in ,

William Shakespeare’in Yaşarken Yapılmış Tek Portresi Satışa Çıkarıldı

William Shakespeare’in yaşarken yapılmış tek portresi satışa çıktı. 1608 yılına tarihlenen eser, kraliyet ressamı Robert Peake imzasını taşıyor.

William Shakespeare Portresi Tek
- Reklam -
- Reklam -

William Shakespeare’in yaşadığı dönemde yapılmış tek portresi satışa çıkıyor. Robert Peake’in çalışmaları geçen günlerde Londra’daki Grosvenor House otelinde sergilendi.

Shakespeare 1616’da, 52 yaşındayken hayatını kaybetti. Ölümünün ardından yapılan 2 ayrı tasvirinin yüzyıllar boyunca onun olduğu bilindi ve kabul edildi. Tasvirlerden biri 1623’te yayımlanan ve oyunlarının toplanmış ilk baskısı Birinci Folyo kitabının başlık sayfasında yer alan gravürü; diğeri ise cenaze anıtlarından biri olan heykeliydi.

Şimdiye kadar bilinen tasvirinin meşruluğu ve gerçekliği hakkında birçok şey söylendi. Hakkında konuşturacak 1608 tarihli bu portre ise şimdi alıcılarını bekliyor.

- Reklam -

1975’ten önce Kuzey İngiltere’de, daha önceleri Danby Ailesi’nin ev sahipliği yaptığı bir malikânenin kütüphanesini süslemiş olan portre, şimdiki sahibi tarafından satışa çıkarıldı. İsmini gizli tutan bu kişi, açık artırma olmadan portrenin gizli bir anlaşma ile satılmasını istediği belirtildi.

Kral I. James’in kraliyet ressamı Robert Peake tarafından yapılan portrenin, Shakespeare’in yaşarken yapılmış tek resmi olduğu söylendi ve 10 milyon sterlin değer biçildi.

William Shakespeare Portresi

Bunlarla birlikte nakledilenlere göre, Shakespeare ve ressam Peake arasındaki bağlantılar oldukça “kapsamlıydı”. Peake, kraliyet üyeleri ve Jakoben topluluğundan kişiler tarafından resimlerinin yapılması için görevlendirilirdi. Ayrıca Peake, Shakespeare’in bazı oyunlarının provasının yapıldığı Clerkenwell’de gözetmenlik yapan, kraliyet sarayında eğlencelerden sorumlu kişiler tarafında da görevlendirilmişti.

- Reklam -

William Shakespeare Portresi, Kimilerine Göre Mevcut Tasvirlerden Daha Güvenilir Kabul Ediliyor

Resmin sahip olduğu tarihi izler ve bağlantılar sebebiyle, portrenin diğer tasvirlerden daha güvenilir olduğu iddialar arasında yer alıyor. Aynı zaman eser üzerinde yapılan incelemeler sonucu eserin, geçen yıllara rağmen çok iyi korunduğu ifade ediliyor.

Diğer yandan, birçok tarihi eserde olduğu gibi şairin portrelerinin meşruluğu hakkında daha önceleri sayısız iddia ortaya atılmıştı. Örneğin 2015 yılında, botanikçi ve tarihçi Mark Griffiths Shakespeare’in hayatı boyunca yapılmış tek portresi olduğuna inandığı eseri keşfettiğini söylemişti. Griffiths, 400 yıllık The Herball or Generall Historie of Plantes kitabının başlık sayfasındaki figürlerden birinin 33 yaşındaki Shakespeare olduğunu iddia etti.

William Shakespeare Birinci Folyo
“Birinci Folyo”

Bunlarla birlikte 2005 ve 2009 yıllarında da benzer argümanlar sunulmuş ve tartışmalara neden olacak yorumlar yapılmıştı.

Tarihte önemli bir yere sahip kişilerin portreleri sizce ne kadar gerçeği yansıtıyor? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ahtapot Beyni İnsan Beyni Benzerlik

Ahtapot Beyniyle İnsan Beyni Arasında Şaşırtıcı Bir Ortak Özellik Keşfedildi: Benzerlikler Tahmin Edilenden Fazla

Üvey - Okan Çil

Okan Çil’in Yeni Romanı “Üvey” Raflardaki Yerini Alıyor