Sanatçı Parasını Aldığı İşin Karşılığında Boş Tablolar Gönderdi

Ancak Jens Haaning geçen hafta müze yetkililerini şaşırtan bir yanıtla geri döndü. Sergiyi düzenleyen küratörle iletişime geçen sanatçı; müzenin gönderdiği tutarla “Parayı Al ve Kaç” adını taşıyan yeni bir çalışma hazırladığını açıkladı. Üzerinde nakit paraların yer alması gereken iki tabloyu ise müzeye bomboş bir şekilde geri gönderdi.

Jens Haaning konu hakkında yayınladığı basın açıklamasında, “sanat endüstrisinde daha eşitlikçi normlar oluşturmak amacıyla sanatçıların haklarına ve çalışma koşullarına dikkat çektiğini” kaydetti.

- Reklam -

Çalışma Koşullarına Bir Eleştiri

Haaning sözlerine şu şekilde devam etti:

“Herkes daha çok paraya sahip olmak ister. Toplumumuzda farklı endüstrilere farklı değerler biçiliyor. Bu eserler temelde sanatçıların çalışma koşullarıyla ilgili. Bizim de parçası olduğumuz yapıları sorgulama sorumluluğumuzun bulunduğuna dair bir beyan. Eğer bu yapılar tamamen mantıksızsa, o zaman bunlarla bağımızı koparmalıyız. Bu evliliğiniz ya da işiniz veya yani herhangi bir toplumsal yapı olabilir.”

Müze yetkilisi Lasse Andersson, Haaning’in sıra dışı çalışmalarıyla tanınan ve oldukça saygı duyulan bir isim olduğunu ifade etti. Öte yandan daha önce Haaning ile gerçekleştirdikleri anlaşmaya dikkat çeken Andersson, paraların serginin son tarihi olan 16 Ocak 2022 tarihine dek müzeye geri ödenmesi gerektiğinin de altını çizdi.

Sanatçının bu “yenilikçi” çalışmasına dair sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

2021 Mersin Kenti Edebiyat Ödülü Kazananı Nurdan Gürbilek

2021 Mersin Kenti Edebiyat Ödülü Kazananı Nurdan Gürbilek Oldu

My Hero Academia 6. Sezon Onayı

My Hero Academia 6. Sezon Onayını Aldı: Kahramanlık Akademim Maceralarına Devam Ediyor