in ,

Sinema, Tiyatro, Opera ve Müze Giriş Ücretlerinde KDV Yüzde 1’e Düşürüldü

Koronavirüs sonrası ekonomik normalleşme için sinema, tiyatro, müze gibi kültürel etkinlikler dahil birçok sektörde KDV oranı yüzde 8’den yüzde 1’e indirildi.

Sinema Tiyatro Opera Müze KDV İndirimi
- Reklam -
- Reklam -

Koronavirüs salgını tüm yaşamı etkilemeye devam ediyor. Bununla birlikte “yeni normal” kapsamında önlemler eşliğinde pek çok sektörde yeniden işbaşı yapıldı. Covid-19 sebebi ile etkilenen ekonomik faaliyetlerin, hızla normalleşemeye dönmesi için bazı adımlar atıldı. Kimi hizmetlerde yıl sonuna kadar KDV indirimine gidildi. Sinema, tiyatro, opera, operet, bale ve müze giriş ücreti gibi kültürel faaliyetlerdeki katma değer vergisi oranı yüzde 8’den yüzde 1’e düşürüldü.

Aralık 2019 tarihinde Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktığı düşünülen Corona Virüsü, kısa süre içinde tüm dünyayı etkiledi ve bir pandemi haline geldi. Worldometers’taki verilere göre şu ana kadar 17.6 milyonun yakalandığı hastalık, 679 bin insanın yaşamını yitirmesine neden oldu. Hastalığı atlatıp iyileşen kişi sayısı ise 11 milyon.

Salgın, dünyanın kimi bölgelerinde kontrol altına alınsa da bazı bölgelerinde de hâlâ yoğun bir şekilde vaka artışı yaşanıyor. Birçok ülke Mart 2020 tarihinde aldığı sıkı önlemleri haziran ayı itibarıyla gevşetti. “Yeni normal” olarak adlandırılan bu süreçte, salgının başında kapatılan işletmeler de tedbirler eşliğinde tekrar açılmaya başladı. Ancak ekonomik daralma, birçok alanda sayısız insanın yaşamını etkiledi. Buna, bir de salgının verdiği tedirginlik eklenince güvensizlik ortamı iyice genişledi.

- Reklam -

Sinema, Tiyatro, Opera ve Müze Giriş Ücretleri Dahil Birçok Alanda Vergi İndirimi

31 Temmuz 2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile bazı hizmetlerde 2020 sonuna dek sürecek bir vergi indirimi yapıldı.

İş yeri kiralama, düğün, nikah, balo etkinlikleri, berberlik, kuaförlük, terzilik, ayakkabı onarımı, kuru temizleme, halı ve kilim yıkama hizmetleri, bilgisayar bakımı, müzik aletlerinin bakım ve onarımı, konut bakımı, yolcu taşımacılığı, yeme-içme hizmetleri gibi pek çok alanda KDV yüzde 18’den yüzde 8’e düşürüldü.

Türkiye'de Sinema Salonları Koronavirüs Tedbirleri

Bunlarla birlikte kültürel hayatı etkileyecek bir adım da geldi. Bildiğiniz gibi Koronavirüs sonrasında birçok bağımsız sinema salonu kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalmış ve hatta bazıları doğrudan kepenk indirmişti.

- Reklam -

Sinema, tiyatro, opera, operet, bale ve müze giriş ücreti için alınan %8 KDV oranı da şimdilik %1’e düşürüldü.

İş yerlerinin gayrimenkul kiralamalarındaki yüzde 20 gelir vergisi stopaj oranı da yüzde 10’a düşürüldü.

Vergi oranlarındaki bu hamlelerin ekonomiyi rahatlatma konusunda yeterli olup olmayacağını hep birlikte göreceğiz. Sizin bu konuya dair düşünceleriniz neler? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* Mars 2020 Görevi Başladı: Perseverance, Türkiye’den 2.5 Milyon İsmi Uzaya Götürüyor

Kaynak: Sozcu

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Edward Edward dedi ki:

    Artık bizimle dalga geçtiklerini düşünmeye başladım. Günlük vaka sayıları 1000’e dayandı, yaz bitmek üzere. Pandemide 2. dalga olacak mı bilinmiyor. Bizimkiler Sinema ve Tiyatro’da kdv yi düşürüyor.

    AVM’de klima açılmıyor önlem olarak ama insanlardan maske takarak sinema, tiyatro izlemesi bekleniyor. Anlaşılır gibi değil.

    Yapmış olmak için yapılan bir düzenleme bence. Gerçekten destek verilmek isteniyorsa ilgili sektörlerde çalışan insanlara direkt maddi destek sağlansın.

    Yaptı desinler diye yapılan bir düzenleme bence. Haberi gördüğümde sinirden baya güldüm.

  2. Avatar for SJack SJack dedi ki:

    Asıl konu o değil aslında. Bu daha yaptık ettiklerin başlangıcı pandemi sürecinde. Baktılar her şey kötüye gidiyor yine algıya başladılar. Kod.kelimeler belli. Ekenomi, büyümek, esnaf, yardım, indirim, değer kazandı vs.

  3. Avatar for erce erce dedi ki:

    Adam senle dalga geçmiyor. ENFLASYON u düşürüyor aklısıra küçük prens…

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Kütüphanelerin Bilinmeyen Dünyası - Susan Orlean

Kütüphanelerin Bilinmeyen Dünyası: Susan Orlean Gizemli Yangınların İzini Sürüyor

Netflix, Reddit Korku Hikâyesini Uyarlayacak

Netflix, Reddit Korku Hikâyesini Uyarlayacak